Fängelsestraff och höjt skadestånd i mål om olovlig avverkning av träd i Tylösand

BROTTSLIGHET. Hovrätten för Västra Sverige, mål: B 5614-20 dömde liksom i tingsrätten Jan Widikson för anstiftan av grov skadegörelse och anstiftan av egenmäktigt förfarande, avseende avverkning och bortforsling av flera hundra träd, framför allt bergtallar, på kommunens mark framför mannens hus nära stranden i Tylösand, Halmstad.

Jan Widikson, Bild: Hallandsposten

Hovrätten anser att brottsligheten ska bedömas strängare än tingsrätten och ändrar påföljden för mannen till fängelse i ett år och tre månader och höjer skadeståndet som han ska betala till Halmstads kommun till 2,5 miljoner kronor.

Liksom tingsrätten anser hovrätten det bevisat att avverkningen skedde i syfte att förbättra havsutsikten från fastigheten. Förutom att hovrätten dömer Jan Widikson personligen att betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd, fastställer hovrätten domen mot mannens bolag, som äger fastigheten, att betala 1 miljon kronor som förverkat värde på grund av den förbättrade utsikten.

I tingsrätten fick Widikson villkorlig dom och böter som påföljd och dömdes även att betala 500.000 kr i skadestånd. Åklagarna och Halmstads kommun yrkade att hovrätten skulle bedöma skadan som avverkningen hade orsakat till ett högre belopp, upp till 20 miljoner kronor, med trädens återanskaffningskostnad som utgångspunkt. Hovrätten konstaterar i domen att det av flera skäl inte är möjligt att bedöma kostnaden för återanskaffning av träden. I stället har hovrätten, enligt praxis från Högsta domstolen, gjort en skälighetsbedömning av skadan.

– Det rör sig om flera hundra träd som planterades för 150 år sedan för att hindra sandflykt i området. Nu finns ingen växtlighet kvar och platsens utseende har förändrats för lång tid framåt. När fastigheten ligger mer synligt kan det också hindra människor från att utnyttja sin allemansrätt i området. Hovrätten menar att tingsrätten har gjort en alltför försiktig bedömning av skadan, säger Roy Johansson, hovrättsråd och rättens ordförande. Hovrätten är enig i sitt avgörande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Fängelsestraff och höjt skadestånd i mål om olovlig avverkning av träd i Tylösand

 1. Herregud en svensk måste markeras. Södertälje eldar dom upp kulturhus. För att få bygga i sin kultur. Men då är det straff fritt. Oförstånd heter det då.

 2. Hade det varit privat mark den avverkningen skett på hade markägaren kunnat känna sig blåst !

 3. Inte OK med träden, har inget emot straffet som så. Men sätt er ner och fundera på straffet i relation till vilket som helst mål där ”papperslösa” och invasiva döms. Fundera på rimligheten mellan träd (jo jag gillar träd) och en ung svensk gruppvåldtagen ungdom. Finns massor av exempel där straffet blivit lägre.

  • Ja, det är rent ut sagt för jävligt!

   Det måste bli förbjudet för domstolarna att döma under straffvärdet!

 4. Har man pengar kan man göra som man vill.
  Borde vara ännu högre skadestånd och längre fängelsestraff

 5. Svenskar och utlänningar sätter sig numera lätt över vår lag, konsekvenserna behöver skärpas.

 6. Högt straff för att ta bort lite träd, tycker jag. Jämfört med andra brott såsom skjutningar, mord, stölder och annan kriminalitet.

   • Håller med om det. Straffskalan måste höjas betydligt. Utvisning ska gälla för kriminella med utländskt medborgarskap. Kostnaderna för kriminalvården kan säkert halveras om standarden på fängelserna sänks.

 7. Härligt! Länge sen jag gladde mig så mycket! Det hade han nog inte väntat sig. Det överlägsna flinet som han brukar ha hade försvunnit!

  Skönt att det inte alltid går att sätta sig över lagen bara för att man har råd att betala!

Kommentera