Norska Oljefonden är världens största pensionsförsäkring

EKONOMI. Norska Oljefonden är världens största i sitt slag, en miljardmaskin. Den bygger grannfolkets rikedomar, skriver Dagens Nyheter.

Oljefonden eller Statens pensionsfond utland som den egentligen heter är en best i finansvärlden.

Uppgiften är att förvalta resultatet från Norges oljeindustri och när detta skrivs säger räkneverket på hemsidan att i fonden finns 11.053 miljarder norska kronor, lika mycket i svenska kronor, samlade som ett resultat sedan de första kronorna sattes in 1996.

Det innebär drygt två miljoner kronor utslaget på varje norsk medborgare.

-Pettersson minns 1970-talet. Norge hade börjat borra efter olja men ingen visste om och hur mycket det fanns.

Pehr G Gyllenhammar var en hårsmån ifrån en drömaffär som sprack på Volvos bolagsstämma, han ville byta Norges oljefält mot halva Volvo.

De aktieägare som röstade nej borde skämmas offentligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Norska Oljefonden är världens största pensionsförsäkring

 1. Meeen…. menar ni att miljömupparna har misslyckats? Vi som har plastskatt i sverige för att inte köpa plastpåsar. Vi som ska köpa elbilar i sverige istället för bensin och diesel. Vi som ska bli av med en flygplats i sverige…. Och ändå är oljan vilktig utomlands?
  Det är nog bara MPfolk som inte fattar att jorden är liiite större än sverige. *finns risk för viss ironi i texten ovan*
  Heja norge…
  Har man varit smart nog i Sverige för att leta olja?( jag har ingen aning, men jag gissar att svenska politiker är förkorkade för att ens tänka den tanken.)

 2. Vi har ju satsat otroliga medel för våra pensions räddare. Statsministern säger ju att vinsten kommer längre fram, vilket vi får se fram emot, plötsligt händer det, vinsten kommer, motsvarar säkert Norges oljefond. Måste bara höja skatten lite till, innan det händer. Men som prästerna sa förut, innan dom blev vänsteraktivister. Lyd överheten och arbeta i ditt anletes svett och betala ditt tionde, belöningen kommer i himlen, när ni dör. Politikerna har säkert en egen plats längre ner i trappan, där värmen kommer ifrån, kanske en del av prästerna också. Alla kan inte ta del av den välfärden som bjuds, efter ett slitsamt liv. Måste ha rätta värdegrunden, säger sankte Per.

 3. Sverige hade haft en ännu mer värdefull fond om vi hade satsat våra pengar på värdepapper i stället för dysfunktionella flyktingar från Mellanöstern och Afrika, som Löfven fortfarande tror kommer att bli lönsamma.

 4. Bra av aktieägarna att stoppa galningen Gyllenhammar. Norge hade nationaliserat oljefälten och behållt halva Volvo.

 5. Ett land som månar om sin befolkning, till skillnad mot dom som
  regerar här i landet som månar alla andra befolkningar, men inte
  den Svenska!

 6. Hade oljan funnits i Sverige så hade den skattats så hårt så den blivit olönsam på ett par år, lika kärnkraften just nu.

  Bättre med bidrag till Bolunds hjärnsnurror som aldrig blir olönsamma enligt honom, ca 9000 st efter svenska kusterna behövs enligt Gillberg.

  • Ja hos Bolund snurrar det verkligen runt, själv trodde
   jag att han skulle vara med och berätta om när han var
   i USA och öppnade klimatmötet? Snacka om stolpskott!

 7. Vänta ni när vår enastående Annie Lööf blir statsminister och före hon är femtio har ökat folkmängden till 50 miljoner.
  Då ligger Noreg risigt till för då tar hon över både Er och fonden.

Kommentera