Nasas helikopter har gjort sin första flygning på Mars


TEKNIK & VETENSKAP. Helikoptern ”Ingenuity” har gjort sin första flygning på Mars, meddelar Nasa, enligt Sky News. Det är första gången som en kontrollerad flygning görs på en annan planet, rapporterar BBC.

Mars helikopter Illustration från Nasa

Helikoptern var bara i luften i ungefär en minut, men mer äventyrliga flygningar väntas inom de närmaste dagarna. Data från flygningen väntas komma tillbaka till jorden om några timmar.

-Pettersson vet inte om jag skulle kalla farkosten en helikopter men det är en teknisk och vetenskaplig prestation eftersom atmosfären på Mars är väldigt tunn och det tar 4 till 21 minuter att skicka en signal från jorden till mars beroende på avståndet mellan planeterna och det dubbla att få svar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


12 responses to “Nasas helikopter har gjort sin första flygning på Mars

 • SVENSK

  Ja, vad ska man säga? På jorden kan man flyga helikopter på absolut max 12 000 meters höjd (av praktiska skäl flyger man aldrig högre än 6000 meter) pga för tunn atmosfär, där atmosfärstrycket är ca 0,20 bar. På mars är atmosfärstrycket maximalt ca 0.01 bar (alltså bara en 20e del!!) , det går inte att flyga helpkopter där!
  Bröd och skådespel!

  Gilla

  • Pettersson

   Ändå flyger farkosten. Den är som humlan…

   Gilla

   • SVENSK

    Jag har massor med humlor hemma på gården sommartid! De har bon i väggarna på huset mm, Trots att de enl många håller på att försvinna, De skulle troligtvis betrakta denna ”humla” som en falsk globalisthumla!?

    Gilla

 • Jenny Ek (wadyr)

  Det är synd att människor bråkar så mycket med varandra… tänk om nasa kunnat samarbeta på riktigt med kina och ryssland. Då hade vi människor varit mycket längre fram i teknikens värld redan. Vi hade kanske redan löst atmosfärsproblemet på mars. Det finns de som menar på att om man tillsätter H2O i mars atmosfär så bildas det en skyddande hinna precis som vi har på Tellus. Det finns flera sateliter som har den tillgången. Om man kunde förflytta det så kunde man testat den teorin. Men människor gillar inte att samarbeta utan att bråka. Så det dröjer nog länge innan man kommer försöka ge mars H2O…

  Gilla

  • Pettersson

   När det gäller rymdsamarbete verkar det fungera med ISS, den internationella rymdstationen och USA har i många år använt ryska raketer för rymdfärderna. Nu håller USA dock på att gå över till privata Space-X, som arbetar med att försöka återvinna raketerna.

   Men det samarbetas mellan USA, Kina, Ryssland med flera länder om rymden.

   Gilla

   • Jenny Ek (wadyr)

    Jag sa inte att de inte samarbetar… jag sa på riktigt! Jag vet tex ; att amerikanska astronauter måste kunna ryska för det är vad som krävs för att man ska kunna komma till ISS. Men det finns massa politiska regler för de samarbetena som finns idag.

    Gilla

 • compulsoryunion

  Kina flyger taxi, medans socialismen i Sverige flyger hit kvotflyktingar utan HIV-test…

  Gilla

 • Kungen

  Har vi inte viktigare problem på jorden ??

  Gilla

 • Roger P

  Låt dom leka, ingen(några få) kommer att bosätta sig där iallafall om man inte gräver ner sig och får leva i tunnlar resten av livet(om man kommer fram)?
  Finns det internet där så man kan söka på att man har varit där?

  Jorden kommer att förbli vårat hem och svårt att lämna för andra planeter om vi inte hinner förgöra oss innan(på god väg just nu)?

  Ekonomin är körd i botten totalt.

  Gilla

 • Rädd

  I Linköping pågår en rättegång i säkerhetssalen, drönare cirkulerar i skyn.
  Jag tror att det är motorcykelklubb människor som anklagas för mord i Norrköping.

  Gilla

 • Niklas R

  Häftigt. Skulle gissa att drönaren har någon typ av autonomiskt program som gör att den kan styra mycket själv och säkerställa att den inte landar fel och välter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: