Olympiska spelen på vätgas

IDROTT & MILJÖ. OS i Tokyo invigs 23 juli 2021, ett år försenad på grund av pandemin. I den nybyggda OS-byn i Tokyo ska ett helt litet samhälle visas upp, där vätgas driver allt från hus till bussar och bilar. Japan har sen länge en så kallad vätgasstrategi, med mål för hur vätgas ska kunna användas mer som energibärare i allt från industrier till byggnader och fordon, skriver Sveriges Radio.

Toyota Mirai Bränslecellsbil driven av vätgas. Räckvidd 65mil, tanktid 5 minuter. Noll i koldioxidutsläpp vid körning sedan beror det på tillverkning av bil och vätgas. Bild Toyota

Satsningarna ökade efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, när många kärnkraftverk stängdes ner och landet blev beroende av importerad fossilenergi.

Visionen om att bygga ett helt vätgasbaserat samhälle testas nu i OS-byn, kallad Harumi Flag, där atleter och tränare bor under spelen. Nästan 6000 lägenheter får el, värme och varmvatten från vätgas, som ska föras till OS-byn via nedgrävda pipelines.

Det mesta av husens el och värme produceras sen på plats i stora bränslecellsgeneratorer. Och elen skickas ut i det som blir Japans första storskaliga nät med el från vätgas. Gasen tillverkas i världens största produktionsanläggning för grön vätgas, där elen kommer huvudsakligen från en solcellspark.

Bränslecellsfordon blir också ett viktigt inslag i OS-byn, där 500 vätgasdrivna bilar, 100 vätgasbussar och ett antal självkörande elminibussar ska stå för transporterna. Stadsdelen får även en egen tankstation för vätgas.

-Pettersson är inte vetenskapsman eller tekniker men tveksam till elbilar i stor skala, däremot tror jag på bränslecellsbilar och vätgas under förutsättning att vätgasen kan produceras på ett miljömässigt och ekonomiskt bra sätt…

Snåla diesel och bensinbilar med senast reningstekniken är inte så dumma de heller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Olympiska spelen på vätgas

  1. I Stockholm hade vi två vätgasdrivna bussar som körde bl.a. på Södermalm. Jag åkte med några gånger och det var behagliga resor. Tråkigt nog försvann bussarna när Sverige hoppade av från det EU-projekt där bussarna ingick i.

  2. I Japan är det Olympiska spel på vätgas, i Sverige är det invandringsaktivism på steroider….

  3. Om vätgasen produceras av kärnkraft så är det vettigt. Vätgas är dock mycket brandfarligt och explosivt. Glöm inte Hindenburg katastrofen.

    • Den är svårlagrad så den är inte optimal Stora energiförluster vid omvandlingen.

Kommentera