Präst dömd för att ha smugglat ut afghansk konvertit

BROTTSLIGHET. Gävle tingsrätt har dömt två kvinnor, en av dem präst i Svenska kyrkan, för främjande av flykt. Enligt rätten använde de en resväska till att smuggla ut en afghansk konvertit med utvisningsbeslut ur Migrationsverkets förvar.

Camilla Ulén och Abdulali Ibrahimi, kallad Matin, på förvaret i Gävle. Foto: Privat

Mannen är fortfarande försvunnen, skriver Kyrkans Tidning, tyvärr bakom betalvägg.

Kvinnorna hävdar att mannen försvunnit i samband med ett toalettbesök när de besökte honom i februari 2020. Men trots sitt nekande dömdes de av rätten till villkorlig dom och dagsböter.

När kvinnorna besökte den 20-årige afghanske konvertiten på Migrationsverkets förvar i Gävle hade de med sig en stor resväska på hjul, som de sade innehöll rekvisita till nattvarden.

Efter en tid i lämnade prästen besöksrummet med resväskan. En stund senare uppgav kvinnan som satt kvar att mannen inte hade återkommit från ett toalettbesök. Personalen kunde då konstatera att mannen försvunnit från förvaret.

Åtal med brottsrubriceringen främjande av flykt väcktes i februari i år, uppger Kyrkans Tidning.

Enligt domen är det uteslutet att mannen lämnat besöksavdelningen på annat sätt än genom de övervakade slussportar som kvinnorna kom och gick igenom. Dessutom framgår det av övervakningsfilmer, menar rätten, att resväskan är tyngre när prästen lämnar förvaret.

Därför är den enda rimliga förklaringen till mannens försvinnande att han legat gömd i väskan.

Gävle Tingsrätt Mål nummer B 897-20

 • Camilla Ulén, född 1965, präst i Svenska Kyrkan.
 • Cecilia Dufva, född 1972,
 • Båda damerna döms för främjande av flykt.

-Pettersson hoppas åklagaren överklagar, men jag misstänker att ärkebiskop Antje Jackelén räknar detta som en merit…

***

TIDIGARE 2021-03-19. Kvinnlig präst smugglade ut ung afghan i resväska

BROTTSLIGHET. För ett år sedan skrev vi om att två kvinnor – varav en präst – misstänktes för att ha smugglat ut en ung afghansk man från Migrationsverkets förvar i Gävle där han satt i väntan på utvisning.

Prästen med resväskan. Polisen har fyllt i konturen av en man. Bild: Polisen

Nu åtalas prästen och den andra kvinnan misstänkta för att ha fritagit den förvarstagne afghanske mannen som saknade asylskäl.

Den afghanske mannen som fortfarande saknas, fick 2017 sitt första avslag och besked om utvisning. Året efter ansökte han på nytt men nekades uppehållstillstånd, sedan överklagade han åter men nekades igen och togs i förvar men är nu på rymmen.

-Pettersson har noterat att det är vanligt bland afghaner som fått avslag att konvertera till kristendomen, det påstås denna ha gjort och hjälper inte det brukar dom bli bögar.

Prästen och väninnan är aktiva i en förening för ensamkommande. Båda nekar dock.

Prästen har tydligen inte läst bibeln och det åttonde budet: Du skall icke bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

***

TIDIGARE 2020-03-09. Kvinnlig präst smugglade ut ung man från Migrationsverkets förvar

BROTTSLIGHET. Två kvinnor – varav en präst – misstänks ha smugglat ut en ung man från Migrationsverkets förvar i Gävle. Nu kräver myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik ärkebiskop Antje Jackelén på besked.

En ung man, i 20-årsåldern, hade den 23 februari besök av två kvinnor, varav en är präst i Svenska kyrkan, på Migrationsverkets förvar i Gävle. Kvinnorna hade med sig en stor resväska med hjul när de anlände, och sa att den innehöll utrustning för ett vuxendop.

Mannen är försvunnen och nu misstänks att han smugglats ut i väskan, rapporterar Sydsvenskan.

Nu har Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik krävt ärkebiskop Antje Jackelén på besked, förtroendet för Svenska kyrkan har skadat.

Generaldirektören: ”Om det finns en skälig misstanke om att ett besök innebär ökad risk för rymning, så kan beslut fattas om att övervaka besöket. Men här fanns inga sådana tecken. De båda besökarna var välbekanta på förvaret och hade genom sina återkommande besök skapat ett förtroende hos förvarspersonalen…Att en av kyrkans präster skulle föra personalen bakom ljuset och främja en flykt föresvävade nog ingen, särskilt inte under förevändningen att genomföra en helig ritual som hör till kyrkans sakrament. Du kan själv föreställa dig förvåningen när den förvarstagne mannen var försvunnen och misstankarna väcktes om att han smugglats ut i väskan”.

Mannen som är försvunnen hade fått utvisningsbeslut.

Polisutredning pågår, en av kvinnorna, har delgivits misstanke om främjande av flykt. Den andra kvinnan har inte delgivits någon misstanke, då polisen inte kunnat fastställa hennes identitet.

-Pettersson säger att det är tragiskt, präster hjälper illegala invandrare rymma och Migrationsverket släpper in personer som man inte vet vilka det är på ett förvar och mannen som har rymt har lurat prällen att han ville konvertera eftersom det var dop på gång…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Präst dömd för att ha smugglat ut afghansk konvertit

 1. Religiösa tjänstemän står över lagen eller skapar egna. Gå ur de religiösas samfund och spara dessutom pengar.

  • Svenska kyrkan har många miljarder i tillgångar som jag anser vara våra gemensamma. Tillgångarna ligger till stor del i skog och värdepapper som aktier och obligationer, kyrkan äger också fastigheter, sammanlagt har de tillgångar på närmare 100 miljarder.

   Jag tycker det är för mycket för att låta sjuklöver-politiker bestämma över.

   När man röstar i kyrkovalet är man med och påverkar hur pengarna används.

   Kyrkostyrelsen 2018-2021

   Ordförande: ärkebiskop Antje Jackelén
   1:e vice ordförande: Wanja Lundby-Wedin (S), Stockholms stift
   2:e vice ordförande: Daniel Tisell (C), Göteborgs stift

   Lars Johnsson (S), Strängnäs stift
   Margareta Winberg (S), Härnösands stift
   Jesper Eneroth (S), Göteborgs stift
   Britt Sandström (S), Västerås stift
   Erik Sjöstrand (POSK), Uppsala stift
   Nils Gårder (POSK), Lunds stift
   Marie Rydén Davoust (POSK), Strängnäs stift
   Elisabeth Rydström (C), Stockholms stift
   Aron Emilsson (SD), Göteborgs stift
   Mats Hagelin (BA), Lunds stift
   Agneta Hyllstam (ÖKA), Lunds stift
   Berth Löndahl (FK), Lunds stift

   Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK

   • @ Rädd….
    Vad har pedagoger med det här att göra? Du vill alltså inte vara med och finansiera förskolor/skolor och andra platser där man undervisar och lär ut kunskap… men vad har det med prästerna, som hjälpte en person att fly fångenskap, att göra?

 2. En muslim kan inte konvertera för då är han A ingen muslim B förtappad och fredlös.
  Att falla för endera deras utsägelser att de vill bli kristna är att då vet de att de får stanna, eller att de är någon som skall sorteras in under dessa underliga bokstavskombinationer som numera finns.

  Inga godtrogna borde få jobba med migration eller prästvigas, fast det är uppenbart att du måste vara ordentligt annorlunda för att kunna tro på en Gud.
  Jag anser att en av de bästa religionerna är den kristna men för den skull tror jag inte på ett väsen som benämns Gud.

  Om så, skulle jag just nu också tro att Tor med sin kärra dragen av bockarna tanngnjost och tanngrissner samt med sin slägga mjölner är ute och jagar jättar, eftersom det åskar.

 3. Nästa besök hoppas man personalen kollar att den som ska utvisas är kvar, innan en präst får rulla ut jätteväskor!

 4. Svenska kyrkans företrädare är idag lika ynkliga som många
  politiska företrädare?

 5. Har man hjälpt till med flykten så tycker jag att alla kostnader ska hamna på kvinnorna, gäller även avartens uppehälle, brott osv.

Kommentera