Ett rysk angrepp på Sverige går inte att utesluta

FÖRSVAR. Det militära hotet från Ryssland växer, säger överbefälhavaren Micael Bydén i Sveriges Radio Ekots lördagsintervju. Rysslands truppförstärkning i Ukraina i våras var ett sätt för Ryssland att markera sin styrka, menar Bydén. Han får frågan hur händelser som gripandet och förgiftningarna av oppositionella påverkar säkerhetsanalysen. Bydén svarar att Ryssland är den ”tydliga aktören som skakar om den europeiska säkerhetsstrukturen” genom sitt agerande.

– Det är ett tecken att man är beredd från rysk sida att nyttja sina militära maktmedel för att nå sina politiska mål och ambitioner. Det är också det som gör att militären menar att ett militärt angrepp inte går att utesluta.

Att Sverige övar med länder som vi samarbetar med och exempelvis utbildar ukrainska soldater bidrar inte till osäkerhet – tvärtom, menar Bydén.

Det är oerhört viktigt att vi visar att vi kan jobba med andra. Vi kan göra det i övningar hos andra, i andras territorium. Men också att vi kan bjuda in andra och göra övningar här, säger Bydén.

-Pettersson tror att risken för en konflikt med Ryssland är minimal, men skulle Ryssland och Nato bli mer ovänner än vad de är nu skulle troligen ryssarna inte ha något emot att ockupera Gotland.

Men att herr Putin inte är främmande för att ockupera små grannländer såg vi 2008 i Georgien då Ryssland la beslag på 20 procent av landets yta och i Ukraina 2014 då Ryssland övertog Krim som även Putin erkänt tillhört Ukraina.

2:a världskriget slutade i Europa den 8 maj 1945 och då var det oerhört nära att danska Bornholm blev Sovjetiskt när Sovjetiska flygplan bombade Nexø och Rønne tre gånger den 7 och 8 maj. Den 9 maj ockuperade Sovjet ön och stannade i 11 månader. Det fanns tyska trupper på Bornholm, men det var troligen inte anledningen. Sovjet ville nog ha en utpost i Östersjön men nöjde sig så småningom med Köningsberg som blev Kaliningrad och de Östeuropeiska länderna samt 12-14 miljoner deporterade tyskar.

Synd att Europa och Ryssland inte kan samarbeta mot islam. De flesta ryssar är européer…

Resultatet av sovjetiska bombningar av Nexö, Bornholm den 7-8 maj 1945. Bild från Bornholms museum

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 thoughts on “Ett rysk angrepp på Sverige går inte att utesluta

 1. En intervention från Ryssarnas sida vore bara en välgärning. Kan det bli sämre.

 2. Hoten mot Sverige är i storleksordning:
  1. Sveriges nuvarande regering
  2. Islamister
  3. USA
  4. EU
  5. Ryssland

 3. Största hotet är vår egen regering och de politiserade och inkompetenta myndigheterna.

 4. Kan det bli nåt sämre i Sverige om Putin skulle ta över skiten?Jag är tveksam.Ta in Putin och skicka fanskapet Löfven till Gulag.

  • Om Tsar Putin tar över tvivlar jag på att vi får kritisera regering och myndigheter. Tsar Putin verkar gilla olika åsikter ännu mindre än Löfven & Co…

  • Kan inte tänka mig att det skulle bli bättre med Putin. Kanske t.o.m. lika illa som i forna Sovjet där sattelitländerna bara utnyttjades till det grövsta. Korkat och tro något annat.

  • Ja då får vi bara hoppas att inte ”ryssen” kommer under närmsta året,med tanke på att ÖB och andra höjdare inom vårt försvar,inte kunnat förbereda sig,i Pride-paraden.
   Nästa år lär bögar o flator på nytt få vissa upp sig i Fjollträsket ! 😉

 5. Det militärindustriella komplexet gör all för att få sälja vapensystem, även ljuger. Ryssland har dragit ner sin militära budget de senaste åren och utgör inget hot. Men bandhunden Sverige böjer sig för His Masters Voice. Utan krig och konflikter inga JAS-plan från Linköping, inga artilleripjäser från Bofors/Karlskoga, inga robotar från Jönköping och inga bandvagnar från Ö-vik. Så för Sveriges försvarsindustri betyder ÖBs ord väldigt mycket, många sköna skattekronor försvinner från vård, omsorg och skola och rakt ner i aktieägarnas fickor.

 6. Han får väl ta hjälp av sina vänner, Pridefolket och vifta med vita flaggor!! Damberg kan ta på sig knytblusen. De kommer att skratta ihjäl sig, behövs inga kulor, föv så har svenska försvaret nog ingen budget för ammunition.

 7. Innan det sker så har endera USA eller KIna annekterat vårt land med ursäkten att kunna stoppa Ryssland.
  Se bara på de tre ledarna Putin, Biden och Jinping lika opålitliga alla tre.

 8. det är bara svamel av överhettade nato anhängare..varför skulle Ryssland komma på en sån ide…vad finns det att hämta med med en krigsinsats.. detta i ett närläge där det knappast går att använda kärnvapel…

  men däremot har Ryssland rätten att försvara sigmot keafter som försöker splitra landet det engelska konsept söndra och härska
  om man dessutom ser på turer med konstiga alianser där biden son är inväklad i konstiga affärer i Ukraina och Tjetjenien .
  om putin yrötnarpå detta då kan han mycke väk komma och återta baltstaterna ryssland har aldrig påståt att dom krigsförbrytelser som sket är förlåtna.

  problemet för Ryssland är Sveriges ett land som skickar spionflyfplan långt in i landet förstår intemedelandet när man sjuter ned planen..och en sakär säker om man slutar rrackasera putin och kompani så kanse han slutar att åka runt med bombplan i östersjön ..och inse att östersjön är en insjö och fet är ingen som kommer in eller ut ur detta dike.

  • För helvete. Stavning. Styckesindelning. 2 viktiga grejer. Glöm inte dom det gör ont i ögonen att läsa ditt svammel

   • För helvete, det gör ont i ögonen att läsa ditt svammel!

    Stavning och styckeindelning är två viktiga saker, glöm inte dessa!

    Ursäkta, jag kunde inte låta bli.

 9. Så fort någon av Petterssons inlägg vågar kritisera tsar Putin så rycker kommentatorerna ut och försvarar de korrupta herrarna i Kreml.
  Tror svenskarna verkligen att ryssen bryr sig ett dyft om hur det går för Sverige?
  Åk istället hit till Finland och titta på alla de krigsgravar som är resultatet av grannens maktanspråk.

 10. Med den invasionsstyrka som redan är etablerad på vårt territorium, behövs ingen yttre fiende. Och vi befinner oss redan i krig pga. att vi av vår egen dårskap bjudit in dessa slaktare till vårt land. Finge jag välja mellan Bög-ÖB och Putin skulle jag med glädje förpassa regnbågs-gubben till den stinkande kloak där han hör hemma. Ryssens närvaro skulle snarare bli ett lyft för oss. Dom kan konsten att rensa ut slöddret utan vare sig saft o bullar eller knäböjning.

  • Instämmer, kommer utvecklingen i Sverige att fortsätta försämras och eskalera finns sannolikt bara en lösning för att förhindra kaos, inbördes strider och till slut ett islamistiskt maktövertagande och det är att våra grannländer inklusive Ryssland ingriper och återställer ordningen. Det enda vi kan vara säkra på är att Ryssland aldrig kommer att acceptera en islamistisk stat vid sin västra gräns då de har nog med sådana stater i sydost.

   • Muslimerna i Ryssland är mestadels koncentrerade till några sydliga delstater i Kaukasus-området. Har själv besökt västra delarna av landet flera gånger senaste åren och i ex.vis Moskva och St Petersburg aldrig sett en enda kvinna med slöja någon enda gång; icke heller sett några tiggare, som det finns gott om i Sverige.
    President Putin sade förövrigt 2017 i en intervju med den amerikanske dokumentärfilmaren Oliver Stone att Ryssland ”aldrig skulle tillåtas bli ett kalifat”.

   • Enligt officiell folkräkning, inkl. religionsutövare, från hösten år 2020 hade Moskva 12,4 miljoner invånare, varav 8 % muslimer. I folkräkningen år 2017 hade St Petersburg 5,5 miljoner invånare, varav 1 % muslimer och i hela omgivande länet, ”Leningrad Oblast”, var andelen muslimer 0,7 %. Går man till grannlandet Belarus/Vitryssland anges andelen muslimer vara omkring 0,5 % av hela landets befolkning på drygt 9 miljoner invånare.

 11. Nato släpper det alliansfria(?) Sverige in i militärt samarbete utan någon form av konsekvensanalys, medan Sovjet alltid setts som det stora hotet. Nu finns inte Sovjet längre och jag vill påminna om att få ryssar var trogna kommunister.
  Tänk vad bra det varit med lite samövning med alla parter i stället för att ropa på den ryska björnen.
  Å tänk så mycket bättre och billigare luftförsvarssystem vi fått om vi köpt SS 400 i stället för amerikanska Patriot.
  Det finns mycket att fundera på i ett land där de senaste försvarsministrarna varit vapenvägrare eller vapenfria(djävlakärringar). Å då för att undvika missförstånd så vill jag påtala att för mig är begreppet ’kärring’ könsneutralt. Det finns alltför många kärringar av båda kön i dagens Sverige

 12. Skitsnack. Ryssland kommer inte röra Sverige. De har inga historiska anspråk på vårt land. Däremot kunde vi ta tillbaka St Petersburg. Skämtar. Det sättet framtida krig kommer att föras är industrispionage, saboterande av it och kraftförsörjning och propaganda. Om Ryssland lierar sig med Kina kan de svara med samma medel som EU, hindra export av känsliga produkter.
  Öb Michael vill bara skrämmas så han kan få lite pengar att köpa onödiga vapen för.

  • Framtidens krig. Kommer inte ihåg vilket litet Ryss land det var för något år sedan som elsystemet slogs ut i hela landet. Det gick inte att slå till från fjärr. Utan dom fick åka ut och slå till alla brytare manuellt. Så det är där vi kan börja oroa oss. Sveriges större kraftvärmeverk kan fjärrstyras då kan man slå ut med virus också. Allt är fjärrstyrt betalsystem. Finns ingen idé att åka in med stridsvagnar utan bättre att slå ut alla system i ett land.

   • Ukraina ska det vara. Diskuterats i säkerhetskretsar i Sverige. Fick höra det av en som jobbar med data säkerhet. Rädslan är stor i Sverige så företagen inom el o värmebranchen jobbar väldigt hårt med inloggningar på deras system

   • Vad jag vet så fjärrstyrs en hel del vattenkraft via krypterade radioförbindelser, så kallade radiosnurror, alltså inte internet.
    Slås dom ut finns det backup-system plus att automatiken sköter sig själv.

 13. Sveriges överlägset bästa försvar är galenskapen. ÖB är en god representant för denna.

 14. Stor risk att Ryssland inte tänker acceptera ett islamskt maktövertagande i Sverige ???

 15. Krig det blir det den dag Sverige får med sig Finland och går med i Nato. När jag var i finska ytterskärgården hos min moster. Så sa jag åt hennes man blir det åska snart det mullrar. Han ställde sig och lyssnade och sa. Nä det är ryssen som skjuter på internationellt vatten. Varför är vi så känsliga i Sverige. Är det rädsla eller ska vi visa oss kaxiga. För att flytta blicken från problemen i Sverige.

Kommentera