Ge krig en chans, arabiska ledare maskerar elegant sina militära nederlag

MELLANÖSTERN. När Saddam Husseins främste talesman träffade USAs utrikesminister samma kväll Kuwaitkriget bröt ut i januari 1991 sade Tariq Aziz något anmärkningsvärt till James Baker. ”Aldrig” citeras han i en irakisk utskrift ”har en arabisk politisk regim startat ett krig med Israel eller USA och förlorat politiskt”.

Elie Salem, Libanons utrikesminister under större delen av 1980-talet och en känd professor i statsvetenskap instämde:Logiken med seger och nederlag gäller inte helt och hållet i det arabisk-israeliska sammanhanget. I krig med Israel firade araberna sina nederlag som om de vore segrar och presidenter och generaler var bättre kända för de städer och regioner de förlorat än för de som de hade befriat. 

De överdriver lite; de syriska, egyptiska, irakiska och jordanska arméernas förlust mot Israel 1948 – 49 blev dyr för de regimerna, tre av dem föll och en överlevde med knapp nöd. Förutom detta undantag skadar militära förluster vanligen inte besegrade arabiska härskare. Faktum är att katastrofer på slagfältet kan vara politiskt användbara och inte endast mot Israel eller USA utan också i interna arabiska konflikter och i konflikter med iranier, afrikaner eller européer. Under de 65 åren som gått sedan 1956 har militära förluster knappast någonsin skadat arabiskspråkiga härskare, ibland har det gynnat dem.

Följande tjugoen analyser visar på detta mönster, nitton av dem är korta analyser och två av dem är längre, därefter kommer en förklaring och den slutsats man kan dra av det. 

Suez-krisen 1956. Egyptens president Nasser led ett förödmjukande militärt nederlag mot britterna, fransmännen och israelerna och ändå hjälpte denna händelse honom att bli den dominanta figuren i arabisk politik under det följande decenniet.

Suez-krisen 1956. Egyptens president Gamal Abdel Nasser led ett fullständigt militärt nederlag mot britterna, fransmännen och israelerna och ändå ”stärkte denna händelse honom politiskt och moraliskt”, skriver Shukri Abed. Denna förlust hjälpte faktiskt Nasser att bli den dominerande figuren i arabisk politik under det följande decenniet.

Egyptens krig i Jemen 1962 – 67. Efter fem år av intensiv krigföring, höga kostnader och många dödsfall drog Nasser villkorslöst tillbaka de egyptiska trupperna, som redan var försvagade av Sexdagarskriget, från inbördeskriget i Jemen. Nasser betalade nästan inget inhemskt politiskt pris för denna katastrof.

Striderna mellan Syrien och Israel, april 1967. Syrierna förlorade sex stycken MiG-21 plan och israelerna förlorade inga flygplan den 7 april men striden orsakade ingen förfäran i Damaskus. Tvärtom, president Nur ad-Din al-Attasi sade faktiskt tio dagar senare att förlusten av flygplanen är ”mycket användbar för oss”. 

Sexdagarskriget, juni 1967. Ett av de största militära nederlagen i mänsklighetens historia fick Egyptens Nasser att be sina väljare om ursäkt och erbjuda sig att avgå, men de svarade med att välla ut på gatorna och uppmana sin ra’is (president) att stanna kvar vid makten, vilket han gjorde, starkare än någonsin, fram tills han dog av naturliga orsaker 1970. I Syrien blev försvarsminister Hafez al-Assad tre år efter katastrofen 1967 landets absoluta diktator i tre decennier. Kung Hussein i Jordanien satt kvar på tronen fram till sin död tre decennier senare, han hade full kontroll och var högt respekterad.

Slaget vid Karama, 1968. Även om Yasser Arafats Fatah förlorade sin första stora väpnade konfrontation med israelerna så hävdade man att man segrat och lyckades övertyga många, något de skulle komma att göra många gånger därefter. Till och med General Aharon Yariv i Israel medgav att ”även om de led en militär förlust så vann de en moralisk seger”. 

Jom Kippur-kriget, 1973. Israelerna vacklade först men återhämtade sig och vann en mästerlig militär seger mot de förenade syriska och egyptiska arméerna. Icke desto mindre skildrade Anwar Sadat i Egypten kriget som en egyptisk triumf, en som fortfarande än i dag firas, och han använde denna påstådda framgång till att legitimera den efterföljande diplomatin med Israel.

Läs vidare hos Daniel Pipes…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Ge krig en chans, arabiska ledare maskerar elegant sina militära nederlag

Kommentera