SL får böta 16 miljoner, kroppskameror bryter mot lagen

INRIKES. Biljettkontrollanterna i Stockholms kollektivtrafik är utrustade med kroppskameror – men tekniken bryter mot dataskyddsförordningen, det slår Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) fast.

Ivana Evertsson är biljettkontrollant och skyddsombud. Foto: Mikael Sjöberg

SL får betala 16 miljoner kronor i sanktionsavgift eftersom ”kontinuerlig inspelning innebär i praktiken att en stor mängd resenärer riskerar att övervakas med bild- och ljudinspelning”, skriver IMY-juristen Jeanette Bladh Gustafson i ett pressmeddelande.

IMY anser att tekniken med kroppsburna kameror kan användas för att förebygga och dokumentera hotfulla situationer men att tiden för förinspelningen behöver minskas till maximalt 15 sekunder. Myndigheten anser däremot inte att tekniken kan användas för att säkerställa identiteten på den som rest utan giltigt färdbevis, där räcker det i stället med exempelvis stillbilder och ingen ljudinspelning.

IMY riktar även kritik mot att SL brustit i sitt sätt att informera om kamerabevakningen, bland annat vad gäller att inte bara bild utan även ljud spelas in.

Kroppskameran innebär att kontrollanterna själva enkelt kan filma händelser eller personer och syftar till att förebygga incidenter, men också bättre kunna klara upp händelser om de inträffar.

-Pettersson anser att myndigheterna borde lägga kraft på dem som hotar personalen och plankar i stället, men som vanligt ska de kriminellas integritet skyddas, de hederliga vill ha ordning…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “SL får böta 16 miljoner, kroppskameror bryter mot lagen

 1. igentligen finnsvdet ingen orsak att inte ha kropp kamra ur orningsmässigt synvinkel.. frågan är väl istället varför man kall trakasera resenärern dom är knappast intresserade av att tjit tjatt med en massa degos. dm vill ju bara komma till sitt resmål..

  just dessa degos som socialtjänsten har boende i tunelbanan och nattbussarna. man skall ju ha klart för sig att sosialtjänsten delar ut biljetter till dessa som bor här .
  igentligen är det ju slöseri med tid med biljetkontroller för det första så alla ungarna har ju busskort eller skol kort s det är ju ingen bra målgrupp dom har ju rätten at vara där .detta trots att det inte är bra att ungdomar utsätts för knarkhandlande jihadister. och dom köper sina biljetter det är svårtbatt bedriva droghandel utan busskort man måste ju hela tiden flytta sig till områden utan kamra övervakning
  och dit går inte dessa bljätt kontrollanter. då kan dom få dina kropps kamror upp körda i någon kropps öppning.

 2. Det sitter kameror i tunnelbanevagnarna, bussarna och runtomkring perongerna, biljettkassorna vad är då problemet med kroppskamerorna som bara är ett redskap som används för att kunna bevisa en kriminell handling samt att skydda bäraren från att bli anklagad för något övergrepp.

 3. Högsta förvaltningsdomstolen fastslog för ett antal år sedan att fast monterade bilkameror (dashboard cams) inte var att betrakta som fjärrmanövrerade och således var lagliga. Jag kan inte se någon större skillnad mot dessa kameror förutom att dessa raderar automatiskt det inspelade om inte bäraren väljer att spara den senast inspelade minuten.

  Troligen röstar många jurister på MP då båda grupperna verka sakna egen tankeförmåga.

 4. Jag som. trodde det var fritt fram att filma på allmän plats. Får man inte ha nfilmkameran hängande runt halsen när man filmar? Är detta något konstigt undantag som endast gäller i tjänsten?

 5. Vi har bara förordningar som skyddar fuskare och de som inte sköter sig.
  Det är inte enligt min mening några som helst problem om den ärlige fastnar på film.
  Men för kontrollanterna är det bevismaterial om någon ger sig på dem.
  Och böterna sen 16 miljoner, det kostar bara pengar och sysselsätter byråkrater till ingen nytta.

 6. Hur många biljett kontrollörer blir hotade varje dag när dom kräver
  att få se ifall det nya frälset betalat för sig, senast igår visades det
  på sydnytt att gossarna blev hotfulla ifall inte cykeln fick åka med,
  dom tog helt enkelt in cykeln bredvid där dom parkerat arslet,?
  Så går det tillslapphetens land .

 7. Åter en Myndighet som jobbar för brottslingarna som inte
  löst biljett, ganska löjliga argument att allmänheten drabbas,
  var gör dom inte det idag?? Varje affär har kameror, många
  garage och även många privatpersoner vid sina dörrar

  Och när man går på gator o torg och radio eller TV vill ha
  den promenerades åsikt om en skitsak?
  Kommer då IMY att rycka ut om man inte vill bli filmad??

  Åter en onödig myndighet som generar en massa pengar.
  lägg ner skiten och omskola personalen inom vården1

 8. Så där ja!!
  Så vattnade vi ur disktrasan ordentligt
  om och när en person ger sig på en kontrollant kanske inte de kommer åt inspelnings knappen och då kan de inte bevisa ett skit
  så hahaha då kanske det är lika bra gå PK ’ s ärende
  Fri resa för alla utom svenskarna🥰

 9. Jurister i myndigheter för integritet och dataskydd borde vara tvungna att jobba ett antal månader på fältet innan de får sätta sig till doms över dem som har att dagligen utsättas för hot och oförskämdheter.

Kommentera