Varför så känsligt att förbjuda kusinäktenskap

INVANDRING. Förbjud kusinäktenskap för att komma åt släktbaserade nätverk i svenska städer. Det skriver Liberalernas ledare Nyamko Sabuni ihop med partikollegorna Robert Hannah och Juno Blom på Aftonbladet Debatt. ”Varför är det så känsligt? Det är barn och unga som tvingas in i ett liv i ofrihet som betalar priset”, skriver Liberalerna.

Nyamko Sabuni, pressbild Liberalerna

Trion konstaterar att polisen har flaggat för kriminella klaner som har ”satt skräck” i olika områden.

Liberalerna menar att inrikesminister Mikael Damberg (S) och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) har duckat frågan. I dag håller Stefan Löfven frågestund i riksdagen – och då vill partiet ha svar.

-Pettersson säger att givetvis ska kusinäktenskap förbjudas som det var i Sverige till 1845, men inte för att komma åt kriminella utan för att minska risken att barn föds med olika defekter.

Fram till 1930-talet var giftermålsåldern i Sverige hög, och andelen ogifta i befolkningen var stor och stigande. Att gifta sig med en kusin var kanske ett sätt för somliga att verkligen bli gifta.

I vissa länder är det förbjudet för kusiner att gifta sig, exempelvis Kina och i drygt hälften av USA:s delstater. I sex av delstaterna är det straffbart. Kusinäktenskap är tillåtet över hela Europa: i Sverige från 1845, dessförinnan krävdes kunglig dispens, i Finland – där det är ovanligt – först från 1969. I Spanien och några andra länder får kusiner bara gifta sig civilt, inte i kyrkan.

I Danmark är kusinäktenskap en känslig fråga som förknippas med invandrare och har ventilerats i folketinget. Om en utomeuropeisk invandrare har gift sig med en dansk medborgare som är dennes kusin, nekas ofta uppehållstillstånd eftersom äktenskapet då anses arrangerat eller påtvingat.

Kusinäktenskap verkar vara vanligast i länder med störst problem

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Varför så känsligt att förbjuda kusinäktenskap

 1. Det är inte känsligt, i förbjudssverige är det aldrig långt till ett förbud. Speciellt de religiösa gillar att förbjuda oss att leva livet efter eget sinne.

 2. Frågan är om västerlandet har något att “lära ut” här. Kusingifte är ett sätt att bevara en grupp med gemensamma genetiska intressen. Västerlandet har historiskt haft större grupperingar (de som gift sig har varit sexmänningar i snitt), men då löper gemenskapen större risk att spricka. Gissa vad som hänt de senaste 100 åren…

   • Tyckande är ointressant. Väst begår självmord och västerlänningar ersätts av muslimer. En biolog som studerar saken hade definitivt dragit slutsatsen att kusingifte är bättre ur evolutionär synpunkt, speciellt långsiktigt.

   • Jag vet inte hur länge muslimerna har hållit på med kusingifte, men troligen lika länge som islam funnits och att dra slutsatsen att kusingifte är bättre ur evolutionär synpunkt, speciellt långsiktigt kan inte vara riktigt.

    Muslimska samhällen ligger långt efter andra delar av världen när det gäller vetenskap och forskning. Både utbud, efterfrågan och spridning av vetenskap är präglad av ineffektivitet och brist på innovation. När det gäller patent och uppfinningar är de muslimska länderna så gott som helt frånvarande. Det finns inte fria medier eller oberoende domstolar.

    I den muslimska regionen drömmer hälften av alla unga om att emigrera. Anledningen är brist på möjligheter. De arabiska länderna rankas sist när det gäller medborgerliga fri- och rättigheter, särskilt för kvinnor är situationen svår men även minoriteter och oliktänkande förföljs.

    När muslimerna lyckas uppnå sin dröm, länder med 100 procent muslimer så blir det inte ett dugg bättre, tvärtom, det är muslimer som lider mest av islam.

    Så även om väst begår självmord och vi ersätts av muslimer så är det ett misslyckande ur evolutionär synpunkt, speciellt långsiktigt för muslimer och islam tar död på livet och sig själva.

