Sverige lägger ned Bromma men finansierar jätteflygplatser i Vietnam

SKATTER & KLIMAT. För några dagar sedan höll en flinande miljö och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund en presskonferens och meddelade lyckligt att Bromma flygplats skulle läggas ned, bland annat för att flyg är omodernt och skadar klimatet.

Ho Chi Minh city. Tan Son Nhat, International Airport

Sverige har tidigare blivit internationellt uppmärksammat för begreppet “flygskam” och för att peka på flygets stora klimatbaksidor. Nu blåser det andra vindar genom jetmotorerna. Den svenska staten har nyligen beviljat 17 miljarder kronor i lån för att bygga ut vietnamesiska flygplatser.

Myndigheten Exportkreditnämnden och det statliga bolaget Svensk Exportkredit AB utgör tillsammans det svenska exportkreditsystemet. Exportkrediterna är en slags förmånliga lån eller garantier som svenska staten ger ut till verksamheter utomlands. I utbyte får Sverige sälja varor eller tjänster till landet som berörs.

Stödet motsvarar mer än Sveriges hela miljöbudget. När regeringen i våras bestämde sig för att stoppa exportkrediter för transport av kol sa avgående klimat- och miljöminister Isabella Lövin följande: När vi ställer om svensk industri ska vi inte samtidigt ge stöd till inlåsning i fossilberoende i andra länder.

Ändå väljer nu Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit att ge miljardlån till flygindustrin i Vietnam. Pengarna ska bland annat finansiera en helt ny flygplats och en tredje terminal på Tan Son Nhat International Airport, landets största flygplats. Målet är 25 miljoner passagerare 2025, på sikt så många som 100 miljoner om året.

Som tack för lånet lovar Vietnam att en tredjedel av pengarna ska gå till import av svenska produkter som sedan används i bygget av flygplatserna.

I svenska kronor motsvarar lånet nära 17 miljarder. Som jämförelse utgör 17 miljarder mer än hela Sveriges miljöbudget för 2021.

Det uttalade syftet med lånet från svenska staten är att förstärka Vietnams flygverksamheter.

Det är ingen nyhet att lån från svenska staten används till fossiltörstande verksamheter. I en uppmärksammad rapport från Naturskyddsföreningen 2019 framkom att Exportkreditnämnden mellan 2014 och 2018 ställde ut garantier till ett värde av 5,8 miljarder kronor till verksamheter inom fossilkraft.

Bara under 2018 var Svensk Exportkredit AB:s bruttoutlåning till utvinning av fossila bränslen 2,5 miljarder kronor, och ytterligare 19,3 miljarder kronor gick till fossilbränsleberoende infrastruktur – som till exempel flyg.

I december 2019 meddelade regeringen att alla investeringar som går till utvinning och prospektering av fossila bränslen ska stoppas senast 2022. Det positiva beskedet kom strax efter Europeiska storbanken EIB:s beslut att sluta investera i fossila bränslen senast 2021.

Men trots förbättringarna flyger alltså miljardlån till fossiltunga flygplatser fortfarande under radarn.

Det spelar ingen roll hur duktiga vi är på hemmaplan om Sverige samtidigt fortsätter med megainvesteringar i fossil infrastruktur utomlands. Jätteflygplatser i Vietnam ska inte finansieras med medel från svenska skattebetalare.

Aerotime

Supermiljöbloggen

-Pettersson säger att det är en sällsynt dubbelmoral av Sveriges regering och miljöpartiet, lägger ned små flygplatser i Sverige och finansierar stora i Vietnam, inte för att jag missunnar vietnameserna att flyga men Per Bolund verkar inte ha fattat att klimatet är globalt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Sverige lägger ned Bromma men finansierar jätteflygplatser i Vietnam

 1. Vad har Sjöstedt med detta att göra ? Plötsligt när han flyttar blir det här en viktig fråga .
  Jag bara undrar.

 2. Den här s.k. utbytespolitiken som används lite för ofta, kan den löna sig? Finns det nån statistik som visar på siffror som är acceptabla med syftet.
  Vilken myndighet sköter detta?

 3. Såg härom kvällen filme Kingsman från 2015.

  Så som Sveriges statsminister porträtteras i denna kan man inte anse annat än som träffande samt att man i utlandet har en verklighetsanpassad bild utav Sverige, inte en (S)vensk bild utav Sverige …

 4. Det har pratats om att bygga bostäder på området där flygplatsen nu ligger. Det kommer att bli väldigt dyrt. Marken måste saneras, ett jobb som kostar. Därefter kan man fundera på bostäder. Eftersom byggkostnader är väldigt höga och området eftertraktat så kommer bostäderna att bli väldigt dyra. Jag funderar på vilka som kommer att ha råd att slå ner sina bopålar där och kom fram till rika (de som sålt sin villa, kanske) och de som själva inte betalar hyran (alltså invandrare). Sedan säger sig S + Mp att de står 3upp för den lilla människan. Skitsnack

 5. Helt i linje med sossarnas agerande senast 46åren .
  Sverige och Svenska skattepengar åt andra .

 6. Sverige kan behöva en broms på obegripliga regeringsbeslut. Jag vet inte längre om valet kan rädda Sverige. Har vi något försvar? Byggs det upp något av långsiktigt värde för skötsamma medborgare i Sverige? Bra skolor, säker elförsörjning, ordning, företagsklimat, fler vårdplatser, effektivt och starkt försvar, relevant beredskap osv.

 7. Man borde kunna omyndigförklara ett helt parti (MP), innan de förstör hela landet.
  Likadant som man kan göra med personer som inte kan ta vara på sig själva, och inte förstår sitt eget bästa, och dessutom har självskadebeteende.

  • Ja alltså hur kan detta LILLA SKITPARTI som knappt når upp
   till riksdagsspärren ha fem ministrar i regeringen??? Det om
   något visar svagheten hos sossarna som låter denna lilla
   sekt fösa regeringen framför sig med hot om att fälla regeringen??
   Om inte regeringen gör som MP vill?

   Då först hade dom ju gjort något positivt under sin tid
   sittande ien regering!

  • Det är här en konstitutionsdomstol hade kunnat göra något innan heltokiga beslut genomförs.

 8. Bra rutet, Pettersson ! Sådant professionellt journalistik-arbete ser man inte ofta bland de som kallar sig etablerade.

   • Rädd:
    Stenbock är djupt imponerad av dig och allt din kunnande,kring i stort alla ämnen,hela Klotet runt !!
    Finns det överhuvudtaget någon område du inte behärskar ?

   • Håller med, Kinas ledare är nationalister och smarta. Önskar att vi hade lika nationalistiska och smarta ledare i Sverige. Löfven får Kim Jong-un att framstå som ett geni.

   • Stenbock
    Vi är lika du och jag, gamla och erfarna. Det är därför en del kanske ser oss som besserwissers

   • Utifrån olika horisonter har både @Rädd och @ Stenbock rätt. Xi Jinping vill göra Kina större precis som Trump vill göra Amerika Great Again. Båda herrarna vill vara störst
    Petterssons motto att göra Sverige Lagom igen är bäst.
    I landet lagom gjorde man sin plikt innan man fick rätt till bidrag.

   • Svårt för många att förstå den subtila ironi Stenbock levererar, men ack så sann.

Kommentera