Stäng

De kriminella måste gripas och dömas efter våra utmärkta tusenåriga lagar

BROTTSLIGHET & HISTORIA. Justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) skriver idag på Aftonbladet Debatt att de vill skärpa minimistraffet för kvinnofridskränkning till ett års fängelse.

För tusen år sedan existerade Sverige inte som ett enat land. De olika landskapen styrde sig själva efter egna lagar som bevarades i muntlig tradition. Alla fria män fick vara med på tinget där man fattade beslut i gemensamma angelägenheter. Men det var hövdingar och stormän som bestämde det mesta.

Under 1200-talet flyttade/utökades Sverige med Finland och det Sverige bestod till 1809 då ryssarna tog över Östsverige.

Vid mitten av 1200-talet grundade Birger Jarl Stockholm, som efter införlivandet av Finland hamnade i rikets mitt. Under Birger jarl och hans son Magnus Ladulås, blev styret av riket starkare. Nu skapades ett sammanhållet svenskt rike.

Birger är mannen som påstås ha grundat Stockholm och har gått till historien som stiftare av de så kallade edsöreslagarna, lagar som gällde i hela kungariket. Termen ”edsöreslag” syftar på att kungen, jarlen och deras närmaste män med eder förpliktade sig att straffa brott som kränkte den allmänna freden i landet. Alla skulle känna sig säkra, oavsett var de bodde.

Med detta som vägledande princip tillkom lagarna om hemfrid, kvinnofrid, tingsfrid och kyrkofrid. Envar som bröt mot lagarna, till exempel gjorde våldsamt inbrott i ett hus, begick våldtäkt eller rånade en kyrka, förverkade rätten till egendom och blev fredlös. Den som dömdes fredslös kunde dödas av vem som helst om han påträffades inom rikets gränser.

Det hette även att land ska med lag byggas, uttrycket finns i de landskapslagarna och används även på Island, i Norge och Danmark. Idag har vi Brottsbalken, följ den så kommer vi långt. 

-Pettersson inser att vi behöver en ny Birger jarl, en politiker som tänker på landets och folkets bästa så att alla kan känna sig säkra oavsett var de bor. Vi har bra lagar, men de kriminella måste gripas och dömas och domstolarna måste använda lagarna och inte vara politiska aktivister.  

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 reaktioner på “De kriminella måste gripas och dömas efter våra utmärkta tusenåriga lagar

 1. Två dårar som borde låsas in..
  Det har Sd sakt i många år..
  Fy fan ni är så korkade så man blir tokig..
  Hur fan kom ni till makten..
  Koruption tänker jag på då.
  Gör något för folket som ger er bidrag varje månad.
  Ni är bedrövliga.ingen skam där…bara ta inte ge.
  Helst vill jag ni flyttar

 2. Ser att några här önskar att domen fredlös kommer till bruk igen.
  Skall vi komma överens om att sittande Regering blir Fredlösa 2022, det vore ett gott första steg mot förändring.

 3. ”De kriminella måste gripas och dömas….”

  Rättssystemet hotas av kollaps, hävdar polisinspektör Lars Alvarsjö i Region Stockholm, och framhåller att Sveriges poliser känner stor frustration över kraftigt försämrade arbetsvillkor, vilket medför att allt fler känner sig tvingade lämna yrket. (Vän av ordning påpekar kanske att detta framförde han för 5 år sedan, men frågan är om det har blivit så mycket bättre sedan dess?)

  Lars Alvarsjö skriver bland annat att, citat: ”Polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning är central i en demokrati. I en mängd förorter råder laglöshet där de kriminella gängen tagit över och bestämmer spelreglerna. I dag hör det till vardagen att poliser i dessa områden möts av stenkastning, molotovcocktails, hot och annat våld. Till dessa områden tvingas polisen åka minst två patruller på jobben.”

  ”På utredningssidan drunknar man i ärenden – inte minst när det gäller grova brott och brott i nära relation. Mängdbrott som till exempel bostadsinbrott hinner polisen i dag knappt utreda över huvud taget. När det gäller bedrägeribrotten har utvecklingen varit enorm. Flyktingkrisen och terrorhotet har inneburit en stor påfrestning för poliskåren. Antalet nyanlända och brottsutvecklingen i stort gör att polisen i framtiden inte kommer att kunna klara sina uppgifter med nuvarande resurser.”

  ”Samhällets förmåga att angripa brottsligheten förutsätter att hela rättskedjan fungerar. I dag har vi ett stort antal så kallade yrkes­kriminella. Andra ingår i kriminella utländska grupperingar som reser in i Sverige för att begå brott. Åklagarna mäktar inte med den stora arbets­börda som dessa grupper orsakar. I stället för att anhålla och häkta dessa personer så lämnas åtalsunderlåtelse för merparten av de begångna brotten. När det gäller tingsrätternas domar så staplas icke frihetsberövande straff, som villkorlig dom, skyddstillsyn och dagsböter, på varandra in absurdum. Parallellt med detta har beviskraven i svenska domstolar höjts och bevisvärderingen förändrats. Sammantaget resulterar denna oförmåga från rättsväsendet i gigantiska kostnader för samhället – dels ekonomiskt men även vad gäller lidande för brottsoffren.”

  Från artikel i SvD:
  https://www.svd.se/polis-rattssystemet-hotas-av-kollaps

  och även här på Petterssons blogg
  https://petterssonsblogg.se/2016/02/13/rattssystemet-star-infor-en-kollaps/comment-page-1/

 4. Ja eller så borde dom få 5% av vår BNP för obehaget att
  bo grannar med ett land som styrs av dårar, men styret har
  ju redan skänkt bort tillgångarna så att Sydeuropa kan
  bygga upp fina pensionsvillkor på Svenska pensionärers
  bekostnad. Öppna dårhusen igen, ett skulle utan tvekan
  kunna fyllas med beslutsfattare!

 5. Skulle det kanske innebära Häxbränning som vi hade på mittean av 1600 talet och tidigar körde vi ju med moss skändning man grävde ner offren i en mosse levande tror sista avrättning med bile bar i slutet av 1800 tale Som Pettersson ofta skriver Gustaf Dahlman

 6. 1734 års lag är intressant. Det är från den vi har de så kallade balkarna. En balk är helt enkelt ett avsnitt i en lag. Lite kul är det att exempelvis jordabalken inte längre är en balk utan en fristående lag. Hyreslagen däremot är en balk, kapitel 12 i jordabalken. 😉

 7. Att vara ovarsam med sanningen är ett signum för bl.a. politiker.Läser på Rebecca Weidmo Uvells blogg att Anni Lööf uppgett att hon är en jurist med inriktning avseende sexualbrott. Det är hon inte, vidare att hon suttit i kommunalfullmäktige i Värnamo. Vet att hennes far H-G Johansson, fd polis sitter/suttit som ordförande. Har inte pappa H- G lärt dottern att inte fara med osanning är fel och hon valt att ignorera?

  1. Han har kanske redan gett upp hoppet om Annie, hennes
   enfald är enorm, det visar hon varje gång hon uttalar sig!

  1. Fredlöshet skulle enkelt lösa problematiken med icke utvisningsbara utländska brottslingar. Om vi helt enkelt gör dessa fredlösa så får de motivation att åka hem eller i vilket fall lämna Sverige. Så någon som ägnat sig åt bestialiska brott här skulle då få fredlöshet lagt till domen. Efter avtjänat straff så blir det till att snabbt lämna landet innan fredlösheten träder i kraft. Låt oss köra på detta. 😈

Kommentera

%d bloggare gillar detta: