Auschwitz sista befriare har dött

HISTORIA. David Dushman var den sista nu levande sovjetiska soldaten som var med vid befrielsen av det nazistiska förintelselägret Auschwitz, nu har Röda armén-veteranen avlidit i Tyskland, 98 år gammal, rapporterar DW.com. David Dushman (1923-2021) var en sovjetisk röda armé- soldat och en fäktningsutbildare för det sovjetiska olympiska laget. Dushman kämpade också i slaget vid Stalingrad och slaget vid Kursk under andra världskriget.

RIP David Dushman (1923 – 2021) – den sista överlevande befriaren av Auschwitz koncentrationsläger, som dog igår 98 år gammal.

När han anlände till Röda armén till Auschwitz den 27 januari 1945 använde han sin sovjetiska T-34 för att klippa ner det elektriska staketet för att befria fångarna.

När befrielsen kom den 27 januari 1945 fanns bara några tusen fångar kvar i Auschwitz i södra Polen. Då hade över en miljon människor mördats i lägret, varav de flesta judar. Vid den här tiden var David Dushman en 21-årig soldat i den sovjetiska Röda armén. Han använde sin Sovjetiska stridsvagn T-34 för att meja ner lägrets elektriska stängsel, vilket bidrog till att de fångar som fanns kvar kunde befrias.

Då förstod inte Dushman magnituden av de fruktansvärda händelser som utspelat sig i Auschwitz, för några år sedan berättade han – Det var skelett överallt, de stapplade ut ur barackerna, de satt och låg bland de döda. Fruktansvärt. Vi slängde åt dem alla våra konserver och körde genast vidare, för att jaga fascister.

Dushman skadades i kriget men överlevde och blev senare en av Sovjetunionens främsta fäktare. Efter det gick han vidare som en av världens bästa fäktningstränare, enligt Internationella olympiska kommittén.

Han avled på sjukhus i München i lördags.

Under Förintelsen, Nazitysklands massmord 1939–1945, dödades omkring sex miljoner judar, enligt FN. Ungefär hälften av dem gasades ihjäl, resten sköts, svalt eller frös ihjäl.

Också fyra–fem miljoner icke-judar – politiska motståndare, polacker, ryssar, romer, Jehovas vittnen, homosexuella och mentalsjuka – mördades av nazisterna. I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest omtalade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

Källa: Nationalencyklopedin

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Auschwitz sista befriare har dött

 1. Jag skulle kunna förklara det för dig men jag har varken tid, lust eller ork att skriva en längre text än två rader.

  • Vad synd, det vore intressant att höra dina åsikter.
   Dock, jag håller med, långa drapor är inte kul.

 2. Och kineser, ryssar, finnar, osv nästan alla folk har nån som inte gillar dem. Nuförtiden så krigar judar och araber om samma land, mycket begärt att de skall gilla varann.
  Men vad tycker du? Vilka fel har du upptäckt och retat dig på? Eller är du en provokatör som vill ge bloggen dåligt rykte?

 3. När jag var yngre bodde det några italienare i hyreshuset, många glodde misstänksamt på dem.

 4. Nu skall ni inte sörja….
  Den siste överlevande från något av KZ-en,framträdde för snart 20 år sedan. I fjol dök nu ännu en s,k. överlevare upp i TV !!
  Därför kan vi se framemot nästa hjälte om något år.
  F.ö sitter en 99-årig f.d. soldat anklagad i Tyskland,för att ha vaktat i ett av alla dessa KZ´s….Inte nådigt att ha varit f.d. soldat,i nederlaget !
  M.a.o. är dessa nyheter endast en form av utfyllnad i sensationspressen.

 5. man skal ha klart för sig att det gick åt fler än 6miloner judar den beräkning man gort är att det totalt gick åt cirka30 miljoner ryssar och andra slaviska folk. alltså i runda tal var det en av fyra som var judar men dom gnäller som om det var tvärt om den kungliga bögen skickades hit och man gorde en tjänst till svenska arbetarpartiet

 6. När kommer någon och befriar de äldre från koncentrationslägren de kalla äldreboende? Undrar också hur många gamla de tagit livet av?

  • Du skulle sett hur de behandlade äldre på långvården på 70 talet. Nu är det rena lyxen om man jämför. De gamla satt och skrek fastbunda med morgonrocksskärp i fåtöljerna.
   Vid ett av mina besök på långvården sa en gammal dam till mig ” ta en kniv och skär av det” Jag sa”jag har ingen kniv” Hon sa ”vad är du för kar som inte har en kniv”.

 7. ”Vi slängde åt dem alla våra konserver och körde genast vidare,…”
  Helt förståeligt att en 21-åring reagerade på det sättet. Men tyvärr innebar det nog att några dussintal till dog när de frossade i sig konserverna och dog av en systemchock i kroppen när den inte kunde bearbeta maten på rätt sätt.

Kommentera