I Gislaved har kommunen kommit på att gamla människor är vuxna


ÄLDREOMSORG. Gislaveds kommun drog in läsken på sina äldreboenden skrev vi om igår, beslutet fick snabbt fick stor uppmärksamhet. Nu backar kommunen, vilket välkomnas av en äldreforskare som påpekar att hälsoeffekten troligen vore större om unga förbjöds att dricka läsk.

Enligt ett tidigare beslut skulle läsk till maten bara erbjudas på storhelger. Detta väckte kraftig kritik. Enligt kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) finns det ”en bred politisk majoritet för att backa och göra rätt” och att ”vuxna människor som själva kan avgöra vad de dricker till maten”, men att det fortsatt är viktigt att servera mer näringsrik kost och ta problemet med undernäring på allvar.

-Pettersson undrar om sunt förnuft helt är borta i världen. En äldreforskare påpekar att läsk inte är nyttigt, och att det vore bättre om unga förbjuds att dricka läsk. Fattar de inte att det inte handlar om vad som är nyttigt utan om den fria viljan, att bestämma själv…

Om Gislaved på bloggen…, det verkar som det i Småland som i övriga landet finns värre problem än läsk..

TIDIGARE 2021-04-24. I småländska Gislaved är äldre omyndigförklarade

ÄLDREOMSORG. I Gislaveds kommun har cirkusen kommit till kommunens åtta äldreboende, med cirkusdirektör Eva Kullenberg som även är kostchef på manegen. Kullenberg har dragit in läsken för de äldre, den tillför ingen kvalitet för våra äldre, rapporterar Värnamo Nyheter, bakom betalvägg.

Foto av alleksana Pexels.com

Vardagar och “vanliga helger” är de söta dryckerna bannlysta. Endast på storhelger tillåter kommunen att de gamla dricker läskedryck. I Sverige får nämligen inte äldre bestämma själva vad de ska dricka, det gör kommunens kostchef.

Eva Kullenberg är dietist och tidigare kock. I februari i år tillträdde hon som kostchef för äldreomsorgens sju kök i Gislaved. – När man blir äldre tycker man också mer och mer om sött, och då är det lätt att läsken konkurrerar ut maten. Läsken tillför ingen kvalitet, och detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre, och samtidigt skilja på vardag och fest, säger Kullenberg.

Frågan har varit uppe i fullmäktige men ordföranden i nämnden vill inte ”pilla i detaljer” så de äldre får inte dricka läsk.

En handlare skänkte 480 liter läsk till de äldre, den läsken har nu kommunen slängt.

-Pettersson vet och jag tror alla äldre vet att läsk är onyttigt, men det är kaffe och kaka också och jag tycker inte vuxna människors dryckesval är ”detaljer”. Det är förmynderi och byråkrati.

Vad som är kvalité bestämmer alltså inte vuxna och myndiga människor utan en cirkusdirektör på kommunen! När och om jag hamnar på hemmet och inte får en liten vid lämpliga tillfällen kommer det att bli liv om jag orkar…

En sommarlunch hos Pettersson är säkert inte helt nyttig och av dålig kvalité enligt cirkusdirektören, som tydligen aldrig hört talas om livskvalité bland alla näringstabeller.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


6 responses to “I Gislaved har kommunen kommit på att gamla människor är vuxna

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: