Stäng

Dagens tankeställare 7

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 7

Ett sorglustigt exempel på hur makt och språk hänger ihop. Varje gång en makthavare ställs till svars för mygel eller inkompetens, så börjar förklaringen med orden ”Enligt min bedömning…”. Som om det gällde nån betydande tankeverksamhet vars djup en vanlig dödlig inte kan föreställa sig.

I tiderna gjorde jag lumpen i Nylands brigad, Finlands enda svenskspråkiga truppförband. Där fick beväringarna ständigt skällor när allt inte blev som det var tänkt. Men till sitt försvar kan en beväring inte gärna svänga sig med bedömningar, i stället hette det ”Jag tänkte, jag trodde, jag tyckte”.

Innehållsmässigt samma sak, skillnaden ligger i rang och värdighet.

Rune Holmström

2 reaktioner på “Dagens tankeställare 7

Kommentera

%d bloggare gillar detta: