Blekinges enda vilda mosippan stulen


NATUR. Blekinges enda mosippa som växer vilt har försvunnit från Skillinge gravfält nordväst om Karlskrona. Det skriver Länsstyrelsen Blekinge på sin Facebook-sida. – Det är ett brott att gräva upp växten. Det är sorgligt och upprörande, säger Åke Widgren, områdesskyddssamordnare vid länsstyrelsen.

Widgren hoppas därför att den ska placeras tillbaka inom kort. Då finns det nämligen en möjlighet att rädda den fridlysta mosippan, som var skyddad av ett staket.

Mosippa i Blekinge. Bild från Facebook

Mosippan är fridlyst i hela landet.

Det är förbjudet att:

 • Plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten.
 • Ta bort eller skada frön eller andra delar.

Bestämmelserna om fridlysning av mosippa finns i 8 § artskyddsförordningen.

Information om arten

Vetenskapligt namn: Pulsatilla vernalis

Mosippan är sällsynt och förekommer sparsamt upp till Jämtland. Den växer på sandiga marker, särskilt i öppen hedtallskog och på ljunghedar.

Mosippan är en flerårig, mjukt hårig ört som kan bli drygt en decimeter hög. De nedre bladen, rosettbladen, är övervintrande, något läderartade och mindre flikiga än hos övriga arter i släktet. Blomman är stor och sitter ensam i toppen av stjälken. Den är vit på insidan och rödlila och hårig på utsidan till skillnad från backsippa, fältsippa och nipsippa som alla har violetta blommor. Blomstjälken är först upprätt, sedan hängande, för att i fruktskedet åter sträcka upp sig. Frukterna är håriga liksom det kvarsittande stiftet.

Mosippan blommar i april-maj.

Mosippan är rödlistad som starkt hotad i den svenska rödlistan 2020.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Blekinges enda vilda mosippan stulen

 • Jenny Ek (wadyr)

  En liten fundering; finns mosippan i världsfröbanken?

  Gilla

 • centurion

  Allemans-RÄTTEN tolkas av många, helt felaktigt, som en RÄTTIGHET. Men Rätts-begreppet syftar snarare på den ev. RÄTTEGÅNG som väntar på den som vägrar skärpa sig. Tings-RÄTTEN, Hov-RÄTTEN, Straff-RÄTTEN är andra exempel på dina SKYLDIGHETER inför lagen.

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Inget unikt för Blekinge. Över hela vårt land stjäls det vilda sällsynta växter från bla. naturresrvat. Mig veterligen har ett väldigt fåtal åkt dit för detta. Det pågår även ett utstuderat dödande av vissa rovgåglar i detta land. I andra delar av Europa så utgår höga böter tom. fängelsestraff för dessa brott. Förutom hårda straff så finns höga belöningar till den dem som kan sätta dit dessa brottslingar. I Sverabia läggs alla fallen ned pga. brist på bevis, fastän det ibland finns sådana.

  Gillad av 2 personer

 • eva

  Vad är det för förb-ade dj-la idioter som går något sådant!!!!! Jag hörde det igår och blev fruktansvärt upprörd. Jag har sett en äkta mosippa i skogen en enda gång, det var i mitten av 1950-talet, på en tallmohed i Södermanland. Min far pekade ut den för oss barn och vi fylldes av andakt inför denna lilla vita blomma.
  Ska det behövas vakter med gevär, strategiskt utplacerade kameror ???? för att skydda resterna av det gamla landskapet?
  Två fjärilar i Blekinge också borta för alltid!
  Tyvärr lever och frodas de som utrotar och förstör! Hoppas att Nemesis drabbar dem!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: