Vaccinationstvång i Ryssland

PANDEMI. Hittills har sex områden i Ryssland beslutat att införa obligatorisk vaccinering för vissa grupper av befolkningen. I Leningrad län, som består av den separata regionen som omringar S:t Petersburg, införs obligatorisk vaccinering för 80 procent av dem som jobbar bland annat inom tjänstesektorn, enligt lokala myndigheter. Kravet ska uppnås före den 1 september.

Sputnik V, ryskt vaccin

Även i Tula län som ligger 20 mil söder om Moskva införs obligatorisk vaccinering för riskgrupper.

I onsdags meddelade myndigheter både i staden Moskva och i den omkringliggande, separata Moskvaregionen att 60 procent av dem som arbetar inom tjänstesektorn och statliga myndigheter ska vara fullt vaccinerade före den 15 augusti.

Samma krav infördes i torsdags i Kemerovo län i sydvästra Sibirien. Satjalin län, ett område med runt en halv miljon invånare, införde obligatorisk vaccinering av vissa grupper.

President Putin, andra politiker och kändisar har vaccinerat sig offentligt för att få fart på vaccinationerna men det går trögt.

Endast 12,8% av ryssarna hade fått en en dos före den 16 juni och 9,9% var fullständigt vaccinerade, enligt statistika-vaccinacia.ru, som sammanställer regionala siffror.

Dessa siffror har börjat ta fart, men ligger fortfarande långt under nivåer i USA, Storbritannien, resten av Europa, Israel och på andra håll.

Rapporter från hela Ryssland talar om att anställda hotas med avstängning från jobbet tills de vaccineras.

I Ryssland, särskilt i huvudstaden Moskva, ökar nu åter spridningen av covid-19 snabbt.

Nya varianter tros ligga bakom och i veckan beslutade myndigheterna i Moskva att vaccinering blir obligatoriskt för personal inom tjänstesektorn.

Att införa obligatorisk vaccinering är kontroversiellt, inte minst i Ryssland där många är skeptiska till att vaccinera sig.

Det officiella antalet dödsfall i Coronavirus HQ är nästan 130.000. Men Rysslands Rosstat-statistikbyrå sa denna månad att 270.000 människor hade dött av bekräftad eller misstänkt Covid-19 i slutet av april.

Läs mer på BBC…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Vaccinationstvång i Ryssland

  1. Jag är gammal, har låg pension. Jag är coronavaccinerad. Tror på vetenskapen, jag tillhör alltså etablissemanget.

  2. Jag såg ett uttalande som Putin gjorde för mindre än 2 veckor sedan, där han uttryckligen talade om att ingen i Ryssland ska tvångsvaccineras eller utövas påttryckningar….

    Det där var en märklig nyhet …

  3. Betala 1000rubel till sjuksköterskan så kanske hon missar armen.

    När jag var en sväng i russia 78 så stod rubeln i 7,20kr
    Nu 11 öre, blir en billig muta.

  4. Och i Moskva kan man vinna en bil om man vaccinerar sig, men det verkar heller inte dra några massor. Både Sputnik och Sinovac påstås ha ganska klen effekt

Kommentera