Sätt politikerna på diet istället

SKATTER & SKOLAN. När Karlshamn drar åt svångremmen får skolbarnen äta mer soppa och korv. Karlshamns kommunpolitiker har tvingat måltidschefen Diana Sjöström att skära bort 3,6 miljoner kronor på två år. Nu rasar invånarna mot kommunpolitikerna. – Sätt gubbarna på en ordentlig diet, föreslår en Karlshamnsbo.

Diana Sjöström, måltidschef i Karlshamns kommun. Foto Privat

– Om vi skulle varsla så många (anställda) som det var tänkt från början hade skolköken varit tvungna att dra ner ganska mycket på det hemlagade, vilket hade sänkt kvaliteten. I stället tog vi fram ett förslag där vi drar ner på matsedlarna, säger Sjöström.

Nu tas de tio dyraste rätterna – oftast med helt kött och opanerad fisk – bort från den rullande åtta-veckors-menyn. – Vi ersätter med några korvrätter, någon mer soppa, panerad fisk som vi vet att barnen tycker bättre om än kokt fisk, och vi tar bort kalops och ersätter med en färsrätt som vi vet att barnen gillar, säger Diana Sjöström. Andelen ekologiska råvaror minskas från 35 till 25 procent, bland annat går skolmatsalarna över till konventionella ägg. Totalt sjunker kostnaden för varje matportion från dagens 13.50 kronor till cirka 12.25.

Det stormar i en Facebook-grupp för Karlshamns invånare. Här är några av inläggen, som ofta riktar sig direkt till kommunpolitikerna:

 • ”Sätt gubbarna på en ordentlig diet.”
 • ”Det är ju bara hackade grönsaker och vatten i soppan, svinäckligt ju.”
 • ”Jobbar inom skolan och kan säga att de dagar det är soppa äter en stor del av eleverna enbart macka till lunch.”
 • ”Karlshamns kommun är ett stort skämt. Begriper inte vad de håller på med. Skolmat och mat till de äldre är tydligen ingen prioritet. Skandal.”
 • ”Detta är så bedrövligt så det finns inte ord. Varför ska barnen få lida för att kommunen inte kan sköta sin ekonom?”

SVT Blekinge

-Pettersson säger att det är inte bara i Karlshamn politiker borde sättas på diet…OK, jag avundas inte politikerna, de har ett svårt jobb och det går inte att göra alla nöjda, men ofta verkar de sakna sunt förnuft och borde tänka som om pengarna de hanterar var deras egna och avstå om de inte kan tänka sig att själva betala drygt 9800 kronor för en platts för cykeln. I stället för att prata om vinster i välfärden, förbjud slöseri och förluster i välfärden i stället!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Sätt politikerna på diet istället

 1. Diana borde skämas.
  En gång i tiden för c:a 40 år sen tog man hand om barn och äldre
  Ni är det bara egenintressen…skamligt
  Ponnsan
  AfS

 2. Själv tror jag dom lever på en räckmacka.
  Titta på dessa individer dom ser ju inte svältfödda pricis..
  Ponnsan
  AfS

 3. Undermålig mat är endast en del i de koncentrationsläger för äldre som kallas äldreboende.

 4. Jo, många av dem är riktigt välmående och om de inte redan gör det så kommer de att belasta sjukvården med sina åkommor. Vi vanliga människor är ju mest till besvär för politiker, så det är dags att vända spegeln så de får se sig själva!

 5. Att laga osmaklig mat är detsamma som att slänga pengar i sjön.
  Hur mycket kostar halalmaten extra? Hur mycket svinn p.g.a. osmaklig mat?
  Jag är säker på att ingen tänker utanför kommunkvadraten.

  • Exakt min tanke sluta med Halal slaktat mat Dels för stackars djurens lidande och för profiteringen runt den På min tid fick vi Blodpudding med lingonsylt med vitkål och levergryta huvva

 6. Om man tar en titt i årsredovisningen kan man se att ”Nämnden för arbete och välfärd” är den som tappat mycket pengar under 2020, 52 miljoner närmare bestämt. Jämfört med budget:
  – 11 miljoner institutionsplaceringar
  – 8 miljoner familjehem
  – 3 miljoner övrigt inom barn och familj (Tot 21,9 miljoner under Barn och familj)
  – 10 miljoner LSS
  – 9,5 miljoner försörjningsstöd
  – 5 miljoner introduktionsverksamheten
  – 5,5 miljoner övriga kostnader inom arbete och välfärd, totalt underskott jämfört med budget för nämnden 52 miljoner.

  • – Men lite längre fram blir dom en vinst för samhället, sa Stefan storljugaren Löfven.

 7. PK politiker är det lönlöst att försöka göra tänkande människor
  utav, dom är till 90 procent upptagna med att förbättra sina
  egna villkor och förmåner, och bryr sig inte om vare sig unga
  eller gamla!

 8. Det enklaste vore väl att sänka lönerna för cheferna inom kommunen, tills dom gör rätt för lönen. Precis som i andra yrken, man får betalt för vad man kan. Inte som nu inom det kommunala och även det statliga, man får betalt för vem man känner

 9. Som vanligt hör man massor av klagande . Men likt förbannat så vägrar ofta dessa människor att rösta SD . Hur är det ens möjligt att de kan vara så förbannat korkade ????? Om det ska finnas någon framtid för Sverige ! SD 2022 sista chansen!!!!!!

 10. Löfven vet mycket väl att många kommuner är i ekonomisk kris pga socialbidragen till kulturberikarna. Han vet att kulturberikarna kommer att rösta på S för att få behålla bidragen. Om Löfven sitter kvar efter valet 2022 kommer det att bli mycket stora skattehöjningar som innebär att många svenskar kommer att få ekonomiska problem.

 11. Karlshamnsbor kanske är ovanligt korkade . Det måste de väl ändå förstå att det är viktigare att ta hand om kommunens nyinflyttade . Det är en framtidsinvestering .
  Och det är väl inte helt förbjudet att tänka själv .
  Det är något att tänka på när det drar ihop sig till väl i september -22.
  Det kanske finns någon politiker i grannskapet som bryr sig om sina Svenska väljare .
  De är inte så många men de finns och de blir fler och fler , dessbättre .

  • De kan ju försöka med lunch för 12.25 kr på de där ”nyinflyttade” men jaf misstänker när kravaller och skador är åtgärdade så blir det i alla fall dyrare. Av detta kan vi dra slutsatsen att god närande skolmat kräver att eleverna går bärsärk och slår isönder skolan när det sparas på maten. När detta sker så kan man enkelt se att bra mat trots allt är dyrare. En jobbare som vill ha en lunchmeny får räkna med att betala typ 80-100 kr. Barn äter nog mindre så säg hälften av det så har vi ett hyfsat riktmärke för hur mycket man bör kosta på skolmaten.

Kommentera