Ryssland markerar herravälde

UTRIKES. Martin Kragh är en svensk forskare med inriktning på rysk och östeuropeisk ekonomi, politik och historia. Han är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

HMS Defender

Den brittiska jagaren Defender har följt gällande internationella regler när den navigerade genom ukrainskt vatten i Svarta havet. Det säger Rysslandsexperten Martin Kragh efter att Ryssland hävdar att de avfyrat varningsskott mot den brittiska jagaren. – Det handlar det om att markera ryskt herravälde över området runt Krim som enligt folkrätten är öppet hav och tillgängligt för andra länders fartyg, enligt SVT.

Det var i onsdags som Rysslands försvarsministerium via den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass uppgav att rysk kustbevakning och stridsflyg avfyrat varningsskott och bomber mot den brittiska jagaren HMS Defender. Brittiska försvarsdepartementet svarade snabbt via Twitter att de inte upplevt att skott eller bomber var riktade mot jagaren, utan att det sannolikt handlade om en övning som Ryssland anmält i förväg.

Och det brittiska fartyget har följt gällande havsrättskonventioner när man navigerat genom vattnen utanför Krim, säger Matrin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Konventioner styr vilka regler som gäller för fartyg när de ska passera genom främmande länders hav.

– Enligt folkrättens principer är detta ukrainskt vatten och enligt gällande konventioner har andra länder rätt att navigera igenom sådana vatten, så länge de inte inte inkräktar för nära kusterna eller på andra sätt stör trafik.

Kragh säger att Rysslands agerande handlar om att Kreml vill ha oinskränkt makt. – Från officiellt håll handlar det om att markera ryskt herravälde över området runt Krim, inklusive det område som enligt folkrätten är öppet hav och tillgängligt för andra länders fartyg att navigera i.

Ryssland säger att de avfyrat varningsskott och bomber nära den brittiska jagaren – stämmer det?

– Britterna förnekar inte att det avfyrats varningsskott, men de menar att dessa aktioner inte skedde i närheten av det brittiska fartyget. Men även folk ombord på det brittiska fartyget har erkänt att de hörde skott avfyras och att de sett ryska stridsflygplan närma sig fartyget. Skillnaden ligger i tolkningen av händelsen. Ingen ifrågasätter att händelsen ägt rum. De två sidorna har olika nyanser av hur man ska tolka den här händelsen.

-Pettersson säger att i juli 2020 passerade den 154 meter långa ryska atomubåten Orel in i Östersjön i ytläge genom Stora Bält i torsdags, enligt Danmarks försvarshögkvarter. Förenta nationernas havsrättskonvention, artikel 37 ger fartyg rätt att passera genom andra länders territorialhav och utanför Krim är vattnet Ukrainas eller internationellt.

Ryska atomubåten Orel. Den är 154 lång och kan ha 24 kryssningsrobotar ombord, en svensk ubåt är c:a 60 m. Ubåten, klass Oscar, kan bära kan bära 24 kryssningsrobotar med lång räckvidd utrustade med kärnstridsspetsar och även kärnvapentorpeder. Foto Air Transport Wing Aalborg.
Ryska krigsfartyg utnyttjar då och då den internationella rätten att passera genom danskt eller svenskt vatten. Även med fartyg som är atomdrivna och kan ha atomvapen ombord och det är inte populärt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Ryssland markerar herravälde

 1. Tillträde till Svarta Havet resp Östersjön är reglerat i internationella konventioner. Visserligen är konventionen om Bosporen påtvingad Turkiet, men erkänd även av Turkiet. Tillträde för militära fartyg till Östersjön, kan bara ske genom Öresund (efter föranmälan till strandstaterna), dock lär danskarna ge tillstånd för krigsfartyg tillhörande NATO-allierad via Bälten också.

  Däremot finns ingen konvention som reglerar tillträde genom Kertj-sundet. De facto inte heller för Ukraina, då Ryssland kontrollerar bägge stränder för sundet. Det finns internationella regler för hur gräns för inre territorialvatten dras. Yttersta skäret …. etc. Sedan finns en yttre territorialgräns, vilken läggs utanför den inre gränsen fram till en ”mittlinje”. Utanför ev mittlinje råder fritt hav. Passage genom yttre territorialvatten kan tolereras enligt vissa regler, t ex föranmälan viss tid innan. Ubåt MÅSTE framföras i YTLÄGE, även efter föranmälan.

  Gissningsvis är detta vad konflikten gäller. Engelsmännen begärde sannolikt inte rätt till passage. Eller så begärde de passage till destination, som inte kräver passage genom Ryskt territorialvatten. Utanför Krim är territorialvattnet inte längre Ukrainskt. Ryssarna är själv noga med dylika formalitéter. När Ukraina utan föranmälan försökte pressa igenom Kertj-sundet några kanonbåtar, så reagerade ryssarna våldsamt, eftersom ingen föranmälan fanns. Så småningom släpptes kanonbåtarna genom.

  • Kertj-sundet anses av i princip alla länder utom Ryssland vara internationellt vatten
   och att internationella sjöfartsbestämmelser gäller. Dessutom finns ett avtal från 2003, undertecknat av Ryssland och Ukraina, som säger att båda länders fartyg har oinskränkt rätt att trafikera Azovska Sjön som ligger innanför sundet och där Ukraina har en lång kust och flera hamnar.

   Att Ryssland olagligt annekterat Krim ger dom inte rätt att upphäva internationella lagar. Hävdar dom den rätten så kan Sverige och Danmark spärra Östersjön för ryska fartyg utan att annektera delar av ett annat land. Ryssland uppträder kriminellt.

   • Den ”annekteringen” är inte mer olaglig än USA:s annektering av Texas och Kalifornien.

   • Jag har inte hört att Mexiko kräver tillbaka det de förlorade i 1847 års krig, tvärtom accepterade att gränsen drogs vid Rio Grande. Dessutom var Texas en egen republik innan de anslöt sig till USA, så USA har inte annekterat Texas.

    Mexiko förlorade dessutom mycket mer, ungefär de nuvarande staterna Kalifornien, Nevada, Utah, Arizona och New Mexico, totalt 2 400 000 km²

    Så du har fel.

 2. Bra att Ryssland knäpper Storbritannien (indirekt USA) på näsan, de skall veta sin plats.

 3. Det är inte Rysslands agerande handlar om att Kreml vill ha oinskränkt makt. Läs Noam Chomskys bok Hybris Usa:s strävan efter global dominans. Jag lovar att ni kommer att komma ut med en helt annan syn. Varför bombade Wilson Filipinerna? Eller visste ni att det bombades i Sudan för USA var rädd för en invasion. Eller vet ni att USA gav Saddam alla vapen som han använde mot Kurderna. USA är världens största mördare och dom vill våran försvarsminister kroka arm med. Ska svensk militär också bli bland dom som mördar, gamla, kvinnor och barn?

  • Och det har vad att göra med att ryssarna skjuter varningsskott mot fartyg på öppet hav?

 4. Skulle Sverige följt Rysslands exempel skulle vi alltså skjutit varningsskott mot ubåten.

 5. Vi skulle gjort en stor parkeringsplats av Sovjetunionen istället. Putin är lömsk, ryssarna okej folk ja, men ledning och militär stinker världs herravälde.

 6. Stenbock har genom sitt långa liv träffat ett antal ryssar,under min levnad.
  Vore det inte för språken skulle jag personligen inte kunna avgöra om det var en ryss,eller någon från Nordiska länderna som skålade ihop !
  Vi har avnjutit Bier eller starkare drycker gemensamt,och alltid skiljts som vänner. T.o.m.i Moskwa hade inte inhemska något emot en dum Svensk.
  Vilka är det som ligger bakom hatet mot just Ryssar,men slickar zigenare och annat pack i r-ven ?
  Inte följer väl befolkningen pliktskyldigt,vad som skrives i PK-pressen…..,

   • Putin är ingen korgosse men väl antiglobalistisk. Som det verkar i alla fall. Det räcker långt i dessa tider då de besuttna verkar tappat allt förstånd.

    När det gäller de konservativa i England roterar nog både Churchill och Thatcher i sina gravar. Om ens farfar hette Osman Kemal så lär man varken vara britt eller se till britternas bästa.

  • Jag har på semester sett många ryssar, jag ser direkt att de är just ryssar, sen när de handlar så är det alltid sprit.
   Samma här hemma på systemet, ser direkt vilka som är öststatare.
   Men jag har inget emot dem, pratatade med en om Putin, han gillade inte Putin vilket han kraftfullt framhförde.

   • Rädd
    2606 2021 at 21;22

    Ryssar och finnar är dom väl världsledande spritlamporna. Ser gamla kolleger ibland går bort mot Systemet när dom öppnar på måndagen. Och finnar bägge två. Verkar som ryssar och finnar konstant går runt med för mycket blod i alkoholomloppet.

  • Pettersson:
   Mina rader var i n t e riktade mot dig !
   Under alla mina besök halva jorden runt,har jag från o. till talat med inhemska befolkningen.(Undantag i Arabländerna)
   Satt och funderade ,och kom fram till att det aldrig handlat om politik,eller annat närbesläktat.
   Finns ju roligare o intressanta ämnen,man kan skoja över med ett glas !
   Betr. Ryssland blev jag bjuden på en korvsort,som tilltugg. Finns någon ryss som läser detta,kan den gärna förklara vad detta var för korv ? Har stannat kvar i mitt minne i snart 50 år,
   En mörkröd m y c k e t torr sort med fettklumpar,och kryddad med vitlök.

 7. Ubåtar hit och ubåtar dit, det farliga är utvecklingsstörda svenska politiker och så kallade myndighetspersoner. En liten och feg hjärna, som dessutom är korrupt är livsfarligt.

 8. Ryska ubåtar och andra länders fartyg passerar Stora Bält eftersom det är enda vägen ut ur Östersjön förutom Lilla Bält och Öresund.
  Det Brittiska krigsfartyget gjorde en planerad provokation som inte hade något annat syfte än att just provocera Ryssland.
  Självklart markerar Ryssland sitt missnöje emot ett sådant tilltag.

  • Det är inte fel att besöka vänners vatten.
   Och varför är så många svenskar ryss vänliga?
   Så är vi inte uppfostrade, jag har haft släkt som kämpat mot ryssar i finland, jag har släkt som flytt från ryssar. Haft estniska vänner som flytt från ryssar osv. Så de bör förbättra sig för att bli våra vänner, hoppas de gör det och blir medlemmar i vårt EU.

   • Det är nog inte så många svenskar som är anhängare av Putin – inte finnar heller. Däremot finns det säkert en och annan svensk som inbillar sig att den korrupte Putin utgör ett bålverk mot islam. Föga anar de att den nye tsaren Vladimir utan tvekan kan sälja ut dem för några miljoner euro på hans privata konto i Schweiz.
    Nyttiga idioter, sade en gång hans namne och kollega Vladimir Lenin om sådana som trodde på vad som helst.

Kommentera