Sydfront avslutad

FÖRSVARSMAKTEN. Försvarsövningen Sydfront 21 inleddes i Skövde 26 april med en veckas samträning av de deltagande förbanden – brigaden – där också officerare under utbildning fick möjlighet att leda förband. Därefter skickade brigadchefen förbanden till småländska Skillingaryd för att slå fiendens luftlandsättning, och därifrån vidare till Skåne och övningsfälten i Rinkaby och Ravlunda. Under den nyss gångna helgen avgjordes allt slutligen på Revingehed utanför Lund.

Foto Felix Sundbäck, Försvarsmakten

För de värnpliktiga soldaterna var Sydfront 21 en slutövning som utmanade dem att nå sina utbildningsmål för att kunna krigsplaceras efter muck. För de högre officerarna – brigad- och bataljonscheferna – bestod svårigheterna i att de varken kände till terräng eller uppgifter i förväg. I ett händelsestyrt scenario tvingades de ta konsekvenserna av sina egna beslut under den regntunga och råkalla framryckningen – mot hårt motstånd – ända ned till Revingehed.

– Vi vet hur komplext det är att förflytta förband över stora ytor, med alla de inneboende friktioner som det innebär. Att få allting att hänga ihop är en prestation i sig, och det löste vi nu på ett bra sätt, säger överste Johansson.

Sydfront 21 nådde dessutom smått historiska proportioner när divisionen – arméns högsta ledningsnivå i fält – gav order till brigaderna. Det var första gången på 17 år som divisionen spelade en roll under en arméövning. – Det var helt enkelt första gången på många år som vi genomförde den här typen av övning.

Ovanpå alla nygamla förmågor som skulle återtas tvingades övningsledningen dessutom att hantera en pandemi. Den kanske största utmaningen av dem alla. Sjukkvarter upprättades på övnings- och skjutfälten i Skövde, Skillingaryd, Ravlunda och Revingehed. Dit transporterades övningsdeltagare med covid-symptom i särskilda bussar, och togs omhand av arméns egen sjukvårdspersonal för provtagning. Deltagare med bekräftad covid-19 bussades vidare till sina hemmaförband.

Av totalt 3500 övningsdeltagare, från 13 förband och skolor, bekräftades ett 20-tal med covid-19. Det vill säga knappt 0,6 procent. Övningsledningen hade i sin riskanalys tagit höjd för att ta hand om betydligt fler.
.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Sydfront avslutad

 1. Hur många mannar kan Sverige mobilisera 15200, varav 9300 officerare resten gruppbefäl soldater och sjömän 5900. Hemvärnet har 22000 soldater summa 37200. Ställ dessa mot 300000 vrålande AuA anhängare då måste jägarna, de av makten jagade, snällt ställa upp.
  Då men först då, får vi en jämvikt i styrkor.
  Nackdelen är att vi som vanligt inte har en aaaning om när AuA börjar anfalla och naturligtvis finns ingen organisation som kan ta ansvaret för att de svenske ges order.
  Om order utgår finns väl ej heller någon krigsplacering för tidigare värnpliktiga.
  När allt är över efter en vecka då har redan hela regeringen konverterat och är beredda att leda vårt land igen.
  Men se det är en dröm för då tar sekten över.

  Statsministern den före detta får börja som svetsarlärling igen, de flesta andra får bli pottbärare på vårdhem och sjukhus och äntligen känna att de gör lite nytta.

   • Ja det finns ju ett uttryck ” if you can`t beat them, join them”

 2. Frågan är vilka dessa duktiga militärer kommer att försvara???

  Vår utrikesminister Ann Linde (S) gratulerade muslimernas helgdag på Kristi Himmelsfärdsdag!!!

 3. var detta en övning…kunde man inte passa på att göra ett tillslag i rosengård . och beslagta vapen dråger oxh srestera kända jihadister.. det hade ju varit en vinn vinn manöver ..
  eller finns det något annat hinder som att man saknar skarp ammunition. kanse är det så att fienden i detta läge slutar att bränna bilar och sötter fyr på försvarets alla fina stridsvagnar?

  en intressant övning har man anlossat några skott över huvudtaget ? några enstaka lösplugg har man väl lyckas bränna av

Kommentera