Sverige övar sjömålsstrid med amerikanska bombplan

FÖRSVARSMAKTEN. Fientliga mål på Östersjön ska bekämpas. En styrka med fartyg, helikoptrar och flygplan sätts ihop för att tillsammans med en lastbilsbaserad robotenhet lösa uppgiften. Det var inramningen när Sverige och USA övade tillsammans i veckan, rapporterar Försvarsmakten.

Flygvapnets JAS 39 Gripen eskorterar ett amerikanskt bombflygplan av modell B 52. Foto: Flygvapnet/Försvarsmakten

Samordnad sjömålstrid innebär att flera olika militära enheter koordinerat bekämpar en motståndare till sjöss med sjömålsrobot. För att lösa uppgiften krävs både förmågan att hitta målet och därefter genomföra en vapeninsats.

I Försvarsmakten är det en viktig kompetens som ständigt övas och förbättras för att förbanden i ett skarpt läge ska ha så många valmöjligheter som möjligt för att lösa uppgiften.

Även utländska partners deltar och integreras i arbetet. Tidigare exempel är tyska och norska stridsfartyg.  Den här gången var det amerikanska B-52 bombflygplan som tillsammans med svenska JAS 39, en Visbykorvett och en robotenhet i land samordnat genomförde ett simulerat sjömålsrobotanfall mot fientliga mål.

örsvarsmakten

– Tillsammans togs ett viktigt, men varken långt eller svårt, steg i den gemensamma sjömålsbekämpningen. Vi bidrog därmed även till en trovärdig tröskeleffekt – att försvara Sverige tillsammans med andra, säger kommendör Per Edling som ledde insatsen ombord på en svensk korvett.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Sverige övar sjömålsstrid med amerikanska bombplan

  1. Vi låtsas väl fortfarande att vara neutrala så vi borde göra samma samkörningsövning med Ryssland, eller hur?

    • Sverige övade med Ryssland till 2008 då de invaderade delar av Georgien och efter Krim har det inte blivit bättre. Det går inte att samarbeta med ett land som hotar grannarna med våld.

      Jag misstänker att det inte blir bättre förrän Putin går i pension.

  2. S regeringen med Hultqvist i spetsen kryper i lorten för att behaga USA och NATO. Dom får öva i våra vatten, i våra skogar och i våra fjäll. Men tror verkligen töntarna i riksdagen att vid en eventuell konfrontation mellan USA och Ryssland att NATO skulle lägga två strån i kors för att hjälpa oss utan de kommer bara att använda de fakta de över in. Dom vet precis vart dom kan bygga baser, landningsbanor osv. Då sitter Sverige fast. Vill USA komma åt vår malm t.ex så har dom klara planer för en invasion och kan placera en höger marionett som statsminister. USA ta vad dom vill ha

  3. Ja just det!! Med försvarets högsta chef som marscherar i Pridetåget med perverterade kedje- o annat dinglande. Fin representant för försvaret utsedd av av en försvarsminister tillika malaj. Snart har vi inget att försvara, 7-klövern har sålt ut Sverige, så då kan väl vaktparaden trumma igång 1 maj och Pride marschen runt slottet, det blir väl ett fint turist inslag i det forna Stockholm, när Malmö blivit Sveriges huvudstad.

Kommentera