Lägre pension för utlandsfödda


En utlandsfödd får i genomsnitt 5 000 kronor mindre i pension än en person som bott i Sverige under hela sitt liv.

Jag vet inte om syftet är att lyfta fram utlandsföddas situation, men i mina öron låter det inte konstigt att människor som bara arbetat några år i Sverige får lägre pension än de som gjort det hela sitt vuxna liv.

”Överraskande lågt”, säger vice ordföranden i Pensionärernas Riksorganisation. Det pensionssystem vi har idag bygger på att man arbetat ett visst antal år och att man till stora delar betalar in till sig själv. Knappast konstigt att utlandsfödda då får en lägre pension.

Nu har vi en regering som sitter i knäna på Miljöpartiet och Annie Lööf, så kanske hoppet lever för utlandsfödda pensionärer. Kanske de redan om några år kan vänta sig pensioner i paritet med svenskars?

SR


17 responses to “Lägre pension för utlandsfödda

 • En glad pensionär

  Är man inte född i Sverige så ska man naturligtvis ha full pension och har man dessutom varken arbetat i Sverige eller betalat skatt här, då ska man förståss ha rätt ett extra pensionstillskott.
  Vill man ta med släkten till det svenska dukade bordet så ska det naturligtvis inte heller möta några som helst hinder.
  Vi betalar resan!
  Ju fler som kommer dessto bättre för oss svenskar.
  Vi pensionärer delar så gärna med oss av våra pensioner, vi flyttar ut och dom flyttar in.
  Och när pengarna är slut och kylskåpet tomt, då äter vi frukostflingor med vatten.
  Huvudsaken att dom som kommer har det bra att dom får njuta av vår lyx och överflöd.
  Vi svälter och tynar bort så gärna bara dom som verkligen har rätten till vårt land trivs!
  Svenskar är ju bara födda här sedan generationer tillbaka och har enbart skyldigheter, så ska det vara -och så är det!
  Skulle vi behöva pengar så finns det tomburkar att plocka!
  Och att pengarna vi får delas lika, vi 5% dom 100% ser polisen till.. Ev. protester slås ner och bestraffas hårt -precis som det ska vara i negerlandet Sverige!
  Välkommen!

  Gillad av 1 person

  • grebom5

   En glad pensionär!
   Mycket bra att du håller humöret på topp, en liten påpekan de främlingar som kommer får bara 95% om vi får så mycket som 5%.
   Det gillar inte jag , det är ju såååååå synd om dem.

   Gilla

 • eva

  Jag hörde reportaget och fick intrycket att SRs dolda agenda var att vi som är födda i landet och arbetat här skall känna skuld för utrikesföddas låga pension (även om de på grund av för ”sen ankomst” i livet inte arbetat ihop de nödvändiga åren). Personen som intervjuades (flykting, utrikesfödd) hade dock en mer realistisk syn på saken utan skuldbeläggande.
  Sådana här dolda tendenser i reportage i Public Service får man se upp med och ta på allvar – det finns en dold agenda där.
  Allt yrande därifrån om s.k. neutral nyhetsbevakning får man ta med en nypa salt.

  Gilla

 • Stenbock

  Märkligt att sååå många av dem likväl har råd att köpa,och åka kring i dyra tyska märkesbilar !! Sällan man ser en inhemsk pensionär åka till Lidl el. Willys i sådana åk.

  Gilla

 • grebom5

  Att det är fel är uppenbart, varför skall någon främling som blivit av oss försörjd i säg 10 år kunna få pension utan att betalat något med egna ihoparbetade pengar.
  När jag gick i pension tänkte min fru också pensionera sig men fick nobben, skälet hon hade inte tillräcklig tid i vårt kära fosterland trots hon var lika mycket svensk som jag.
  Vi hade bott utomlands så hennes tid i Sverige var bara 35 år och det fordrades 40 år. Däremot så gick det bra för en invandrare att få pension om de hade varit i landet 5 år, min fru hade redan 12 år som sjuksköterska.
  Sverige har varit ett diskriminerande land för sina egna medborgare under lång tid, och det kommer att fortsätta så länge vi har den varianten av socialakrobater vi nu har.

  Gilla

 • Bettan

  Främlingen får ca 12 500 kr. Räknat på en medelpension på ca 17 500 per mån så får alltså stackarn 5000 kr mindre. Men han får 5000 mindre än MEDELPensionen. Han jämförs då med folk som har tjänat betyldigt mer och jobbat och betalt skatt i Sverige i kanske 40 år eller liknande, MEN inte ens svenskar som levt här i alla år och jobbat, skattat och varit hemmma med barn får inte dessa 12 500. DET SÄGER DOM INTE PÅ VARKEN RADIO ELLER TV. Utan det ska låta som den stackars invandraren får så låg pension. Säg det till våra fattigpensionärer.

  Gilla

 • Argus

  Sveriges Radio säger ingenting om löneläge, sysselsättningsgrad, eventuell arbetslöshet eller andra pensionspåverkande faktorer för Abdulkadir Muse. Han har dessutom jobbat mindre än 35 år. Lo ville ha en garanterad pension efter 44 yrkesverksamma år för dem som börjat tidigt. Abdulkadir Muse Verkar ligga minst 15 år efter.

  Gilla

 • Kungen

  Den som inte är född här borde jobba minst 20 år för att få en enda krona i pension. Regeringen dränerar pensionssystemet och sedan vill dom att pensionsåldern ska höjas. Om ALLA friska jobbade minst 40 år skulle pensionsåldern kunna sänkas till 60 år för alla. Regeringen ger bort bidrag och pensioner så snart har ingen svensk råd att gå i pension längre. TÄNK PÅ DETTA NÄR DU RÖSTAR NÄSTA GÅNG

  Gilla

 • grebom5

  En Rasists uttalande.

  Gilla

 • John

  Bostadstillägget höjdes nyligen till över 5000kr, ges till folk som har minimum pension. Att pensionsspara lönar sig bara om man räknar på att inte behöva bidraget.

  Gilla

 • Rädd

  Typiskt, alla vill ha de fördelar vårt samhälle ger, men att visa tacksamhet är inte typiskt.

  Gilla

 • Rädd

  Det är ju självklart att utlänningar som inte bott här så länge inte ska ha samma pension som de som jobbat här hela livet.

  Gilla

  • folksam2010

   Jag förstår mig inte på mig dig? denna kommentar är ju vettig men ibland är du totalt i det blå och seglar

   Gilla

 • Richard

  Res hem

  Gillad av 1 person

 • folksam2010

  jag har jobbat i 43 år är nu arbetslös(har någon jobb att erbjuda mig i Västeråstrakten börjar jag i morron) jag började jobba som 17åring då på helger kvällar röda dagar, vart arbetslös 3 månader ofrivilligt sista 19 åren fram till 2020113 då mitt kontor lades ner jobbade jag som tjänsteman vad jag förstår av mina kompisar som haft eget osv har jag hyfsat pension

  men å har jag ändo jobbat ihop den den känns stötande om man kan komma hit från annat land inte jobbat en minut i detta land och ändo tillgodoräkna sig 40 år då är ju något fel??

  Gilla

 • Fjölet

  skulle bara fattas, att de får en rejäl höjning för vissa verkar ju mer intressanta än den svenske pensionären, nu har dom ju fortfarande ett helt år på sig att ställa till det med mer skit.

  Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Har man flera namn så kan det bli avsevärt mycket mera att leva på. Bor man sedan dessutom inte Sverige efter pensionen så blir det väl inte så dåligt.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: