Ryssland stänger Kertjsundet i sex månader


UTRIKES. Ryssland kommer att stänga av delar av Svarta havet för utländska militärfartyg. Stoppet gäller fram till sista oktober i år. Beskedet är ett nytt steg i den upptrappade situationen mellan Ukraina och Ryssland. Stoppet berör bland annat ett område i närheten av Kertjsundet och tillträde till Azovska sjön från Svarta havet., som är viktigt för Ukrainas import av bland annat stål och spannmål.

Azovska sjön med Kertjsundet

Rysslands försvarsdepartement har enligt uppgift meddelat att de kommer att stänga vattnet som leder till Kertjsundet, som förbinder Svarta havet och Azovska sjön, för krigsfartyg och icke-kommersiella fartyg från andra länder från och med nästa vecka fram till oktober 2021.

Beslutet kommer med växande spänningar i regionen, med G7-länder som kräver att Ryssland upphör med provokationer och trappar ned spänningarna i Ukraina.

Tidigare denna vecka varnade Ryssland USA för att hålla sig borta från området ”för deras eget bästa” efter att Biden-regeringen sa att de skulle skicka två jagare till Svarta havet.

Som ett resultat av Rysslands senaste beslut kommer alla ukrainska icke-kommersiella och militära fartyg att förbjudas att passera genom Kertjsundet i sex månader, ett drag som effektivt blockerar de ukrainska hamnarna Mariupol och Berdyansk och hindrar fartyg från att nå de två städerna med eventuellt stöd.

”Ryssland har intensifierat sin eskalering till havs”, sa Ukrainas utrikesministerium i ett uttalande.

År 2003 undertecknade Ukraina och Ryssland ett fördrag om samarbete för användningen av Azovska sjön och Kertj-sundet och gick med på att dela vattnet i den regionen.

”Det här steget är en grov kränkning av rätten till frihet för navigering, garanterad av FN:s havsrättskonvention. Enligt konventionen bör Ryska federationen inte hindra eller störa transitpassage genom den internationella sundet till hamnar i Azovsjön”.

Ryssland utvisar tio amerikanska diplomater som svar på de sanktioner USA riktade mot Ryssland under gårdagen. Ryssland riktar också motsanktioner mot amerikanska företrädare och organisationer.
Relationen mellan länderna är usel, men Biden har bjudit in Putin på ett möte för att minska spänningarna och Putin är öppen för ett möte.

Ledarna för Ukraina, Frankrike och Tyskland kräver i ett gemensamt uttalande att Ryssland drar tillbaka sin omfattande mobilisering vid gränsen mot Ukraina.

Ukrainas president Zelenskyj säger också att han vill se ett nytt möte mellan de tre ledarna där även Rysslands Vladimir Putin deltar. – Jag vill att vi fyra samlas för att diskutera säkerhetssituationen i östra Ukraina och hur ockupationen av vårt territorium kan upphöra.

Splash.247.com

-Pettersson undrar vad Vladimir Putins långsiktiga mål är? Även om Ukraina är underlägsna militärt och ekonomiskt så är det ingen liten mumsbit för Ryssland som har andra delar i sitt jätteland att bevaka. Ukraina är Europas till ytan näst största land, bara Ryssland är större, och har knappt 45 miljoner invånare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


26 responses to “Ryssland stänger Kertjsundet i sex månader

 • Roland Salomonsson

  Pettersson!
  Vad tror du t ex Sveriges försvarsdoktrin skulle vara om det land, som startat i stort sett alla krig sedan 70-talet hade stora militära resurser utplacerade i Finland, Baltstaterna, Polen, Tyskland, Danmark m Bornholm, Norge? Med tydlig udd mot Sverige!

  Det är bara att inse, översatt till Ryssland, att de globala storbolagen inte kommer att tillåtas lägga rabarber på naturresurserna i Ryssland. Och att inga militära hot så nära gränsen till Ryssland är acceptabelt. Ukrainafrågan är närmast kopplat till USA:s misslyckanden i Vitryssland, förståss Ukraina, Georgien, Armenien/Azerbijan, Afghanistan. Rysslands skicklighet i Syrien är också en nagel i ögat. liksom att Egypten närmar sig Ryssland OCH Turkiet igen, vilket beror på Libyenkriget. Sannolikt kommer Egypten att annektera stora delar av Libyen, just där oljetillgångar finns. Tripolis är ett gammalt Osmanskt fäste. Därmed kommer några av de Globala storbolagen (USA) förlora äganderätten till oljan, eller på sin höjd kommer ägandet att återställas till de Italienska oljebolag som bestals.

  USA räknar också kallt med att Talibanrörelsen snart har regeringsmakten i Afghanistan och att som alltid islam kommer att gå ut i jihad mot de turkestanska länderna norr om Afghanistan. Genom att trycka hårt mot Européiska Ryssland, så tror USA att Ryssland inte skall se vad som kommer att hända. Skulle USA börja landa stridskrafter i de Turkestanska länderna, lär snart både ryska och turkiska trupper ila till ländernas undsättning. F ö skulle heller inte Kina tillåta att utbyggnaden av Nya Sidenvägen hotas av USA.

  Gilla

  • Pettersson

   Varför tror du Baltstaterna, Polen med flera vill ha skydd av Nato och USA, för att Sverige hotar dem eller någon annan? Jag tror inte de globala storbolagen vill ha krig, de vill göra affärer och tjäna pengar i fredliga demokratiska länder som Tyskland, Japan och Sydkorea. Länder som varit totalt sönderbombade men byggts upp med hjälp av demokrati, kapitalism och USA. Ryssland med sina enorma resurser borde ha gjort något liknande men de har inte ens tecknat ett fredsavtal med Japan efter 1945.

   Gilla

 • grebom5

  Att oavsett vad som har hänt eller sker utropa en speciell fiende är inte försvarligt.
  Under min värnplikt visades alltid Fi komma från öst, min fråga ”vad gör vi om plötsligt Fi kommer från väst” Tystnad hummanden men inga kommentarer.

  Vi utropar oss som neutrala, så låt oss vara det.

  Gilla

 • grebom5

  Gröt och välling blandas här ibland, Ryssland stoppar citat: ”alla ukrainska icke-kommersiella och militära fartyg att förbjudas att passera genom Kertjsundet i sex månader.” Det är kanske emot FN deklaration men påverkar ej import och export om man får tro texten.

  Gilla

 • Håkan Dahlberg

  Mig veterligt så transporteras stål- och spannmålsimport inte på militära fartyg.

  Gilla

 • Hajo

  Kina och Ryssland har kommit överens om att Ryssland tar Ukraina och Kina tar Taiwan, medans den amerikanska militären fokuserar på rasism, transor, hur många kön det finns och feminism?

  Gilla

 • Leif.

  Det har puttrat länge, nu börjar det bli obehagligt. Merkel har helt andra avsikter än hon visar. Och Tusk är en lömsk person.

  Gilla

 • Rädd

  Typiskt för en mobbare som är stor. Skulle vi stänga Öresund så skulle de döda oss.

  Gilla

 • Maja 1

  ” Ledarna för Ukraina, Frankrike och Tyskland kräver i ett gemensamt uttalande att Ryssland drar tillbaka sin omfattande mobilisering vid gränsen mot Ukraina.”
  Är det bara jag som inte fattar vad har de ledarna för rätt att KRÄVA vad ett annan land ska göra INNANFÖR SINA EGNA GFÄNSER?

  Gilla

  • Stenbock

   Ukrainas nyvalde president befinner sig på tiggarresa runt om i Europa.
   I dag träffade han Frankrikes lille pajas,för att be om en slant.
   Nöden har ingen lag säges det,men att som idag söka lugga en flintskallig, i ett land av jordens högst skuldsatta,lär inte sluta som han tänkt sig !
   I morgon går resan vidare till Berlin o Führerin Merkel. Får se om han har bättre lycka där ?
   Med dessa rader tror jag mig förklara varför PK-pressen just nu har sitt intresse riktat,mot Ukraina. Själva orsaken till hans resa,kan de knappast skriva ut för sina läsare…

   Gilla

  • Rädd

   Du är som oss du gillar ditt land och vi gillar vårt.

   Gilla

  • Lisa.

   Tyska Merkel spelar helt andra kort med Putin bakom ryggen på EU.

   Gilla

 • Stenbock

  Stenbock var i sin ungdom till sjöss….
  Bl.a. gick vi över Svarta Havet till dåvarande Ryssland. Numera Ukraina.
  Vill speciellt minnas hur ryska soldater stod på backen, och såg till att ingen av oss ”hoppade av” i drömlandet !!
  Skämt åsido vad jag ville ha sagt var,att deras stora stad Odessa,har en enorm hamn. Vi gick även upp i en flod till en stad vid namnet Charson,för att lossa eller lasta spannmål till DDR.
  Dessa områden är ju fortfarande öppna för all form av sjötrafik,till o. från Ukraina !!
  Det Ryssland nu beslutat är vad jag kan förstå,att hindra USA sända in sina örlogsfartyg till den insjö,som Asovska sjön bildar.
  Tror inte att denna åtgärd är tänkt att svälta ut befolkningen i Ukraina.
  Men med rätt rubriker i PK-pressen,och dåligt lokalsinne från läsarna,kan det ju kännas hotande……

  Gillad av 1 person

  • Pettersson

   Stenbock, det finns flera stora hamnar i Azovska sjön och allt får inte plats i Odessa, lika lite som Sverige skulle klara sig med en hamn.

   Gilla

   • Stenbock

    Känner inte till dessa områden.
    Men det framgår ju att handelsfartyg får passera. Om jag förstått det riktigt är det US-flottan och Bidens hot,att sända två jagare till området som fick Ryssland att agera !
    Senile Biden tycks vilja visa sin beslutsamhet,för sina inhemska. I dag kom svaret på de 10 ryska diplomater som utvisats. Samma antal US-diplomater skickas nu hem från Ryssland. 😉
    Påminner lite som sandlådan i Abzurdistan….

    Gilla

   • Pettersson

    Rysslands svar är mycket återhållsam jämfört med USA:s sanktioner som kommer att slå hårt mot Rysslands ekonomi, driva upp räntor och göra det dyrare för ryssarna.

    Gilla

  • Rädd

   Stenbock verkar vara ett barn av 1968.
   Allt som USA gör är fel.

   Gilla

   • Stenbock

    Nej men har lärt mig tänka självständigt,och först öppna mun när jag har något att säga i ämnet !!

    Gillad av 1 person

   • Rädd

    Stenbock
    Jag tror att utan USA så skulle hela Europa leva under en kommunistisk diktatur, möjligen med undantag av England.
    Det vor inte kul.

    Gilla

 • turrim

  Också ett brott mot konvention vore om Sverige och Danmark stoppar ryska fartyg i Öresund och Bälten. Skulle FN ställa upp och stötta?

  Gilla

  • Stenbock

   Just det tänkte Stenbock på,som bor granne med Sundet…
   När jag gjorde lumpen var ju ”den lede FI” underförstått Sovjet !
   Förstår också att ryska soldaters motsvarande,är USA !
   Om det nu skulle ankra upp ryska örlogsfartyg i Sundet,utanför min bostad skulle jag känna det verkligt obehagligt !
   Samma känsla tror jag befolkningen i Ryssland känner om dessa skulle behöva titta ut på USA´s flotta !!
   Allt har två sidor……

   Gilla

   • Rädd

    Ofta är det så, men inte i detta fall. Vad skulle USA tjäna på att anfalla Ryssland.
    Ingenting.

    Gilla

   • G Nordström

    Vad har USA tjänat på alla krig som de startat sen 2adra världskriget?
    Varför Rädd tror du är grunden till alla dessa krig?
    Tyvärr har de tagit sig vatten över huvudet denna gången och det kommer de surt ångra Synd om USA befolkning som kommer få ett helvete.

    Gilla

   • Bosse S

    Det var väl inte så konstigt att den lede fi var främst Sovjet.
    De ockuperade baltstaterna, höll polen och DDR i ett järngrepp och hade ”tummen i ögat” på Finland.
    Skulle vi kanske anta att fienden kom från Norge, Danmark eller England?
    Det var ju förresten då vi hade ett riktigt fungerande försvar och en egen försvarsindustri.

    Gilla

 • Invandrare1957

  Löfven jublar mera svenskar.
  Kan vi komma upp i Annie Lööfs 30-40 människor Sverige är tryggt.

  Gilla

  • Rädd

   Nej, Löfven jublar inte. Han skulle bli väldigt glad om invandrarna uteblev. Då skulle han slippa det tunga oket Mp.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: