Inte bara havsörn, även lammgamen drabbas av vindkraften

NATUR & MILJÖ. Lammgamen är en jättefågel, större än vår största fågel, havsörnen. Den blir 105–125 cm lång och har ett vingspann på 235–275 cm och väger 4,5–7,1 kg. Lammgamen förekommer i bergiga områden i södra Europa, i Afrika och i centrala västra Asien så långt österut som till centrala och nordöstra Kina. I södra Europa förekommer den sällsynt i delar av Pyrenéerna, det alpina gränsområdet mellan Schweiz, Frankrike och Italien, Korsika samt Kreta och vissa bergstrakter i norra Grekland.

Lammgam. Foto: Imran Shan CC BY. Lammgam kallas även Skäggam, Bearded Vulture på engelska och Gypaetus barbatus på latin.

Lammgamarna blir färre men bedöms inte som hotade globalt. För 200 år sedan förekom lammgamen över hela södra Europas bergiga områden, från västra Spanien till Balkan men idag är den sällsynt. Populationens kraftiga minskning gör lammgamen till en av Europas mest hotade arter.

I Europa pågår ett projekt med återinförande av lammgamen. Lammgamen lever normalt i avskilda bergsmiljöer, där vindkraftparker är relativt sällsynta, men med sin ökande antal och utbredning har potentialen för olyckor ökat. Varje år lämnar flera lammgamar, vanligtvis under sitt andra eller tredje levnadsår, sina bergskedjor och flyger vanligtvis norrut, ibland till låglandet i norra Europa. Flera har nått norra Frankrike , Storbritannien , Belgien , Nederländerna eller till och med till Danmark och Sverige någon enstaka gång.

Ung lammgam hittad under vindkraftverk i Nederländerna. © Vulture Conservation Foundation

Angèle som lammgamen ovan kallades var försedd med GPS och mötte sitt tragiska slut när han kolliderade med ett blad på ett vindkraftverk klockan 09 : 27 den 26 maj 2021 och troligen dog omedelbart.

Läs mer på Vulture Conservation Foundation…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Inte bara havsörn, även lammgamen drabbas av vindkraften

 1. Tur att vi har några gamar i Sverige då. I ochförsig finns det gamar men de flyger inte.

 2. Tänk om Mp hade varit en fågel..
  Efter par veckor finns dom inte mer.Vem blir gladas jo fåglarna o insekterna.
  Ponnsan
  AfS

 3. som miljövän och fågelskådare måste man fördöma dessa miljö muppar som siktat in sig på att slå ihjäl att flygande liv med dessa fullständigt kostnadsinefektivaffektiva mord maskiner till vindsnurror

  • Jag.fick nyligen höra att man kan måla ett av bladen i en annan färg.., då ska fågeln se bladen och undvika dom.

   Ljusrött kanske? Chockrosa? Det måste såklart vara en färg som syns.

   Det kan bli mycket vackert i den trista gröna naturen..

   • … och då är problemet löst, eller hur menar du?
    Försök att föreställa dig som en fågel som jagar eller vad som helst, deras blickar fokuser knappast på ett vindkraftverk oavsett om dessa har färjade vingar. Fåglar har alltid dominerat luftrummet och kommer inte att ändra på det.

 4. Stackars fåglar. Tyvärr kan vi här på myndigheten inte göra något åt saken. Vi har fått jobbet på grund av att vi är dumma i huvudet (och fega).

  • Myndighetspersonen är inte dum. Han eller hon läser Pettersson och snart försvinner fegheten, dock senast före valet 2022.
   Axiomet är att ingen sågar av den gren de sitter på.
   I länken skriver Vulture Conservation Foundation; Det måste till ett samarbete mellan deras verksamhet, att stödja och följa utrotningshotade rovfåglar, och vindkraftoperatörerna . Tanken hos dessa gröna VCF-folk är mär GPS-signalen närmar sig ett vindkraftsverk skall det stoppas. *VCF ’s rovfåglar har företräde!
   Då inläggets myndighetsperson inser sin egen svaghet inser inte VCF-folket är tomma i huvudet på förstånd och logik, men å andra sidan sågar de inte heller av den fina gren de sitter på

   • Nja, myndighetspersoner hör definitiv till de allra dummaste och fånigaste pellejönsar som finns.

  • Varit 19 ggr i 🇨🇭 och sett Lammgam i oländiga bergstrakter i 2 olika kanoner på ganska långt avstånd vilket är en fantastisk upplevelse.

  • Träffande!
   Lite fingersvårigheter i min förra kommentar. Är inte skarpögd som rovfåglarna.

Kommentera