   • “Så även om väst begår självmord och vi ersätts av muslimer så är det ett misslyckande ur evolutionär synpunkt, speciellt långsiktigt.” De som överlever har alltså misslyckats evolutionärt och är sämre än de som utrotats… Well, jag kan bara säga att evolutionen inte delar ut några stilpoäng.
    Läsvärt i ämnet:
    https://bloggingtheology.com/2020/02/16/why-islam-makes-you-stupid-but-also-means-youll-conquer-the-world-paperback-14-feb-2020/comment-page-1/

 3. Det är för att hålla familjen tätt tillsammans som kusingiftermål är så vanliga, det ska vara svårt att slita sig ur greppet och bli självständig.

  Det är efter samma principer sossarna har byggt sin härskara fast tack och lov inte kusingifte. Nej det räcker att muta folket med bidrag och halvsanningar för att inte skriva lögner.

  Vii får se nu vad som kommer att presenteras efter sommaruppehållet 2022 säker som amen i kyrkan blir det något aptitligt för de som inte tänker.

 4. Dom flesta som kommit hit de senaste 10 åren är väl släkt med varandra. Det märks på deras beteende och utseende. Dessutom heter dom ju nästan likadant allihop….👎👎👎👎

 5. JA – VARFÖR ÄR DET SÅ KÄNSLIGT??
  Det handlar ytterst om att vika sig för den politiska ideologin ISLAM, mot klanröster i nästa val.

  ISLAMS mål är att skapa ett samhälle där deras politik (“kultur”) undantas från all civilicerad lagstiftning. De är på god väg!

 6. Varför har det den senaste inkommit prostitution och kontaktskapande inslag som Annn bl a borde inte komma in och stoppas av Pettersson. Det stoppas så mycket annat varje dag som inte faller på läppen av ansvarig.

 7. ja tror att det mesta är känt om inavlade indevide oavset om det är kungahus politiska klankonstuktio och olika kanibalstammar i den mörka delen av värden.

  men det spelar ju inte så stor roll för L dom har missat tåget L kommer ju inte att få igen dom väljare hon behöver för att nån4% spären… vänstern har ju snott dom väljarna genom något så banalt som att torpedera det som l och c påtvingade löven i DÖ överenskommelse och det är det som gäller .
  vi har en ny konstellation här och det roliga är att SD är ett ganska nytt parti och man har inte en massa gamla löften med sig in som kärnkraftsomröstningen . så man kan röra sig ganska fritt mellan idilogier som tycks gjutna i betong..

 8. Bra förslag av L! Hoppas resten av “blå” sidan i politiken lyssnar. Röda sidan är alldeles för mån om sina gullgrisars röster för att agera.

  I länderna runt Sverige finns ett antal regler, som även borde införas i Sverige. Vid barnäktenskap där en part inte bor i Sverige skall paret självklart “återförenas” i den utländska partens hemland. I Danmark krävs att kvinnan vid äktenskap mellan invandrare och utländsk part, skall vara mer än 26 år, d v s ha förutsättning för att kunna försörja sig på arbete.

  Reglerna måste motverka s k “äktenskapstrafficking”. Barn skall inte kunna säljas för äktenskap, mot inresa i Sverige.

 9. Inavel bidrar inte bara till intellektuella funktionshinder och fysiska handikapp utan även till psykopati och sociopati. Läste någon stans att det är 7 ggr större risk att avkomman kan få psykopatiska beteendemönster om föräldrarna är kusiner.

 10. Ur dagens samhälle: “Om två personer är kusiner av första graden är risken för ärftliga sjukdomar cirka 5 procent, att jämföra med cirka 2,5 procent för vanliga familjer”. I Sverige ingår dock inte kusingifte i vårt kulturmönster.

 11. I Sverige är det tillåtet med halvsyskon-gifte, om Socialstyrelsen godkänt det efter kontroll så eventuella barn inte blir genetiskt skadade. Läs vår lagbok och förundras!

  Men islam har sitt grepp i många länder, kusingifte är en gammal kulturell sedvänja som knappast kommer att kunna åtgärdas.

  Men de kan ju försöka och se vilket svar de får. Barnäktenskapen måste också upphöra!

Kommentera