Stäng

USA inför omfattande sanktioner mot Ryssland

UTRIKES. Idag, torsdag, meddelade president Joe Biden att USA inför nya sanktioner mot Ryssland efter cyberattacker och misstänkt rysk inblandning i presidentvalet i USA. Tio diplomater utvisas, enligt Vita Huset. Ryssland menar att åtgärderna är farliga och fientliga och varnar för konsekvenser.

32 institutioner och individer träffas av de nya sanktionerna. Däribland 10 ryska deltagare i ett diplomatiprojekt i Washington, som utvisas från USA.

Det amerikanska finansdepartementet inför också sanktioner mot flera institutioner och personer knutna till Rysslands ockupation av Krim-halvön i Ukraina.

Rysslands utrikesdepartement säger att det är ”oundvikligt” med svar på sanktionerna från USA:s sida och har kallat till sig USA:s ambassadör i Moskva.

Storbritanniens utrikesdepartement kallar samtidigt upp den ryske ambassadören för att uttrycka ”djup oro över ett mönster av illasinnad aktivitet”.

Polen utvisar tre ryska diplomater på grunda av ”fientlig aktivitet”.

– Nato stöttar och står i solidaritet med USA. Ryssland fortsätter visa ett mönster av destabiliserande beteende, skriver Nato i ett pressmeddelande, rapporterar norska tidningen VG.

Även EU ställer sig bakom Vita huset i den här frågan. I ett uttalande från EU-rådet skriver de : ”Alla parter måste avstå från ansvarslöst och destabiliserande beteende i cyberspace.”

Sveriges utrikesminister Ann Linde retweetar EU:s uttalande och skriver att hon ger det sitt fulla stöd.

Sanktionerna är ett svar på de cyberattacker USA utsatts för och den misstänkta ryska inblandningen i USA:s presidentval.

Beskedet idag var väntat, USA:s president Biden sa i ett samtal med Rysslands president Putin i tisdags att USA skulle ”agera kraftfullt” för att skydda sina intressen”.

Tonläget mellan USA och Ryssland har hårdnat snabbt de senaste dagarna efter rapporter om stora ryska truppförflyttningar till gränsen mot Ukraina. Enligt USA finns just nu 68 000 ryska soldater, bland annat beväpnade med robotsystemet Iskander, i området.

I samband med ett samtal mellan Biden och Putin i tisdags ska Biden ha bjudit in sin ryske motpart till ett toppmöte i närtid i ett tredje land. Putin har än så länge inte svarat, men väntas införa motåtgärder mot de amerikanska sanktioner och åtgärder som nu kommer. Och USA:s straffåtgärder ökar inte chanserna för att ett toppmöte ska komma till stånd, konstaterar Kreml.

-Pettersson tror att Putin gjorde port sig rejält vid ockupationen av Krim.

Fram tills krisen i Ukraina bröt ut hade EU och Ryssland byggt upp ett ”strategiskt partnerskap” som bland annat omfattade handel, ekonomi, energi, klimatförändring, utbildning, kultur och säkerhetsfrågor, inbegripet terrorismbekämpning, icke-spridning av kärnvapen och konfliktlösning i Mellanöstern. EU var en varm förespråkare av Rysslands anslutning till WTO.

Sedan 2014 har förbindelserna mellan EU och Ryssland varit utsatta för stora påfrestningar på grund av Rysslands olagliga annektering av Krim, stödet till rebellgrupper i östra Ukraina, politiken grannskapsområdet och den negativa interna utvecklingen i landet. 

Sedan mars 2014 har EU liksom USA, Kanada, Australien och andra västländer, successivt infört restriktiva åtgärder mot Ryssland med anledning av den olagliga annekteringen av Krim och destabiliseringen av Ukraina.

EU är Rysslands största handelsplatser, medan Ryssland är EU:s fjärde största. Det svider för båda men mest för Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

29 reaktioner på “USA inför omfattande sanktioner mot Ryssland

 1. Urbotat dumt. Enda ”nyttan” med detta att det driver Ryssland än mer i riktning mot Kina, då USA i stället borde göra sitt yttersta för att hålla i sär Ryssland och Kina ….

 2. Verkar som om en del kommentatorer är gamla vänstermänniskor, allt är USA s fel och tvärtom när det gäller Ryssland.

  1. Vad menar du med vänster människor Rädd.
   De som idag håller i trådarna i USA vill införa en kommunistisk agenda, för det gynnar dom. En diktatur som fråntar alla människor fria rättigheter.
   Deras evigt tryckande av dollar har nåtts världs ände. Inga bojkotter av alla som inte böjer sig för deras bannbulla att alla handel ska ske i dollar har hjälp. Ryssland har redan deklarerat att de lämnat dollar som stöd valuta och gott över till Yuan, säkerligen kommer övriga BRICS länderna följa efter. I så fall blir det dödsstöten för dollarn
   Då faller globalisternas önskedröm

 3. Det skulle bli kaos om alla länder skall ha delar av just andra länder, tex Åland till Sverige, tornedalen till Finland. Och Schweiz delas mellan Tyskland, Italien och Frankrike osv.

  1. Skillnaden är att 95% av befolkningen på Krim vill tillhöra Ryssland. Folkvilja innebär inte kaos, snarare tvärtom. Men du är helt ense med Carl Bildt och Anne Linde. *kraftiga ryggdunkar*

 4. USA sysslar med cyberattacker och lägger sig i andra länders val – inget problem
  Ryssland misstänks för något liknande = farligt!!

  Jag förmodar att det är den ryska inblandingen i amerikanska presidentvalet (som gjort Biden till president) som Biden syftar på. Tyvärr är han så dement så han glömt bort vilka han tog hjälp av. Inte lätt för Putin.

  1. En av USA egna säkerhets organisationer har visat I Mike Lindells tv kanal hur, varifrån och vad som skett
   Är förvånad att det går att ha en sådan koll på den trafiken.

 5. ”Rysslands olagliga annektering av Krim” Vad ska man då kalla USAs annektering av Hawai och Panama? Krim har alltid tillhört Ryssland. Men Khrushchev skänkte bort halvön i fyllan och villan. Ryska ledare har haft sina sommarhus på Krim. Jag tycker att Biden är som en barnunge. Ryssland samlar militärer vi gränsen till Ukraina och det blir ett djävla bråk, själv placerar han trupp i Estland, Lettland, Litauen, Polen osv. Det finns nu amerikanska krigsbåtar i Svartahavet, trots att det finns dokument som utestänger USA. En demokratisk president innebär krig, Kennedy-Cuba, Johnnsson-Vietnam, så har det alltid varit, men nu är det värre än någonsin. Stridspittarna i Pentagon måste få till ett krig för att kunna försvara sina enorma anslag. Europa kommer att få lida om man inte stoppar Biden innan krig bryter ut.

   1. Crustjhov kom från Ukraina och införlivade Krim när han var partiordförande, så det skulle bli lite större
    Då var det inga problem för alla stod under samma skit.

   2. Det var Nikita Chrustjov som beslutade att Krim skulle tillhör Ukraina 1954. Efter Sovjetunionens fall har Ryssland i tre olika avtal godkänt det. Sedan beslöt Putin att bryta mot ingångna avtal utan förhandlingar.

  1. Umm… läs på lite historia. Krim har inte alltid tillhört Ryssland. Det togs med våld från det Krimska kahnatet i slutet av 1700-talet när de inte ville vara vasaller till det Osmanska Riket längre.

   På 1950-talet gavs det till Ukraina och detta har, som nämnts tidigare, erkänts av Ryssland i tre separata avtal sedan 1991.

   Sedan ska du nog sluta och sniffa på vodkan så här tidigt. Sen när tillhör Panama USA? Det är en självständig nation i Centralamerika.

 6. Vad händer med pyttelandet Sverige (som ger statliga bidrag till ryssland) när titanerna börjar kriga? Om Joe Biden får för sig att skicka kärnvapen på moskva så kommer det drabba skandinaviska halvön oxå. Något Joe säkert kan leva med borta i Usa, men vi svenskar kommer dö som flugor tillsammans med ryssarna.

  1. Det är iofs bra att folk har skräck för kärnvapen, men effekten skall inte överdrivas. Bor man i en tätbefolkad stad som attackeras med kärnvapen så riskerar men livhanken, p.g.a. den eldstorm som uppstår. Men både effekt och strålning minskar med kvadraten på avståndet. Tjernobylutsläppet motsvarade att man släppte 400 Hiroshima-bomber på en enda plats. Koncentrationerna i luftmassorna som drev iväg var så pass höga att det gav effekter i Sverige.

   1. Tja…. du pratar om den direkta effekten. Men du förstår väl att all östersjöfisk tex blir oätlig för många år framåt. Jag pratar alltså om den efterföljande effekten…..

   2. Varför det? Tjernobylutsläppet motsvarade 400 Hiroshima-bomber och ledde inte till oätbar fisk i Östersjön eller något annat innanhav eller stor insjö. Mark löper mycket högre risk att kontamineras än vatten, som hela tiden omsätts och som finns gigantiska volymer av där radioaktivt material späds ut. Exempelvis måste fiskar vistas mycket nära Fukoshima (typ inom några 100 m) för att löpa någon risk att få skador.

 7. 95% av befolkningen på Krim är ryssar och en stor majoritet ville tillhöra Ryssland. I östra Ukraina ser det nästan likadant ut.

  1. Kommunen Narva i östra Estland är nästan helt rysktalande. Har Putin rätt att ta över den delen av Estland också?

   Det finns fler exempel. Putin verkar inte bry sig om internationella avtal undertecknade av Rysslands regeringen.

   1. Oavsett ”rätt” (vad nu det är med gränser som dragits vid tidigare krig eller tidigare demografi) så funkar det bäst om majoritetsbefolkningen i en region har ett styre som de sympatiserar med. Ukrainarna var knappt intresserade av Krim. V.g. Narva är det knepigare då gränsen är gammal och inflyttningen av ryssar till stor del skedde under ockupationen (den som Sten Andersson förnekade…). Sverige skulle f.ö. fungera bättre om det delades i två nationer, en del för konservativa svenskar och en del för den söndermuterade vänstern ihop med 3:e världens raketforskare. Mer troligt är dock att Sverige kommer tömmas på friska svenskar, som emigrerar till mindre galna områden i världen. En del sådana områden kommer finnas i östeuropa inkl. Ryssland där befolkningen är mer vaccinerad mot stolligheter.

  2. Moskvas politik under närmare 70 år av sovjetunion var att placera ut mängder av ryssar i olika delar av den väldiga unionen. Vilket innebar att när unionen upplöstes fanns det helt plötsligt mängder med ryska enklaver överallt utanför Rysslands gränser.

   Varför ska dessa nationer ta hänsyn till det? Vill dessa ryssar leva under ryskt styre kan de flytta. Eller så får de göra som alla andra människor som under århundradenas lopp hamnat på fel sida av gränsen efter en stor förändring: Gilla läget!

   1. Världen funkar inte så. Där en folkgrupp hamnar i majoritet kommer de bestämma. Gäller även Sverige. Det blir svenskar som får flytta.

   2. Så, då ändrar man på sammansättningen av befolkningen. Staten kan subventionera mängder av somalier som får flytta in i de områdena där ryssar bor så kommer de snart flytta av egen vilja.

 8. Antar att du syftar på min kommentar. Min bedömning är att Biden satts som president via ett totalt amoraliskt fusk. Amerikanska maktetablissemanget ser allt mer ut att vara fascister. Makthavarna där är på inga sätt demokratiskt valda och de bryr sig inte om amerikanska folkets bästa. De pressar sedan länge en annan fasciststat med kärnvapen och en historia av att göra vad som helst för att vinna i krig. Rapporteringen i pressen ser ut att följa det numera öppet etablerade propagandistiska mönstret. De riskerar att trots allt ge oss det här kärnvapenkriget som tidigare gjorde människor sömnlösa men som nu länge varit bortglömt/uteslutet ur medias uppmålade allmänna hotbilder. Ja, det är väl udda (i bemärkelsen ovanliga) uppfattningar och det är absolut ett hemskt scenario.

  Jag noterar att mina uppfattningar inte är välkomna här och jag ska inte störa mer. (Jag är absolut öppen för att, rent av hoppas på att, jag totalt missbedömer det storpolitiska maktspelet. WEFs och FNs dröm om avskaffad äganderätt, väljarinflytande och förmenade lyckliga konsekvenser osv är kanske vad jag innerst inne vill. En världsekonomi fullt ut kontrollerad av internationella bankirer och en ofattbart rik klick med fullständig makt kanske är det bästa för oss alla. Det kanske ger oss ett liv fyllt av mening men vi/jag kan bara inte se det? Möjligt…). Lycka till! Jag menar det.

 9. Globalistpacket med torpeden Soros har länge jobbat på att destabilisera Ryssland. De vill väl åt deras naturtillgångar. Nu skickar man fram en gammal senil snuskgubbe att konfrontera Putin. Ryssland använder sina kärnvapen om det behövs för att inte besegras av en angripare. Bra det här…

 10. Ett lämpligt svar från den fria världen (de som inte är USA:s vasallstater) vore att inte använda dollar i några utrikesaffärer och att kräva betalning i guld från USA vid försäljningar dit.

 11. Polis som sköt ihjäl ung kvinna vid Kapitolum-stormningen åtalas inte: ”Bevis saknas”
  Dagens USA!
  Bara när kriminella svarta skjuts som det finns bevis nog
  Ett solklart fall. Hitta en fiende utanför landet när problemen börjar bli för stora hemma
  Mike Lindells tv kanal visar på utbrett valfusk med hackningar Tyskland, Italien men framför allt från Kina Program som kan redovisa allt IP adress, fabriksnummer på datorn, om hackningen lyckat och vad den åstadkommit. Skifta röster från Trump till Biden.
  Vem har köpt tjänsten från Kina?
  Nu vill man påstå att Ryssland påverkat, vilket fiasko.

  1. Bevis fanns inte, bara några videoklipp som 100-tals miljoner sett. Polisen var inte trängt på något sätt, snarare gömd och sköt ett enda dödande skott. Men att det är skillnad på folk och folk vet alla vid det här laget. Fy f-n.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: