Ryssland hotar brittisk jagare i Svarta havet

UTRIKES. Ryska krigsfartyg och stridsflyg har avfyrat varningsskott och en varningsbomb mot ett brittiskt fartyg i Svarta havet, rapporterar Sputnik News. Enligt försvarsdepartementet i Moskva ska skotten ha avfyrats efter att det brittiska krigsfartyget seglat 3 kilometer in på ryskt vatten i närheten av Krimhalvön.

Jagaren HMS Defender

Britterna erkänner inte Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014, som ryskt territorium och säger att fartyget befann sig i ukrainskt vatten.

Storbritannien förnekar de ryska uppgifterna om att de skulle ha skjutit varningsskott mot ett brittiskt krigsfartyg i Svarta havet, skriver BBC.

Inga varningsskott har avfyrats mot HMS Defender”, skriver det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Britterna säger också att det brittiska fartyget färdades genom ukrainskt vatten i enlighet med internationell rätt. Enligt britterna genomför Ryssland just nu en övning i Svarta havet och hade varnat för sina aktiviteter i förväg och inga bomber ska ha landat i närheten av det brittiska fartyget.

Storbritannien förstod precis hur känsligt det skulle bli när de seglade förbi Krimhalvön med krigsfartyget HMS Defender och att det här blev ett gyllene tillfälle för britterna att visa att de inte anser att Krimhalvön tillhör Ryssland samtidigt som de testade hur Ryssland skulle reagera på en sån här händelse.

Annekteringen av Krim innebar att Ryssland ensidigt bröt mot två uppgörelser. Det ena var Budapestmemorandumet från 1994, enligt vilket tre kärnvapenmakter – Ryssland, USA och Storbritannien – garanterade Ukrainas territoriella sammanhållning i samband med att landet lämnade ifrån sig sina kärnvapen från sovjettiden. Det andra var ett vänskapsavtal från 1997 enligt vilket Ryssland och Ukraina erkände varandras gränser, i samband med att Ryssland fick rätt att arrendera en del av den tidigare sovjetiska flottbasen i Sevastopol på Krim till först 2017, sedan förlängt till 2042.

-Pettersson menar att britterna har rätt att hälsa på i Ukraina och att Ryssland trots egna löften bryter mot internationell rätt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Ryssland hotar brittisk jagare i Svarta havet

 1. […] Det var i onsdags som Rysslands försvarsministerium via den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass uppgav att rysk kustbevakning och stridsflyg avfyrat varningsskott och bomber mot den brittiska jagaren HMS Defender. Brittiska försvarsdepartementet svarade snabbt via Twitter att de inte upplevt att skott eller bomber var riktade mot jagaren, utan att det sannolikt handlade om en övning som Ryssland anmält i förväg. […]

 2. Putin gör inte allting rätt, definitift inte…men vad har ett brittiskt fartyg i svarta havet att göra? Ukrainskt fartyg hade jag förstått… men britterna är väääldigt låååångt hemifrån…
  Två fel gör inte ett rätt…

  • Ryska fartyg är långt hemifrån i Medelhavet när de hjälper president Assad i Syrien. Jag skulle gissa att de samlar information om Nato och Israel när de är i närheten.

   Menar du att Storbritannien inte får hjälpa Ukraina och samtidigt samla information?

   • Hmm… njä, du missförstod min tanke. Men för att svara på din fråga… nä.
    Om ryssarna gör fel, så är det inte ok att britterna gör samma fel.

  • Problemet är som jag ser det att britterna inte gjort fel. De seglar på Ukrainas och Internationellt vatten och observerar troligen vad som händer i omgivningen, det är lagligt.

   Ryssland har däremot annekterat ett annat lands territorium. Det är kriminellt. Vad blir nästa steg? Ska de ta över Estland för att det bor många ryssar där?

   • Du får anse det… som jag ser det så gör båda fel…och inget du säger kan få mig att ändra min åsikt. Så vi kan sluta diskutera😉 Du tycker som du gör och jag tycker som jag gör…

 3. Ryska militärplan släckte elektroniken på en av USA:s kryssare när den seglade på Svarta havet för några år sedan, så nu skickar de in brittisk kryssare att bli förödmjukad.
  USA:s storhetstid är över, snart rasar USD ihop.

 4. Rädd:
  Nu får du förklara vad ”skällan” betyder ?
  Är du på Britternas eller Ryssarna sida ? Eller tror du verkligen att detta toppmoderna brittiska örlogsfartyg håller till i Svarta Havet,för skoj skull ?
  Naturligtvis för att avlyssna och provocera,under Ryssarnas övning !

 5. Det är många Putin-troll och svenska nyttiga idioter som kommenterar här.
  Putin ser Väst som sin fiende och rival. Det har han visat sedan han kom till makten. Många nyttiga idioter framförallt nationalister i Sverige tror att Putin är på deras sida men verkligheten är att Putin är en ultranationalistisk ryss och rysk-ortodox. Putin ser icke-ryssar och protestanter/katoliker som motståndare och ett hot mot hans ryska imperium.

 6. Och vad hade England för skäl för att kränka ryskt territorium? Vad hade dom i Svarta havet över huvud taget att göra?
  Eller svängde dom kanske vänster där dom borde ha svängt höger?
  För mig verkar det vara solklara provokatioer

   • Så Ryssland som annekterat delar av ett annat land som de själva erkänt provocerar inte?

    Och håll dig till en signatur Bertilsson/Engberg.

  • ”kränka ryskt territorium”? Det är inte ryskt territorium! Putin annekterade Ukrainskt territorium men det betyder självklart inte att det är ryskt territorium.
   Ryssland bryter mot internationell rätt.

 7. Ryssar är väldigt känsliga när nån närmar sig deras land men när de flyger över andra länder är det andra toner i sällan.

  • Skällan skall det vara. De övar också på låtsas anfall på oss, det är obehagligt.

Kommentera