Den 76:e segerdagen firades i Ryssland

UTRIKES. I dag den 9 maj högtidlighölls den 76:e segerdagen ‒ som markerar årsdagen av Nazitysklands kapitulation under andra världskriget ‒ traditionsenligt med ceremonier och militärparader runt om i Ryssland, skriver Sputnik News.

Moskva 9 maj 2021.

Störst var paraden som vanligt i huvudstaden Moskva, med över 12 000 soldater, knappt 200 militärfordon och runt 80 stridsflygplan och helikoptrar.

Under Vladimir Putins maktinnehav har segerdagarna kommit att bli allt mer nationalistiskt färgade. Under årets firande hälsade presidenten på världskrigsveteraner och hyllade Sovjetunionens insatser.

Det sovjetiska folket höll sitt heliga löfte, försvarade hemlandet och befriade Europas länder från den svarta pesten, sade Putin i ett tal.

Men presidenten lyfte inte bara historien utan riktade även en känga till samtida kritiker på den världspolitiska arenan. Utan att nämna de ansträngda relationerna till EU och USA ‒ rörande frågor som behandlingen av ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj och mobiliseringen på den annekterade Krimhalvön ‒ pratade Putin om hur “russofobin” ökar i världen.

Ryssland försvarar konsekvent internationell lag, sade presidenten. – Samtidigt kommer vi kraftfullt försvara våra nationella intressen för att säkerställa vårt folks säkerhet.

-Pettersson har inget emot ryssar, däremot gillar jag inte Putins politik.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Den 76:e segerdagen firades i Ryssland

 1. om ROMMEL mot slutet fått sin
  vilja igenförd så skulle EU idag ha
  varit VÄRLDEN STÖRSTA KONTINET
  .En av de värsta blunder som aldrig
  skedde…

 2. Det man firar framför allt i Ryssland är segern över Nazi Tyskland.
  INTE Stalin eller Sovjetunionen. ALLA familjer i nuvarande Ryssland har anhöriga som offrade livet för att vinna denna seger. Det är deras minne man hedrar.

 3. Med tanke på alla de miljoner ryssar som dog under 2:a VK har Ryssland sin rätt,att ihågkomma denna dag !
  Det jag inte accepterar kring gamla Sovjet,var hur illa de uppförde sig mot de många miljoner krigsfångarna.
  1945 tvingades dessa gå i parader över Röda Torget. Inte nog därmed folkmassorna spottade,slog och överföll vissa av dem !

 4. ”Pettersson har inget emot ryssar, däremot gillar jag inte Putins politik.”

  Oerdoeg tycker alldeles likadant, ska du veta. Ryssar är väldigt roliga typer när man lär känna dem en smula.
  Jag har nyss gjort en lång söndagspromenad genom ett vårligt Helsingfors, i likhet med tusentals andra stadsbor. Överallt snackades det ryska. De ryska invandrarna tycks av allt att döma stortrivas här i Finland. Ni kunde behöva lite av den varan i Sverige också.

 5. Då de allierade hade nått Berlin föreslog Patton för Eisenhower att de allierade styrkorna skulle göra gemensam sak med det som återstod av Tysklands armé och gå vidare mot Ryssland. Det blev det sista Patton gjorde som general och person, kort därefter skadades han svårt i en bilolycka (?) och dog inom någon vecka. Många framtida problem med ryssarna hade kunnat undvikas om Patton fått som han ville.

 6. Att Ryssland firar en seger och en ockupation av Ryssland, måste väl menas då att de är nationalister, som tycker om sitt land.
  Nationalister är ju enligt Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Pedo…förlåt, Centerpartiet, då rasister och nazister.

  Det är ju dessa ord, som Stefan Löfven säger, så fort nån inte tycker som honom.

  Så är då Ryssland nazistiskt ?

  Ni hör…fråga er:
  BEHÖVER SVERIGE AKUT VÅRD !?

  Ps. Bra Ryssland 🇷🇺 att ni firar…här i Sverige lider vi under Socialdemokraterna 🤮

 7. Vad är ryssarna så stolta för? Det var Sovjetunionen som hjälpte till att krossa Tredje riket inte Ryssland.
  Det är som att svenskarna skulle ta äran för segrar som Kalmarunionen hade.

  • Det er korrekt. Den sovjetiske hær bestod ikke kun af russere, men også af besatte folk, f.eks. balter, ukrainere, og hviderussere. Den sovjetiske hær er lige så kendt for angrebene mod Finland, de baltiske lande, Afghanistan mv. Putin er decideret arrogant, og magt gal.

   • Jag vet. Men var finns logiken i att ryssarna ska fira något som de som nation inte hade någonting med att göra. Det som skulle vara mer logiskt är att de högtidlighöll Rysslands insats under Första Världskriget, vilket var ett krig som de som nation faktiskt deltog i. Men det är klart, de förlorade det kriget så det visslade om det.

    Att ta ära för något som man inte hade med att göra är vad som i militära kretsar kallas ”stolen valor”.

   • ”Att ta ära för något som man inte hade med att göra är vad som i militära kretsar kallas ”stolen valor”.

    Nu trasslar du till det lite. Hade den största och folkrikaste republiken i Sovjetunionen inte något med kriget att göra?

   • Republiker i Sovjetunionen var inget mer än glorifierade regioner utan någon direkt självständighet överhuvudtaget. De var lika självständiga och autonoma som provinser i Folkrepubliken Kina är i dag.
    Alltså har sovjeten Ryssland inget att göra med nationen Ryssland då sovjeten Ryssland var en del av Socialistiska rådsrepublikernas union.

    Det är lika logiskt som att Bulgarien idag skulle fira deras seger över grekerna och Konstantinopels fall 1453.

   • Du svamlar, Sovjetunionen var i praktiken det gamla Kejsardömet Ryssland med nytt styre och nu är Sovjet Ryssland igen, visserligen mindre men ändå Ryssland. Varför Ryssland inte skulle högtidlighålla segern och minnas alla döda, ryssar och andra i andra världskriget är för mig obegripligt, en hel del folk som var med lever ännu.

    Men vill du jämföra det med år 1453 så står det dig fritt.

  • Vilka problem? Vi kanske ska se till alla problem som är till p.g.a USA. Korea, Vietnam, Hawai, Filipinerna, Colombia, Östtimor, Haiti osv osv. USA har varit i krig sedan dag 1 efter WWII. Man har tagit massmördare under sina vingar, man hjälpte Indonesien i ett försök att utrota folket i Östtimor för att komma åt oljan. Libyen för de inte ville ha betalt i dollar för oljan. Varje land som har naturresurser som USA behöver kontrolleras på ett eller annat sätt av US Military.
   Noam Chomsky ”Skurkstater”
   Emanuel Todd ”Låtsasimperiet”
   I antal dödade ligger Nazisterna och USA ganska nära varandra

  • Ryssland var sovjetrepublikens största republik. Och jag tar nästan förgivet att utifrån det så offrades mest ryska liv. Men jag förstår inte varför du hänger upp dig på en sådan skitsak. Min första tanke var att du kanske är någon övervintrad kommunist. Men så tänkte jag till och kom fram till att du måste vara en gammelkommunist. Hammaren, Skäran och Stjärnan
   Förresten, visste du att Mongoler ställde frivilligt upp och slogs på rysk sida

   • I engelskspråkiga ryska internetsajten ”rt.com” visas idag en sammanställning över hur länge olika länder höll ut innan de kapitulerade för NaziTyskland i 2:a världskriget – sålunda Frankrike gav upp efter 43 dagars krig, Polen efter 36 dagar, Norge efter 24 dagar, Danmark efter 1 dag. Sovjetunionen förde kriget i 4 år och segrade i kampen mot nazismen. Man kan ju lägga till att USA förde kriget mot nazismen i 3½ år och segrade, Storbritannien/Brittiska Imperiet i nästan 6 år och segrade! De tre segrarmakterna var alltså mycket uthålliga. Kan ju påminnas om att när Hitler stod på höjden militärt, under det kritiska andra halvåret 1941, hade England endast en enda allierad – nämligen Sovjetunionen.

Kommentera