Israel kan få ny regering


UTRIKES. Den israeliska oppositionsledaren Yair Lapid lyckades med det besvärliga uppdraget att samla stöd för en bred koalition och ta makten från Benjamin Netanyahu.

Är ser man tydligt hur ojusta israelerna är som ockuperar en massa arabiskt och muslimskt land.

I ett inlägg på Twitter lovar han att hans kommande regering ska arbeta för alla israeler, både de som röstade på honom och de som inte gjorde det. ”Regeringen kommer att respektera sina motståndare och göra allt för att förena alla delar av det israeliska samhället” skriver Lapid.

I den nya regeringen kommer Lapid och Naftali Bennett att sitta två år var på en roterande premiärministerpost. Om allt går enligt plan kan den nya regeringen sväras in om tio dagar.

Den nya regeringsuppgörelsen i Israel är en stor seger för oppositionsledaren Yair Lapid, men det är en lång väg kvar innan regeringen faktiskt är på plats. Uppgörelsen innebär att koalitionen på pappret har stöd av en majoritet i Knesset. Men det förutsätter att alla ledamöter röstar i enlighet med överenskommelsen, vilket inte alls är säkert.

Ännu finns möjlighet för Netanyahu att försöka sabotera installationen av den nya rege­ringen. Knesset har ajournerats och en ny regering väntas inte kunna röstas in förrän den 14 juni. Resan dit kan bli skakig, men onsdagen är ändå på många sätt historisk:

• För första gången är ett arabiskt parti del av en regeringsbildning – tillsammans med både höger-, mitten- och vänsterpartier.

• Den nya regeringen får åtta kvinnliga ministrar, vilket är nytt rekord.

• Premiärminister Benjamin Netanyahus tid vid makten kan vara på väg att ta slut.

• Dessutom valde Israel en ny president – Arbetarpartiets tidigare ledare Isaac Herzog – vilket kan innebära början på en ny politisk dynasti. Isaac Herzogs pappa Chaim var nämligen president 1983–1993.

Totalt är det åtta partier som ska komma överens, nationalister och bosättare, vänster och arabiska islamister, det enda de har gemensamt är att de vill ha bort nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu som suttit i tolv år

-Pettersson säger att Israels parlament ”Knesset” har 120 ledamöter på 9 miljoner invånare. Sverige har 349 på 10 miljoner invånare.

Intressant är att det sitter araber och islamister i Israels parlament och nu eventuellt även i regeringen. Undrar hur många judar som har politisk makt i den muslimska världen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Israel kan få ny regering

 • Varsegod och cencurera Petterson

  Glöm aldrig förhudsugarnas mord på Fole Bernadotte!

  Gilla

 • grebom5

  Etiopien borde vara mer gult än grönt över 60% är kristna.

  Men visst kan vi se att den röda faran är grön och har mest framgång i illitterata länder.
  Så där kunskapsnivån är som lägst där frodas den onämnbara läran.

  Gilla

 • Kungen

  Pettersson : Så du menar att om det vore fred mellan Israel och araberna så skulle inte muslimerna ställa till oreda här ? Löjligt. Då hittar dom hundra andra anledningar. Vad menar du att vi ska göra för att få fred därnere ?? Nej du – vi kan inget göra och har heller inte med det att göra. Muslimer bråkar och slåss oavsett var dom är och oavsett om det är krig i Israel eller inte. Det bästa vi kan göra är att minimera antalet muslimer här i Sverige. Det skulle verkligen komma oss till gagn.

  Gilla

 • Kungen

  Spelar det nån roll här ?? VILL dom ha fred ??
  Konflikten har ju varat i över 70 år nu. Dom KAN INTE samsas och vi har INTE med det att göra.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: