9 myter om invandring – som är helt falska

HUMOR. 9 myter om invandring – som är helt falska publicerades den 3 mars 2015 av Nyheter 24 och redaktören Karl Anders Lindahl som påstår sig vilja förnya arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan.

Karl Anders Lindahl. Bild: Tiden

Karl-Anders Lindahl var och är minst lika kul som Henrik Schyffert, Özz Nujen, Magnus Betnér med flera…

1. ”Vanligtfolk är emot invandring”

Ibland talas det om en tyst massa, en stor del av befolkningen somegentligen är skeptisk till invandring men inte vågar säganågonting eftersom de är rädda att bli kallade rasister. Istället lider de i tystnad och tvingas till anonymitet på Flashback och Twitter, där man får säga saker som ”man inte får säga i det här jävla landet”. 

FALSKT!

Svenskarna är faktiskt mest positiva till invandring av allaländer i EU. Över 20 procent ser sig själva som ”mycketpositiva” till invandring, och drygt 40 procent ser sig själva som ”ganska positiva”. Endast 20 procent ser sig själva som”ganska negativa” eller ”mycket negativa”.  

2. ”Invandring skadar ekonomin”

Att invandringen kostar pengar och skadar svensk ekonomi är ett vanligt argument. Många menar också att Sverige inte kan ta emot fler invandrare eftersom det blir för många invandrare som vill ha åldringsvård och sjukvård.

FALSKT!

I snitt tjänar de svenska offentliga finanserna 8400 kronor på varje invandrarhushåll per år. Det här är dock en låg siffra jämfört med andra länder. Det har självklart inget att göra med att folk som söker sig till just Sverige är olönsamma. Hade Sverige varit bättre på integration hade siffran varit betydligt högre. Med andra ord förlorar Sverige väldigt mycket pengar på rasism, diskriminering och främlingsfientlighet.

Det finns heller inget samband mellan invandring och budget underskott. Det är inte heller så att BNP skulle skadas, faktum är att det är precis tvärtom. Länder med hög invandring har i regel högre BNP-tillväxt. Argumentet att Sverige skulle bli ett ekonomiskt rikare land ju färre vi blir är därmed ganska absurt.

3. ”Invandring ger högre arbetslöshet”

Attkoppla samman invandring och arbetslöshet är vanligt, och ”de tar våra jobb”, är ett argument som dyker upp då och då.

FALSKT!

Nej, det går inte att, internationellt sett, koppla samman hög invandring och hög arbetslöshet. Det går heller inte att se något samband mellan invandring och en negativ löneutveckling. Att sen säga att det kommer någon och ”tar ens jobb” är att förenkla saker och ting. Det är dock ett argument som använts mot olika minoriteter i alla tider. Det är ju inte så att det bara finns ett visst antal jobb som ligger och väntar på att ”tas”, snarare är det så att staten och näringslivet skapar en arbetsmarknad som växer med innovationer, företag, kommunala och statliga investeringar. Om vi blir fler så ökar konsumtionen och efterfrågan, därmed blir det fler jobb. Ingakonstigheter.

4. ”Skolan blir sämre med hög invandring”

Att skolan blir sämre och resultaten skulle sjunka när flera barn och ungdomar med utländsk bakgrund går i skolan är en vanlig uppfattning. 

JÄTTEFALSKT!

Nej nej och åter nej. Det här är jättefel. Generellt sett så är det pojkar som har svårast med läsförståelsen. Men om man jämför olika länder med olika hög invandring och tittar på Pisa-undersökningar så visar det sig att desto högre invandring, desto bättre är pojkarna på läsförståelse.

5.”Invandring ökar otryggheten”

Ett vanligt argument från invandringskritiker och rasister är att samhällen automatiskt blir otryggare med mångkultur. 

FALSKT!

Något sådant samband kan man inte se. Faktum är att svenskarna känner sig tryggare än på länge. 2013 kände sig 15 procent otrygga när de gick ut på kvällen. Sju år tidigare var den siffran 21 procent. Däremot känner sig fortfarande var fjärde kvinna sig otrygg när hon går ut på kvällen. Inte heller i andra länder kan man se någon tydlig trend mellan invandring och otrygghet.

6. ”Mångkulturen gör oss olyckliga”

Samma sak här. Vissa menar att människor med olika kulturer inte kan leva sida vid sida, och att utlandsfödda bör anpassa sig till kulturen och assimileras för att inte skapa friktion i samhället.

FALSKT!

Nej. Om du tror på det här har du helt enkelt fel. Faktum är att folk upplever livet som bättre i länder med mycket invandring.

7. ”Sverige tar emot en massa flyktingar”

”Vi kan ju inte ta emot alla!”, hör man ju ibland. Och man kan lätt få för sig att Sverige drar ett tungt lass i flyktingmottagandet. Vissa, till exempel Sverigedemokraterna, talar till och med om massinvandring till Sverige. 

FALSKT!

Jämfört med våra grannländer så är vi bra på att ta emot flyktingar. Men EU-länderna tar emot extremt få, sett till hur många som behöver hjälp. När det blir krig och oroligheter runt om i världen så kan folk inte bo kvar. Dessa människor måste ta vägen någonstans. Att Sverige skulle helt stänga dörren blir därför väldigt konstigt. Och utan invandring skulle faktiskt Sveriges befolkning minska.

8. ”Det pågår en islamisering av samhället”

Att muslimerna blir fler och fler och deras inflytande ökar i samhället, som håller på att glida över i någon form av ”Eurabia”, allt i en konspiration att islamisera västvärlden har fått rörelser som Pegida att växa runt om i Europa. 

FALSKT!

Fem procent av svenska befolkningen beräknas vara muslimer. Men i en undersökning visade det sig att befolkningen tror att siffran ligger på 17 procent. Och 2013 hade den muslimska paraplyorgnaisationen Islamiska samarbetsrådet 110 000 medlemmar. Det är ungefär 10 000 fler än antalet människor som sjunger i Svenska kyrkans körer. Vem höjer rösten för att stoppa körsångifieringen av Sverige?

9. ”Sverige förlorar pengar på invandringen”

Ja.. ska vi kanske gissa på att även den här är….

FALSKT!

Även om Sverige skulle fortsätta vara dåliga på att se till att invandrare kommer i arbete, så skulle vi fortfarande tjäna på invandringen. Det finns så klart kortsiktiga kostnader med invandring, precis som allt annat som betalas med offentliga medel. Enligt OECD så tjänar Sverige sammanlagt 8 miljarder på invandringen varje år. Men om rasismen och diskrimineringen minskar, och integrationen förbättras, så kan siffran öka till 20,7 miljarder.

-Pettersson säger att det var nio kul påståenden från Nyheter24 och Karl-Anders Lindahl och det roliga eller om man så vill tragiska så håller han fortfarande på med samma prat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “9 myter om invandring – som är helt falska

 1. En Goebles! Upprepar han lögnerna ständigt, så kommer några intellektuella vrak att börja tro på vad vänstern påstår.

 2. Om politiker och vänsterfeminister på allvar tog ansvar för vad dom säger, kunde vi vara lugna. Hade varit bra om dom tog en ansvarsförsäkring innan dom uttalade sig.

 3. Den här mannen kunde vara Finansminister, i
  ett drömland. Är verkligen inslaget äkta.?
  Dessvärre råder liknande tankar hos
  politikerna. Arma land

 4. Den fåntratten är ett ämne till att sitta i en kommande
  sosseregering? Skulle gärna vilja ha hans förklaring på hur
  675,000 bidragsförsedda importer är en pluspost för landet?

  • Åt helvete! skilj på asylinvandring och andra typer av invandring!
   Hur svårt är det egentligen?
   Deg är asylinvandring som kostar enorma summor.
   Men svenskar medvetet eller inte buntar oss ihop i en salig röra

 5. Vilket kålhuvud. Tror inte han själv tror på det. Han vill nog bara ha uppmärksamhet och ryggdunkningar. Dessutom kan han efter detta framträda som förföljd för att ha skrivit ”sanningen”. Han får säkert tala ut i någ av skitblaskorna om den så kallade skitstormen som drar fram över honom, samt läsa upp några s.k. hatbrev och få en del gilla.makeringar av de goda.
  Har även svårt för att tro på att han tjänar på invandringen. Han är nog bara en idiot. Möjligen har han en bostadsrätt som ökar i värde när bostadsbristen blir värre.

 6. En till pajas som inte går att könsbestämma. Är det en man eller kvinna?
  Gissning: kvinna.

 7. Är det sant att alla inom den svenska södertörnpolisen är fega?
  Dom ser inte så smarta ut.

  • Japp, de är betrodda när det gäller att legitimera alla former av bluff och båg. När sosse-ekonomiska faktorer inte räcker för att förklara ett negativt fenomen så är PWC the last resort.

 8. Det är nog närmare 80% av de kring mig som tar sig för pannan och undrar när galenskaperna ska nå ändes väg..
  Märkligt att röstsiffrorna säger motsatsen..

  • Såvida du inte bor i Enskede/Södermalm så tror jag att 80% är mycket lågt räknat.

 9. Den nya Abzurdistanska skolan tycks ha helt misslyckats längre tillbaka,än Stenbock kunnat ana.
  Kallas en sådan person som denne Lindahl,”expert” inom området,är det verkligen mer än illa ställt !
  Kanske orsaken till att 10.000-tals parasiter vistas i landet,under helt falska identiteter/premisser ?

Kommentera