3-1 till bortalaget och 745 köpare i omfattande kokainhandel

BROTTSLIGHET. I dag väcktes ett åtal mot fyra misstänkta kokainlangare från ett kriminellt nätverk på Hisingen, Göteborg och polisen har i utredningen identifierat 745 misstänkta kokainköpare. Polisen uppger att snittåldern bland de misstänkta köparna är 35 år. 18 procent av dem är kvinnor. Enligt polisen handlar det om vanliga människor i alla möjliga yrkeskategorier. – Det här är vanliga Svenssons, säger polisen Johan Ekström.

Sju dagar i veckan såldes portionsförpackat kokain via så kallade ”säljlurar”. Bild: Polisen

– Så det finns ett stort antal kokainköpare, främst i Göteborgsområdet, som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, säger Ekström i polisens pressmeddelande.

Köparna har identifierats under förundersökningen mot fyra män som sju dagar i veckan sålt kokain på ett yrkesmässigt sätt. Under knappt två månader under våren kunde polisens spanare följa hur de fyra göteborgarna i 20-årsåldern sålde kokain på heltid. Nu åtalas kvartetten för grovt narkotikabrott.

Sju dagar i veckan, vardagar som helger, gjordes köpen upp via så kallade ”säljlurar” och kokainet levererades sedan till överenskommen plats.

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg.

I utredningen har det framkommit att de fyra åtalade tillsammans haft kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar. Till dessa har polisen kunnat koppla 745 misstänkta köpare.

Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Drygt 80 identifierade köpare har delgivits misstanke varav ett trettiotal har tagits på bar gärning direkt efter en överlåtelse. De övriga har identifierats via telefonkommunikation och har fått hembesök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

Dessutom har ytterligare drygt 660 misstänkta köpare identifierats via säljlurarna. Materialet kommer att lämnas över till berörda lokalpolisområden för att utredas vidare.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, konstaterar Ekström.

De fyra säljarna åtalas för grovt narkotikabrott gällande ett mycket stort antal överlåtelser av kokain. Enligt åtalet har försäljningen bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form. De åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

-Pettersson säger att de fyra misstänkta säljarna heter

 • Berndtsson, född 1999
 • Ukalovic, född 2001
 • Mokrian, född 1999
 • Shayan, född 1999

Så 3-1 till bortalaget, men jag tycker köparna ska dömas till kännbara straff också. Utan dem ingen marknad och betydligt mindre brottslighet.

År 2002 sa nuvarande justitieministern detta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “3-1 till bortalaget och 745 köpare i omfattande kokainhandel

 1. Det är väl snart med knark som med sex, det är köparna som skall straffas medans säljaren går fria och tackas med en klapp på axeln ”bra gjort det ger handelsbalansen ett lyft.”

  • Så du menar att en knarklangare och en prostituerad är samma ? Eller en knarkare och sexköpare är samma? Det är ju helt uppochner… en knarklangare är förövaren och en sexköpare är förövaren. Att jämföra dessa två helt olika brott tyder på okunskap. Tyvärr hör de dock ibland ihop, då vissa prostituerar sig för att ha råd till sitt knark. Och vissa som knarkar gör det för att förtränga sina barndomsminnen av hur de blev sexuellt utnyttjade…

 2. Nu tycker jag att dessa givetvis också ska få ekonomiska konsekvenser. Den narkotika som bevisligen sålts, ska beskattas som inkomst av tjänst (dvs det ska dras egenavgifter samt skatt på inkomsten) om man inte kan påvisa var man fått varorna från och vad man betalat för dem (så skattemyndigheten kan gå efter dessa istället). Eventuella bidrag ska återbetalas då man haft ett heltidsjobb. Alla tillgångar ska konfiskerats tills dess skulden är utmätt.

 3. Jag jobbade i Köpenhamn 2016 och bodde i Malmö.
  Man lärde sig ganska snabbt att det fanns en ambulerande dygnet runt handel.

  Bilar körde ut kokain, marijuana, extazy, MDA och sprit.
  Jag erkänner att jag ringde en gång och fick leverans av 1 liter citronvodka för 200 kr en lördagkväll.. Det tog en kvart för leveransen och 10 sekunder vid porten…..

 4. det kan väl inte vara så svårt det är bara att påstå att ja trodde det var ogräsmedel . ja skulle ha det i blomlådan.
  det är ju så att nikotin är efektivast mot insekter. som övriga växtakolider

 5. Och vad händer med dessa 745 ”svenssons”? Får de platser på behandlingshem? Psykiatrin eller övrig sjukvård? Eller blir deras barn LVUade av socialtjänsten och så får de klara sig själva bäst de kan?
  Mig veterligt saknar landet sverige kapacitet att ta hand om både knarkarna och deras langare för det saknas pengar inom sjukvården, det saknas pengar inom krimvården… så även om polisen för en gångs skull gjort nåt bra, saknas resurserna för det som bör hända efter en sån här grej… men lövet vet var pengarna finns, kommer han plocka fram dem för att hjälpa 745 familjer i detta landet???

 6. Det kan vara 4-0 också till bortalaget ett svenskt namn betyder inte att personen är svensk.
  Trädgårdsbedragarna i Skåne utan några svenska namn tog den förre ägarens namn i bolaget som de övertog från honom.
  För några år sedan så ändrades namnlagen så att man kan ta vilket namn man vill just för att menaindivider ska ha möjligheten att heta Svensson eller Johansson osv.

Kommentera