Återigen upplopp i Jerusalem


MELLANÖSTERN. Israelisk polis har stoppat judar från Tempelberget på Jerusalem Day, rapporterar Times of Israel. Senare under morgonen drabbade araber och polis återigen samman. 200 personer har skadats och ett 50-tal förts till sjukhus.

Australien mot Palestina i fotboll 1939. Det palestinska laget bestod av judar, vilket syns på stjärnan på tröjorna. Då kallades alla människor boende i området för palestinier, alltså judar och kristna och arabiska muslimer.

De senaste dagarna har präglats av våldsamma protester mot Israels planerade vräkningar av palestinier i östra Jerusalem. Efter de allvarliga konfrontationerna i Jerusalem har Israels högsta domstol skjutit upp ett kontroversiellt vräkningshot mot araber i Sheikh Jarrah i Östra Jerusalem. Araberna bor på mark som var judisk innan kriget 1948.

Men medan Israel beskriver det som en fastighetstvist, ser araberna vräkningen som en symbol för Israels försök att cementera kontroll och sudda ut allt arabiskt från Östra Jerusalem, för att bland annat ge plats åt israeliska bosättare.

För 25 år sedan var Östra Jerusalem en central plats för arabisk kultur, politik, forskning, teater, och tankesmedjor och araberna hoppades att Östra Jerusalem skulle bli huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Den omtvistade marken, där sex arabiska familjerna har bott i 60 år, var en gång i tiden judisk. Och medan israeler kan gå till domstol för att återkräva mark i Östra Jerusalem har palestinier inte samma lagliga rätt att göra anspråk på egendom de förlorat i Västra Jerusalem. Därför har Rädda Sheikh Jarrah blivit ett palestinskt stridsrop.

FN:s säkerhetsråd ska samlas i dag för att diskutera våldsupptrappningen, samtidigt firar Israel i dag Jerusalems återförening 1967, vilket enligt bedömare riskerar öka motsättningarna.

Det är konstigt att många hela tiden talar om hur orättvist araber i Palestina blir behandlade, men aldrig om hur araberna behandlade judar i den muslimska världen där många av dem bott i tusentals år.

C:a 850.000 judar tvingades iväg från arabvärlden och araberna beslagtog deras hus, mark och ägodelar för idag ofattbara 250 miljarder dollar.

Historien om de judiska flyktingarna från arabvärlden är en viktig aspekt att beakta i samband med fredsförhandlingar mellan Israel och arabländerna. I FN:s Säkerhetsråds resolution 242 uppmanas parterna att finna en rättvis lösning på flyktingproblemet samt att kompensera de drabbade. Detta inkluderar även de judiska flyktingarna, vars hem och andra tillgångar beslagtogs av de arabiska staterna.

-Pettersson menar att Israel och andra länder har tagit väl hand om de judiska flyktingarna från arabvärlden, de har blivit assimilerade. Däremot tog inte arabvärlden emot de arabiska flyktingarna från det som blev Israel på motsvarande sätt. De var ungefär 700.000 och lever än idag i många fall som statslösa i olik arabländer, de kallas fortfarande flyktingar och har blivit 4-5 miljoner.

Det är likadant med dagens flyktingar från Mellanöstern. Varför tar arabvärlden inte sitt ansvar? Vill araberna inte ha fred för att då har de ingen att skylla på och måste börja arbeta…

Här har SVT en chans att göra en insats, tänk er en dokumentär om alla byggnader, företag och lösöre som stals för judarna. Byggnaderna står kvar än idag och är lätta att hitta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Återigen upplopp i Jerusalem

 • Kungen

  Dom VILL inte ha fred där. Då hittar man ju alltid nåt att bråka om. Låt dom hållas. Vi har egna problem att ta itu med här hemma.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Israelisk polis stoppar judar från Tempelberget. Jag tycker att det visar på respekt för islam och muslimer.
  Marken kan jag för lite om, men jag vet att kung David köpte den mark som sedan blev den plats där det judiska första templet byggdes. Och dess ruiner finns i Jerusalem. Romarna ockuperade Judéen och då också Jerusalem under de första hundra åren. Staden omnämns som judisk men inget om att det skulle ha funnits varken muslimer eller moskéer i staden. Nej, just, islam fanns inte då. Om islam uppstod på 700 talet, hur kan då den judiska huvudstaden vara muslimsk? Tänk om finnarna kom och ockuperade Stockholm (i.o.fs ingen förlust) hur skulle det svenska folket reagera? springa ut med rosor och varm choklad, eller bjuda motstånd?

  Gilla

 • Niklas R

  Man ska notera en skillnad mellan de judiska och arabiska flyktingarna.
  När Israel utropade sin självständighet 1948 blossade ett krig upp där grannländerna med en gång attackerade den nya staten.
  Den propaganda som araberna bedrev gentemot araberna som bodde i Israel var så hemsk för att tanken var att de boende skulle bli så arga att de attackerade sina judiska grannar och ta upp vapen mot den nya regeringen.
  Men propagandan fick motsatt effekt, araberna som bodde i Israel flydde, de ville inte bli utsatta för det som propagandan sa. Så de flydde till grannländerna istället.

  Judarna som bodde de arabiska länderna å andra sidan blev utkastade av araberna när det stod klart att Israel hade lyckats besegra de muslimska härarna. De judiska egendomar togs i beslag och judarna fick knappt åka med vad de kunde bära i sina händer.

  Nu måste man ha i åtanke att det blev inte ett alltför stort ramaskri i världen på grund av detta, trots att det hände mindre än ett årtionde efter Tredje rikets fall, eftersom majoriteten av den var socialistisk och socialister hatar judar – det är en fundamental pelare inom socialismen och en av anledningarna till varför socialister och muslimer kommer så bra överens.

  Detta cementerades efter nästa krig, Sexdagarskriget 1967, då socialisterna tillsammans med muslimerna fick igenom i FN att de arabiska/ muslimska flyktingarna från Israel ska få permanent flyktingstatus och sitta i läger i arabvärlden. Detta för att konflikten inte skulle tillåtas dö ut, vilket var en risk.

  Arabvärlden borde ta sitt ansvar och naturalisera de muslimska flyktingarna in i deras samhällen, som konventionerna säger att de ska göra. Men de är muslimer så det kommer aldrig att hända.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: