Det är inte fullt på fängelserna och kostnaderna borde minst halveras

BROTT & STRAFF. Det påstås att det är fullt i Sveriges fängelser och på häkten. Det är fel, den myndighet som av någon anledning kallas Kriminalvården och de politiker som beslutar måste ha missuppfattat. Vi kan börja med att döpa om Kriminalvården till vad det borde vara, en fängelsemyndighet som ska skydda samhället från dem som har begått brott och ska sitta inlåsta från 14 dagar till livstid.

Sedan kan fängelsemyndigheten döpa om utrymmena där fångarna bor från ”bostadsrum” som de kallas idag till fängelserum eller cell. Ännu hellre ska inkvarteringen ske i logement, det har fungerat för miljoner svenska män genom åren och varit en bra uppfostran.

Ett av Kriminalvårdens ”bostadsrum”. Pressbild

Kostnaderna per fånge ska också sänkas till minst hälften, det finns ingen anledning att ett fängelsedygn ska vara dubbelt så dyrt som i Danmark, jag kan inte tänka mig att vi har färre återfall.

Nu är vi en bit på väg, men inte framme. Alla utlänningar som döms till fängelse ska obligatoriskt dömas till utvisning på livstid och avtal ska upprättas så att de avtjänar straffen i hemlandet.

Än idag gör en del unga män och kvinnor lumpen och logementen verkar se likadana ut som under min tid, vi hade dock inget privat skåp och var sex män på ”luckan”.

Med befintliga lokaler, personal och kostnader borde antalet fångar minst kunna fördubblas. Sluta med genustramset.

På filmen visar rekryten Emma Hedlund hur det är att bo och verka vid Norrbottens regemente. Logement och den typen av utbildning som värnpliktiga går igenom, givetvis utan vapen, borde duga ut fångar också.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Det är inte fullt på fängelserna och kostnaderna borde minst halveras

 1. Ett stort problem är att kriminalvården inte kan få bukt med regelbrott på fängelset, det är för få konsekvenser när brottslingarna fortsätter sitt brottsliga beteende på ”kåken”.

 2. En bekant satt 3månader i fängelse för misshandel. Han fick 5 mål mat om dagen och filé minst en gång i veckan… när han kom ut sa han att det lönar sig att vara kriminell för man får färdiglagad mat, städtjänst, kan ha nästan vilken hobby man vill och när man kommer ut får man lön. Han kom ut med 30 000 på fickan. Under tiden som han satt inne betalades hans bostad av ”någon”. (Huruvida det var soc eller krim framgick inte i hans berättelse.) Så han funderade allvarligt på att bli kriminell på ”heltid”.
  Eftersom det är så här brottslingar blir behandlade är det faktiskt märkligt att inte fler fattiga är kriminella…

 3. Att bo 8 personer på 24 kvm att tvätta och duscha i kallvatten så började min värnplikt under 3 månader. Därefter blev vi bara 4 på luckan hela 6 kvm per skalle, fast vattnet i duschen var lika kallt.

  Från början hade vi ett klädskåp vardera fullproppat med allt en basse måste ha för att kunna mörda i händelse av krig, min käraste ägodel var min kpst M 45. Den gav mig 150:- plus medalj för den träffade så bra.

  En kriminell skall naturligtvis inte få den lyx vi hade som soldater, vi var ostraffade ärliga skötsamma.
  En brottsling skall inte ha någon rätt förrän strafftiden är avklarad.

 4. Ingen TV, inga tidningar, inga spelkonsoler, ingen data, ingen mobil.
  Inga kriminella böcker, ett exemplar av bibeln kan funka.

  Vill dom träna, javisst, använd kroppen i cellen.

  Samma mat som pensionärer får av hemtjänst och vissa boenden.

  Mysigt ska dom ha under tiden med nya tankar om livet inmurad i (helst)många år.

  Ingen ska veta vem som sitter i samma korridor, eller se någon annan förutom f-vaktarna(helst maskerade).

  https://youtu.be/KkEJ5wd0Hkk

 5. I början av 1900-talet och ganska långt fram, kunde människor dömas till tvångsarbete i Sverige. Det blev väl borttaget i samband med att det blev kriminalVÅRD i landet, kan jag tänka mig.

 6. Hem och Hyra gjorde för ganska många år sedan, i början av 2000-talet, ett reportage från ett fängelse med temat, Inreda hemmet. Vanliga hem var också fotade såklart, men en kvinnlig fånges cell var inredd i Hem och Hyras smak.
  Jag sa upp tidningen omedelbart, även om den ingår i medlemskapet i Hgf, och skrev ett mail till tidningen. Fick ett korkat svar.

 7. Endast svenskar har rätt till svenska skattebetalares celler. Övriga ( stöldligor, S och C valboskap samt övriga invasiva) ska UT

 8. Jag tycker att något runt den Spanska och Franska kostnaden är mer relevant.
  Sverige har säkert också kriminella som är svårare att hantera än i andra länder. Därav kan kostnaderna bli högre men som Pettersson skriver sätt dom i fängelse i hemlandet så är också utvisningen verkställd.

Kommentera