Schweizarna röstade nej till klimatåtgärder

KLIMAT. Schweizarna har sagt sitt vid valurnorna – det blev nej, nej och nej till de omfattande klimatåtgärder som föreslogs och nej till ett förbud av syntetiska bekämpningsmedel, rapporterar BBC.

Pexels.com

51,6 procent av de som röstade i söndagens val sade nej till ett lagförslag som skulle minska landets utsläpp av koldioxid som därav inte kommer att införas. Lagförslaget hade tagits fram för att hjälpa landet att nå klimatmålen i enighet med Parisavtalet.

Schweiz klimatminister Simonetta Sommaruga beklagade valresultatet då det enligt henne innebär att det kommer bli ”mycket svårt” att nå klimatmålen om att halvera landets utsläpp fram till 2030.

Schweizarna röstade även nej till ett förlag på ett totalförbud mot syntetiska bekämpningsmedel inom 10 år samt till ett förslag som skulle ersätta jordbrukare som valde att fasa ut eller minska användandet av bekämpningsmedel.

Under Schweiz system med direktdemokrati hålls folkomröstningar med några månaders mellanrum på nationell, regional och lokal nivå. Varje förslag från allmänheten kan tas till en nationell omröstning så länge den samlar minst 100 000 underskrifter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Schweizarna röstade nej till klimatåtgärder

 1. Svenska gräsrötter VET mycket väl att det inte existerar någon klimatkris. Detta är ett världsomfattande BEDRÄGERI.

  Eftersom kommunisterna i Sveriges regeringskrets mycket väl VET att om svenska gräsrötter skulle tillåtas använda sina demokratiska rättigheter i BINDANDE folkomröstning om hanteringen av klimatfrågan, SÅ SKULLE REGERINGSPARTIERNA FÖRLORA.

  Därför kommer svenska gräsrötter ALDRIG att tillåtas folkomrösta i sakfrågor.

 2. Det talas om att isen på Grönland, den gröna ön, kommer att smälta. Jag undrar vilka mänskliga klimatåtgärder som fick den tidigare gröna ön att bli helt istäckt.

 3. Schweiz och Sverige låg i många år jämsides i fråga om
  levnadsstandard, medan Schweiz fortsatt och jobba för sitt
  eget folk så har dårarna här genom sin vansinnesinvandring
  snart pantsatt vårt land, och står inför kostnader för kommande
  generationer som förmodligen kommer att bli oöverstigliga.

  Så går det när ett parti bara kvoterar in sina egna på alla
  viktiga poster i samhället, i slutändan blir allt galet, att bara
  lyssna på sin egen röst och inte på andras ger precis det
  insnöade samhälle som Sverige blivit!

  • Det ser man på att en schweizisk franc som kostade en krona på 60-talet kostar nu 9,30 kr.

 4. Schweiz den enda demokratin i Europa där politikerna tvingas följa folkomröstningarnas beslut, inte som i Sverige där sossarna alltid vet bäst.

 5. Befolkningen i Schweiz har tydligen inte gått på klimatbluffen med koldioxiden. När det gäller bekämpningsmedel som skulle fasas ut under en tioårs-period, så är det en “piss i Nilen”, bättre de stora väldsbovarna minskar bekämpningsmedel några procent, vilket säkert gör mer nytta för klimatet än att lilla Schweiz inte ska kunna konkurrera inom jordbruksprodukter. Direktdemokrati heter duga – Bravo Schweiz.

 6. Synd på bekämpningsmedlen. Alla kemikalier som används, där har vi den verkliga faran mot allt och alla.

 7. Eftersom den finansiella och politiska eliterna har snöat in totalt på koldioxiden som av seriösa och etablerade forskare har förklarats totalt oskyldigt till alla moderata temperaturförändringar så är detta ett beslut som kommer att gynna Schweiz på alla sätt.

  Det finns en samstämmighet att jordens medeltemperatur har återhämtat sig med 0,9°C sedan den senaste kortare köldperioden på 1800-talet och att huvuddelen ligger före 1930. Med andra ord kan varken bilar eller kolkraftverk bidragit till den då ingendera fanns i större antal. De etablerade forskarna, de som inte behöver jaga anslag, är vidare överens om att ökning i stort sett uteblivit efter 2000. NASA med flera tror tvärtemot att vi har att väta oss avkylning under den närmaste 11-åriga solcykeln.

 8. Där kan ialla fall folket säga sitt och det blir så… Här skickas folk på ”utbildning” ifall vi protesterar mot politikernas beslut. Vem ska tjäna vem undrar jag?

Kommentera