Stäng

Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

BROTT & STRAFF. I höstas nekade Örebro Tingsrätt Jackie Arklöv att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Den här gången är det Göta hovrätt som fastställer tingsrättens beslut från i höstas. Risken för återfall i brottslighet anses fortfarande vara för hög. Jackie Arklöv har förutom ett enormt mänskligt lidande hittills kostat de svenska skattebetalarna över 25 miljoner kronor.

-Pettersson undrar om det inte hade varit bättre att kalla in Anders Gustaf Dalman…

Jackie Banny Arklöf, född 6 juni 1973 i Liberia, vid två års ålder kom Arklöv som adoptivbarn till Sverige. Arklöv är en brottsling och legosoldat dömd för mord i Sverige och brott mot mänskligheten begångna i Bosnien-Hercegovina; mest känd som delaktig i Malexandermorden 1999.

Jackie Arklöv Bild från Wikipedia

Avgörande för tingsrättens avslag är risken för återfall i allvarlig brottslighet, som enligt Rättsmedicinalverkets (RMV) bedömning är medelhög. Riskfaktorer som RMV lyfter är bland annat ”avsaknad av skuldkänslor, förekomst av ytliga affekter och nedsatt empatisk förmåga” hos Arklöv.

”Sammantaget finner tingsrätten att de skyddsfaktorer som Jackie Arklöv utvecklat och som nu föreligger inte i tillräcklig grad uppväger de riskfaktorer som finns för återfall i brottslighet av allvarligt slag”, skriver Örebro tingsrätt i sin dom.

Arklöv som har sökt om omvandling av sitt livstidsstraff dömdes den 7 juni 2000 av Göta hovrätt till livstidsfängelse för mord på två polismän i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

Arklöv dömdes därefter i december 2006 av Stockholms tingsrätt för folkrättsbrott, grovt brott.

– Pettersson säger att hade rättssystemet fungerat som det borde hade troligen de två poliserna som mördades i Malexander levt idag.

 • Jackie Arklöv deltog 1992-1993 som legosoldat i kriget i f.d. Jugoslavien. Han dömdes i första instans i september 1995 till 13 års fängelse för krigsförbrytelserna. Efter att ha överklagat sänktes straffet till åtta års fängelse.
 • Redan 1996 skedde en fångutväxling genom Röda korset och Arklöv flögs hem till Sverige och greps.
 • I september 1996 släpptes han ur häktet och belades med reseförbud, och i januari 1997 lades förundersökningen ned av åklagare Jan Danielsson och samtidigt fick Arklöv 23.000 kronor i skadestånd av staten
 • Den 28 maj 1999 sköts polismännen Olle Borén (42) och Robert Karlström (30) till döds av bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Morden i Malexander begicks sedan de två polismännen följt efter trion, som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa.
Hade Jackie Arklöv fått sitta av det straff han var dömd för hade polismorden i Malexander troligen aldrig skett. Bild från Wikipedia

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 reaktioner på “Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

  1. Varför det? För att ett barn blev ett rötägg? Det finns många adoptivbarn i sverige som inte blivit kriminella…

 1. Jag har bott i kisa och jag har varit vid mordplatsen, som ligger mellan kisa och malexander… Det var nya blommor där varje gång. Dessa män dog en hänsynslös död.
  Han bör sitta inlåst för all framtid. Vad som hände där är oförlåtligt…

 2. När jag hör intervjun med Arklöv så höres han bra mycket vettigare än då man hör det gutturala språket som Steffes kompani använder.
  Inte bara språket men hans förståndsgåvor är säkert över medelvärdet vad gäller den kriminella kåren.
  Han skulle säkert kunna försökutskrivas om han hade ett arbete att gå till och obligatorisk anmälningsplikt samt försedd med fotboja.

  1. Nu får ni nedåttryckare ge er, ni drevar mot Rädd, han är en med åsikter som också skall ha rätt till yttrandefrihet.

 3. Denna persson skall aldrig släppas ut och readan 1999 fungerade inte vårt rättssystem och det gör det inte än idag hade Arklöv setat inne hade detta inte skett avrättningar på försvarslösa personer visar hur farlig/sjuk denna person är

  1. 1995 dömdes Arlöv till 8 års fängelse. Poliserna mördades 1999. Det svenska rättssystemet är ansvarig för att Arklöv var fri.

   1. Ja, och det svenska rättssystemet bestäms av de vi valt.
    Jag tror på att de bestämmer hårdare regler när de nu ser att brotten och hänsynslösheten ökar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: