Pizzeria 29:an och IKEA

GOTT & BLANDAT. Jag läste en gång ”Historien om IKEA” berättad av grundaren Ingvar Kamprad för Bertil Torekull och om jag inte minns fel så stod där om när Ingvar ville börja sälja korv med bröd för fem (5) kronor. Ekonomerna på IKEA sa att det var vansinne, det går inte ihop och tittade oroligt på Ingvar osv. Kamprad stod dock på sig och fick som han ville och filosofin var att det räckte inte med att vara billigare än konkurrenterna utan man måste vara rejält mycket billigare. Det är var 1995 och en korv med bröd kostade normalt 10-15 kronor. På varuhus i hela världen möts kunder av erbjudandet, där priset i olika valutor är anpassat för att motsvara fem svenska kronor.

Kamprads mål var att 300 korvar skulle kunna säljas varje timme, fem i minuten i en korvdisk som bemannades av två personer. Konceptet var tre+en+en. Alltså tre kronor till producenten, en krona till finansministern och en krona till IKEA.

Ingvars tanke var också att kunderna efter en dag på varuhuset och köandet i kassan var trötta och griniga, så när de fick en korv för fem kronor så blev upplevelsen av IKEA positiv.

Nåväl, IKEA är IKEA, och jag tror inte de säljer 300 korvar i timmen utan korvmojarna får gå med förlust som tas igen på karusellen i möbelvaruhuset.

Idag skriver den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter om Pizzerian 29:an på Ringvägen i Nyköping. Där säljer ägaren Mohammad Yedollahi tilllsammans med tre pizzabagare Hamid Solgi, Shokrollah Gholam och Ali Hussein Sveriges kanske billigaste pizzor för 29 kronor styck.

Det kan inte vara lätt att få snurr på det, fyra löner, skatter, arbetsgivaravgifter, råvaror, kartong, lokalkostnader, el, vatten, osv men det kanske går om man säljer tillräckligt många pizzor.

Fyra pizzabagare á 20.000 i mycket låg månadslön ger en lönekostnad på 120.000 i månaden inkl. semesterlön och arbetsgivaravgift.

Enligt pizzaägaren Mohammad Yedollahi blir det tio kronor över per pizza, men han säljer även någon läsk och lite sallad.

-Pettersson vill inte vara allt för negativ så jag räknar positivt och då går pizzerian runt om de säljer 600-800 pizzor om dagen. De är duktiga entreprenörerna från fjärran land och givetvis lönsamma för samhället…

Herr Yedollahi från Iran verkar dessutom fordonsintresserad, nedanstående är registrerat på honom:

 • Imv Adria 450 L CAF647 Flerfärgad Husvagn 1978
 • Imv Adria 500 E ETF885 Flerfärgad Husvagn 1977
 • Renault JNK88E Vit Husbil 2019
 • BMW 530d Touring KXK998 Vit Sedan 2011
 • Ford Fiesta 1.25 MCK842 Svart Halvkombi 2011
 • Brenderup FSU RJO135 Okänd Släp 2018
 • Cadillac Eldorado RNC415 Vit Sedan 1987
 • Opel Combo Van 1.5 CDTI RYS270 Okänd Lätt lastbil 2019
 • Nissan Primera Traveller 2.0 UTU520 Svart Herrgårdsvagn 2004

Pizzerian har även räckt till ett litet hus på 135 kvm i Nyköping, värderat till 3,2 miljoner kronor.

Mohammad Yedollahi äger också pizzerian som ligger granne med 29:an vilket varken Södermanlands Nyheter eller Mauri tycks begripa.

Jag skulle tro att ett besök av polis, skattemyndigheter, kronkalle, socialen och Arbetsförmedlingen skulle avslöja ett och annat, och som sagt. De är duktiga entreprenörerna från fjärran land och givetvis lönsamma för samhället…

”Sveriges billigaste VS dyraste restaurang” löd rubriken i senaste videon av Mauri Hermundssons Youtubeserie ”Uppdrag: mat”.

Om Mauri Hermundsson på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Pizzeria 29:an och IKEA

 1. 1983 när jag blev egen företagare. Så startade en pizzeria nedanför folkparken i Södertälje. Ibland stannade jag till där o köpte en pizza. Han var en trevlig invandrare som drev pizzerian efter sin kultur. Han tyckte jag var en idiot som betalade skatt. Han förklarade precis hur han drev pizzerian jag har väl förträngt det. Sen berätta en bekant som körde företaget helt svart. En svensk kille. Han har en mindre bondgård. Han sa hade jag skött skatterna så hade jag inte haft gården. Men nu har jag låg pension. Men gård. Tvärtom ingen gård men lite bättre pension. Sosse politiker har alltid varit för fuskare. Eller rättare sagt man måste fuska för att klara av att leva. En sak står jag för. Invandrare är inte bättre företagare eller arbetare utan bättre fuskare. Men media har hjärntvättat oss sen åttiotalet att invandrare är bättre entrepenörer och arbetar hårdare än svenskar. Tidernas lögns som att vi har en åldrande befolkning när det beror på att svenska kvinnor skaffar hund istället för barn för att få vårda.

  • Hade kulturberikare varit bättre och hårdare arbetare än svenskar hade de aldrig behövt flytta hit till att börja med för deras egna länder skulle varit framgångsrika industrinationer.

 2. Hur många tror att du kan tjäna pengar på att tvätta andras bilar för runt en hundring?
  Det finns många företagare som inte följer regler och lagar som dessutom får importera arbetskraft vilka har lovats runt men fått tunt.
  Det borde inte vara svårt att kontrollera lönelistor inbetald skatt o.s.v. bara de olika myndigheterna fick lov att samköra sina datasystem, men vi måste ha ledare med mer än munväder.

 3. ja det är så att om man har en anständig affärsplan så kan man lyckas . det första priset måste vara lägre än vad konurenterna kan erbjuda
  man måste kunna låsa så att inte snor levrantörn och det räker inte med generallevrantör eller generalagenturen..man måste ha ett riktigt lås inte ens ett patent är bra nog..

  om man klarar det så kanse man kan klara sig utan att alla plötsigt får för sig att stjäla dina levrantörer

  när det gäller dessa somkan se möjlighet och utnytja den får altid problem med folk aom vill ha det du har eller skapar icke var inget undantag

  det vanligaste sättat att snatta av företag av den typen som ickea eller biltema är att man plaserar företag runt om som man påstår konkurerar ett vanligt sånt är så kałade p bolag som på så sätt snor omsättning för bolagen . kunderna måste ju köpa mindre och det är ju fastighetsägaren som sälger rättiheter som tillhör fastighetsägaren

  det är därför det är viktigt att stoppa den fria hyres sättningen

 4. Jag vet en pizzeria som drevs av några bröder, de turades om att vara ägare och kunde på så sätt få sitt starta eget bidrag förnyat år efter år….

 5. Tror SNs läsare att 29kr är tillräckligt för att få en pizza att gå runt ”vitt”?

Kommentera