De djupa hemligheterna på Sveriges Radio


MEDIA & SÄKERHET. Sveriges radios vd Cilla Benkö riktar hård kritik mot DN:s chefredaktör Peter Wolodarskis ledarkrönika i dag där han skriver om krisen på SR. I ett pressmeddelande skriver hon att Wolodarski sprider rena faktafel. Hon nekar också till att Sveriges Radio skulle ha kopplingar till Säpo, som hon menar att Wolodarski insinuerar.

”Under efterkrigstiden fanns medarbetare på Sveriges Radio som rapporterade till Säpo om sina kolleger. Den aktuella krisen på SR väcker frågor om hur det fungerar i dag”, skriver Wolodarski i krönikan, bakom betalvägg.

Han skriver också att ”höga chefer på SR har i samband med sina tillsättningar skriftligen fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig.”

”Jag är den högsta chefen på Sveriges Radio och varken jag eller någon annan har gjort detta. Varför Peter Wolodarski påstår felaktigheter är mycket svårt att förstå”, skriver Benkö i pressmeddelandet.

-Pettersson säger att varken Cilla Benkö eller Peter Wolodarski har gjort sig kända som några sanningssägare…

***

TIDIGARE. Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

KOMMUNISTSPIONER. I Lettland har arkiven från den kommunistiska Sovjettiden öppnats. Tiotusentals letter har registrerat sig för att ta del av KGB:s arkiv. Flera kända namn i Lettland uppges finnas i materialet.

Nyhetsbyrån AFP uppger att det bland de som sägs ha haft kopplingar till KGB i Lettland finns många högt uppsatta personer med kopplingar till politiken, affärs- och kulturlivet, domstolsväsendet och olika kyrkor.

Det lettiska nationalarkivets första publicering av KGB-materialet under veckan har föregåtts av mycket debatt och spekulationer. Det har funnits en oro för vad publicering kan innebära med tanke på de personer vars namn finns i materialet.

Omkring 25000 letter uppges ha värvats för att samarbeta eller varit agenter för KGB under åren 1953 till 1992.

-Pettersson konstaterar att i Sverige är kommunistsympatisörerna fortfarande fridlysta men de som inte gått i pension sitter väl på SVT, SR med flera och lär upp nya generationer…

***

TIDIGARE 2018-08-07. Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi

KOMMUNISTSPIONER. Den Öst-Tyska underrättelsetjänsten Stasi, officiellt Ministeriet för statssäkerhet, aktivt 1950-1990, med 91.000 anställda och cirka 620 000 inofficiella medarbetare hade det kommunistiska partiets uppdrag att spåra upp, bevaka och gripa personer med fientlig eller ­negativ inställning.

Precis som alla andra europeiska länder förde den svenska säkerhetspolisen, Säpo, dokumentation över den östtyska underrättelsetjänsten, ­Ministeriet för statssäkerhet, mer känd som Stasi.

Anledningen till detta är att Stasi hade en ­tämligen aktiv verksamhet också i Sverige, bland annat vad gällde spionage mot industri och ­teknologi, den politiska sfären, skolor och universitet samt givetvis militärt spionage.

Men Stasis kontakter kartlade och informerade också om östtyska flyktingar, vilka med livet som insats flytt från den kommunistiska diktaturen. Övervakningen skulle fortgå oavsett om man bodde i landet eller inte.

Tack vare det öppna Stasiarkivet i Tyskland har tämligen uppseendeväckande avslöjanden kunnat göras, där inte minst den tidigare prästen i Burträsk, tillika teologiprofessorn, Aleksander Radler sticker ut. Enligt Stasis egen dokumentation var han verksam i underrättelsetjänstens tjänst till och med 1989 – det år muren och diktaturen föll. En tråd som sedan Växjö stift föredömligt har gått vidare med och anordnat ett forskningssymposium om Östtysklands under­rättelsearbete i Svenska kyrkan.

– Pettersson har noterat att medan Tyskland öppnat sina arkiv så går utvecklingen i Sverige åt motsatt håll. Läs tidigare inlägg nedan och på länken HÄR. 

Av någon anledning skyddas i Sverige personer som har varit verksamma och för egen vinnings skull har arbetat för en av det modernas Europas värsta regimer. Det är med andra ord svårt att se några förmildrande omständigheter som skulle göra att dessa personer skulle ha rätt att ta med sig sin hemlighet i graven.

Min personliga uppfattning är att dessa person skyddas för att de är eller har varit kollegor till dagens vänsteretablissemang. Socialdemokraterna, SVT med flera.

Jag har skrivit om detta flera gånger men dagens journalisterna föredra att jaga Ingvar Kamprad för det han gjorde som 17-åring 1943 och drottning Silvia för det som hennes pappa eventuellt gjorde under 1930 och 1940-talen. Att tvätta sin egen skitiga byk är tydligen fullständigt ointressant för vår journalistkår.

***

TIDIGARE 2011-02-02. Svenska journalister i Stasi-arkiven

Stasi − Den östtyska säkerhetstjänsten är väl känd av de flesta. Den höll den östtyska befolkningen i ett järngrepp med hjälp av informatörer över hela DDR. Dessa informatörer beräknas ha varit c:a 100 000, de flesta inom landet och i Västtyskland men det fanns även många i Sverige.

Journalister är ett konstigt släkte, de jagar kungen, Kamprad, politiker och Sverigedemokrater med blåslampa, de vänder på varje sten för att snoka fram en skandal hur gammal den en är, obetalda tv-licenser får dem nästan att pissa i byxorna men när det gäller kommunistspioner i de egna leden är det tyst, knäpptyst.

Professor Birgitta Almgren har forskat i Stasi-arkiven och funnit svenska poliser, politiker och säkerhetspoliser finns bland de namnen.

– Men de viktigaste namnen är journalister, säger Birgitta Almgren.

I somras beslutade regeringsrätten att professor Birgitta Almgren skulle få ut Säpohandlingar om de svenskar som samarbetade med Stasi. Det blev dock ett tillstånd med förbehåll. Birgitta Almgren fick nämligen ett hot om fängelse över sig – eftersom det finns hot om straffpåföljd – om hon röjer namnen på dem som samarbetade med Stasi. Sedan i augusti förra året har hon nu forskat i det hemligstämplade materialet.

Finns det politiker bland dem som samarbetade med Stasi? – Det är många namn på en rad områden från alla sektorer i samhället säger Birgitta Almgren. 

Finns det även poliser eller säkerhetspoliser? – Det finns sådana också, men man ska inte tro att Säpo är några duvungar, som Jan Guillou påstår. Och de viktigaste personerna för Stasi var inte politiker eller poliser. Det viktigaste för dem var att värva unga idealister, där många blev journalister. Detta har även en högt uppsatt Stasi-chef bekräftat för mig.

Många var alltså journalister? – Ja, men jag kan inte namnge någon. Hoppas att jag inte har sagt för mycket nu.

När kommer du att släppa mer information? – Jag kommer med en rapport i vår, och sedan en bok till hösten.

Men inga namn alltså? – Nej, det får jag ju inte släppa. Då hotas jag av fängelse.

− Pettersson undrar om det inte är dags för -68 vänstern att jaga sina egna på samma sätt som de jagar andra för journalisterna är väl opartiska och korrekta? Det kan vara bra att lägga på minnet när ni lyssnar på ”opartiska” valanalyser…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “De djupa hemligheterna på Sveriges Radio

 • Per Molin

  Nu är alla journalister misstänkta, många säkert med rätta.
  Sverige hade täta band med kommunistdiktaturen DDR, t.ex. sålde och skickade Bofors i hemlighet militärt krut till DDR. Palme ville på 80-talet sälja atomvapenteknologi till DDR. Journalisten Cats Falk började nysta i den härvan men blev mördad 1984. Undrar om SÄPO eller DDR höll i pistolen ?

  Gilla

 • Giggi

  Tur att vi bor i Sverige där fuffens inte förekommer.

  Gilla

 • Lisa.

  Jag skulle helst se att Sverige återinför demokrati.

  Gilla

 • Hans

  I Sverige tar individer utan att skämmas emot Leninpriset och anhängare av tokvänstern som Jan Myrdal och Sven Wollter hyllas efter sin död.

  Gilla

 • Invandrare1957

  Sverige. Vad är det egentligen. Dubbelspelets högborg eller. Eriksson är det sanningen med avlyssningar i diktaturer. Wallenberg vad har dom för sig egentligen. Andra världskriget malmförsäljning vad hände mer. Kvinnor gifta med nazister. Dom som styrde Sverige borde rannsakas ordentligt då är nog SD i klass med ett daghem i jämförelse med annat. Sossar o hamas hur ligger det till där. Sossen Sten vad han nu hette o Arafat som hyllades. Men det är som politiken nu. Man får inte veta hälften ens av vad dom tänker. Sen ta hit svenskregistrerade lettiska bolag som bygger sönder landet. Det blir ju inte ens vår kultur när dom har egna arkitekter. Sen det smartaste av allt. Bemanningsföretag i andra länder. Där dom fakturerar svenska löner tusan vad fint det låter svenska löneavtal. Varför hade den arbetande förmannen 95kr i timmen för tre år sedan när jag körde i Stockholm. Snacka om att göra vinst på byggena i Sverige. Flytta ut oskattade pengar. Men våra politiker är nog jävligt medvetna om det. För det är en del av det svenska politiker spelet. Vi lever i en lögn. Hemma i byn kommunen ska bli mer än dubbelt så många i befolkningen. Varför protesterar inte något parti i Byn. Är det verkligen demokrati eller är det ett enpartisystem som man har gått ihop om. Försök inte SD och kom o lek i vår sandlåda. För min pappa är globalist. Eller var det polis.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Två ledande företrädare för svensk agendajournalistik, är i luven på varandra.

  Vilket är som att ta ställning mellan ”pest eller kolera”.

  Vilket trams av två personer, som företräder identitetspolitiken fullt ut.

  Gillad av 1 person

 • grebom5

  Att Regeringen mörkar vilka var stasisympatisörer, gör dem till figurer av samma skrot och korn.
  Det är kontraproduktivt att dölja sanningar och gör att förtroendet mot Regering och etablissemang sjunker för att inte tala om en förskräckligt odemokratisk värdegrund.

  Gilla

 • Olof.p

  Det blåser lite i PK-ankdammen idag.

  Gilla

 • Tony

  Tycker att Birgitta Almgren ska ta fängelsestraffet och namnge
  fähundarna, figurer som jobbar emot sitt eget folk har ingen
  rätt att gömma sig !

  Gillad av 1 person

 • hllviken

  🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️ 🧛🏻‍♂️

  Självklart övervakas propaganda-apparaten av SÄPO.

  http://berglingmedia.se/minst-fyra-sapo-agenter-pa-sr/

  Gilla

 • Invandrare1957

  Är nästan halva svenska befolkningen så vänster så dom nästan är kommunister. Så förvånar det mig inte att 70-90% av journalisterna är det.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: