Vem avskaffade Alsnö stadga?


HISTORIA. Originalet till Alsnö stadga finns inte bevarat, utan är känt tack vare två avskrifter från 1300-talets första hälft vilka båda utgjort bilagor till Västgötalagen. Den äldre av dessa som är från omkring år 1325 skall ha tillhört och kanske också kopierats av den västgötske Vidhemsprästen.

Dokumentet är daterat på alnu æptir wars hærræ føzllo ðagh. þusæn arum. oc tu hundræð. oc attatighi. oc fæm arum (Alnö efter vår herres födelses dag, tusen år och tvåhundra och åttio och fem år).

Stadgan innebar bl.a. att den som ställde en tungt beväpnad ryttare i kungens tjänst erhöll skattefrihet, ursprunget till adeln. Av de namngiva undertecknarna kan man se att flera av dem redan benämndes som riddare -ridðærær. Notiser om riddarslag, dubbning till riddare, förekommer från 1285.

  • 1. Förbud mot våldgästning samt föreskrift att det i varje by skulle tillsättas en rättare vilken mot betalning skulle anskaffa kost och husrum åt de resande.
  • 2. Förnyelse av Birger Jarls stadgar om hemfrid, kvinnofrid, kyrkofrid och tingsfrid samt förbud mot våldsverkan efter given frid och ingången förlikning. Den brottsliges lösegendom skulle delas lika emellan konungen, häradet och målsägaren; brottslingen själv skulle dömas fredlös, vilket skulle räcka till dess att den förorättade bad om nåd för honom och till dess han betalade 40 markers böter.
  • 3. Frihet från skatt till kronan (frälse – frälst från skatt) lämnas åt konungens och hans broders män samt dessas brytar (förvaltare) och landboar (arrendatorer), åt ärkebiskopens och biskoparnas svenner samt åt ”alla de män, som tjäna med häst, vem helst de än tjäna”, dvs en kungens krigarklass att kunna användas mot de oregerliga stormännen.
  • 4. Förbud för ämbetsmän att lägga olaga skatt på bönderna och att utkräva gengärd (underhåll å resor) eller skjuts av dem.

-Pettersson undrar var dessa gamla lagar har tagit vägen, det som gällde för drygt 700 år sedan borde gälla än idag eller har någon mig ovetande avskaffat förbudet mot våldgästning av främmande och att dessa främmande ska betala för kost och husrum.

När avskaffades kvinnofriden och förbudet mot våldsverkan?

Birger Jarl lade grunden för Sverige, hans son Magnus Ladulås fortsatte och nu håller andra på att riva ned, vem har gett dem rätt till det?

Vi hade Edsöreslagarna som kan spåras tillbaka till 1100-talets slut och fanns i muntlig form tidigare, och i stället för att ta tillvara på och förbättra tusenårig erfarenhet slår vi sönder och river ned ett fungerande samhälle.

Två svenskar – en byggde upp och en rev ned

 

 


9 responses to “Vem avskaffade Alsnö stadga?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: