Förbjud slöseri och förluster i välfärden i stället!

EKONOMI & SKATTER.  Landets röda partier och journalister vill att vinster i välfärden ska förbjudas i vård, skola och omsorg. Mycket bättre för skolelever, lärare, vårdpersonal, patienter och gamla vårdtagare vore att förbjuda förluster i den offentliga sektorn. 

Gång på gång ser vi exempel på idiotiska affärer. Vi har Nya Karolinska sjukhuset som upphandlades av borgerliga politiker och som blev rejält försenad och åtta miljarder dyrare än beräknat och vi har inte sett de fulla konsekvenserna ännu. Politiker har låtit sig luras/köpts av korrupta konsulter och byggherrar i stället för att tänka själva.

Region Blekinge har köpt ett nytt datasystem som skulle kosta 16 miljoner kronor. Nu har kostnaden skenat och väntas bli 72 miljoner kronor, enligt SVT.

Vilken privatperson eller privat företag skulle acceptera den kostnadsökningen! Varför ska då skattebetalarna göra det?

-Pettersson är inte ekonom eller politiker men undrar om det måste vara så svårt. Mn behöver inte vara ekonom utan ofta räcker det med sunt förnuft.

I Oxelösund upphandlades 46 cykelplatser för 451.250 kronor. Jag frågade en lokalpolitiker om hon skulle köpa ett cykelställ för 9800 kronor per cykelplats hem till villan, det skulle damen naturligtvis inte och varför ska då skattebetalarna betala den summan?

I Oxelösund byggdes även en rondell i en korsning för fem miljoner, politikern menade att kommunen får bidrag av staten och hamnbolaget (som kommunen äger hälften av) så det blir inte så dyrt. Jag kontrade med att för fem miljoner får vi ett fint tvåvåningshus inklusive markarbeten och grund som täcker rondellens yta. Är kostnaden för rondellen rimlig då?

Allt för många politiker använder inte sunt förnuft och begriper inte att skattepengar är riktiga pengar.

Någon annan betalar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

10 thoughts on “Förbjud slöseri och förluster i välfärden i stället!

 1. […] -Pettersson säger att det är inte bara i Karlshamn politiker borde sättas på diet…OK, jag avundas inte politikerna, de har ett svårt jobb och det går inte att göra alla nöjda, men ofta verkar de sakna sunt förnuft och borde tänka som om pengarna de hanterar var deras egna och avstå om de inte kan tänka sig att själva betala drygt 9800 kronor för en platts för cykeln. I stället för att prata om vinster i välfärden, förbjud slöseri och förluster i välfärden i stället! […]

 2. Om det nu är så förskräckligt med privat drivna välfärdsföretag som påstås tjäna grova pengar, varför redovisar inte kommunerna vinster i sina organisationer?
  Kan inte en kommun utföra något med vinst p.g.a vad i så fall?

  Min egen erfarenhet av hemtjänst är att de som arbetar i en vidsträckt kommun tillbringar mer tid i sin bil än vad de gör hos de som behöver hjälp.
  Det var bättre att kommunerna byggde fler äldreboenden där personal fick en bättre arbetsmiljö än i privatbostäder inte byggda för vård, samt att utsläppen minskade. De äldre som nu lider av ensamhet kunde då få sällskap speciellt under måltiderna, den värsta stunden är att äta ensam.

 3. Skandalen ligger inte i ett avtal som innebär ca 8 miljarders fördyring.
  Skandalen är det driftsystem som ingår i avtalet. Minsta lilla lampbyte innebär kostnader som skall läggas ut i 20-40 år in i framtiden. Det påstods således att ett lampbyte kostar totalt 150000:- eller mer för avtalsperioden. Tänk inte ens på att sätta upp en extra lampa. Eller plocka bort en lampa.

  Något som projekterades till ca 8 miljarder, men kostat 16 miljarder får en slutkostnad för skattebetalarna på ca 64 miljarder såg jag för något år sedan – om man nu skall tro på sådana siffror?

 4. Tyvärr har du (som vanligt) alldeles rätt, Pettersson. Det är alltid lätt att vara generös med andras pengar.
  Sverige lider tungt av att vi har korkade politiker med låg självinsikt.
  Googla också gärna Dunner &Kruger

 5. Är egen företagare och ger sällan kostnadsförslag då det är mer eller mindre bindande och vissa saker tar i bland längre tidd än man tänkt sig. Men ger jag en offert på en tjänst så står jag naturligtvis för den.

  Här är beställarna korrupta och får åtskilliga miljoner i kickback. Jävla äckel.

Kommentera