Stäng

”Olustigt” när hela riksdagen kallas in

DEMOKRATI. Sveriges parlament, Riksdagen, är ett av världens största i förhållande till folkmängden. Inte nog med det 2004-2005 fick varje riksdagsledamot en egen politisk sekreterare vilket de tidigare klarat sig utan. Tanken med 349 ledamöter är att hela landet ska vara representerat.

Voteringsknappar i en ledamotsbänk; grön knapp för ”ja”, röd ”nej” och gul ”avstår”. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Nåväl, coronakrisen förändrade även riksdagens arbete. Från och med den 16 mars är det bara 55 ledamöter på plats i kammaren, de andra påstås vara i tjänst och jobba hemifrån. Den tillfälliga ordningen med bara 55 av 349 riksdagsledamöter på plats gällde från måndagen den 16 mars och det var tänk att gälla i 14 dagar, men det gäller fortfarande efter 15 månader.

Det förändrade arbetssättet i riksdagens kammare bygger på en överenskommelse mellan partierna. Mandatfördelningen ser ut så här: Socialdemokraterna, 16, Moderaterna, 11, Sverigedemokraterna, 10, Centern, 5, Vänsterpartiet, 4, Kristdemokraterna, 3, Liberalerna, 3, och Miljöpartiet, 3.

Den 20 augusti 2020 togs beslut om att den tillfälliga ordningen med bara 55 riksdagsledamöter ska gälla även under hösten och det verkar gälla ännu.

-Pettersson konstaterar att riksdagen verkar fungera lika bra eller dåligt med 55 ledamöter som med 349 och undrar om det inte är dags att se över antalet.

Vad gör de överblivna riksdagsledamöterna? Passar de på att lära sig lite om verkligheten genom att exempelvis hjälpa till i vården? Eller latar de sig trots att arvodet på 69.900 kronor plus tillägg ramlar in på kontot varje månad eftersom riksdagsledamöter inte har några formella närvarokrav?

Detta borde vara ett bra tillfälle att diskutera om vi verkligen behöver ett så stort parlament som vi har?

Jag tänker på Israels parlament, Knesset, de klarar sig med 120 ledamöter på drygt 9 miljoner invånare…

Olustigt!

På måndag, 21 juni, för första gången sedan pandemins utbrott kommer riksdagens samtliga ledamöter att samlas, när misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven äger rum.

Enligt regeringsformen måste alla vara samlade under en misstroendeomröstning. För att den ska gå igenom krävs att 175 personer röstar för.

– Nu ska vi hux flux vara 349 stycken som sitter axel vid axel ryckta ur våra sociala bubblor så givet det i övrigt onödiga med denna förtroendeomröstning så känns det givetvis tveksamt och olustigt, säger ledamoten Anders Åkesson (C) till Sveriges Radio.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “”Olustigt” när hela riksdagen kallas in

 1. Uppenbarligen behövs bara 55 ledamöter och vi sparar därmed 246 miljoner / år. Ge pengarna till vårdpersonalen istället.

 2. Ingen som säger att Anders måste vara på plats på måndag. Har han viktigare saker att göra, som att vara på stranden och titta på småflickor, så kan han göra det.

 3. Förutom de 349 riksdagsledamöterna sitter det mellan 31 och 149 ledamöter i 21 stycken så kallade regioner.

  Jag skulle vilja se en ordentlig reform av Sveriges politiska system. Likt Gustav Eriksson (Vasa) som bytte religiös grupp och minskade landskapens inflytande till förmån för länen för att bryta maktstrukturer skulle jag återinföra tvåkammarriksdagen. Första kammaren, överhuset, skulle bestå av 48 ledamöter, två från varje historiskt landskap och andra kammaren av 125 ledamöter. Första kammaren skulle ha fyråriga mandatperioder och andra kammaren treåriga. Stockholms kommun skulle lyda under riksdagen på samma vis som Washington D.C. lyder under kongressen.

  Sjukhusvård skulle utföras av regionala offentligt ägda bolag med kommunerna ansvariga för primärvården som i Norge och eventuellt Finland. Landshövdingarna skulle föreslås av regeringen och utses av första kammaren och landskapsstyrelsen väljas av befolkningen. Inga fast anställda landskapsråd eller liknande, endast opolitiska tjänstemän.

 4. Det är ännu olustigare för oss Svenskar att se sossar och centerpartister köra fin Sverige i botten .
  Hoppas på ny kurs nästa vecka .

 5. Det är väl bara att de använder munblöja under den korta stund som de röstar. Det är ju knappt någon smittspridning i den här värmen, eller? Har inga problem med att sätta på foliehatten på våra inkompetenta politiker.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: