Havets tysta väktare hör och ser mer

FÖRSVARSMAKTEN. Djupt nere i havets svarta vatten döljer sig ett av Sveriges farligaste vapen. Ubåtarna i gotlandsklassen har blivit ryktbara för sin förmåga att försvinna under ytan och bli osynliga för motståndaren. Nu har de blivit ännu vassare, skriver Försvarsmakten.

HMS Uppland. Foto SAAB Kockum

Vid marinvarvet i Karlskrona har Saab Kockums nyligen genomfört en omfattande så kallad halvtidsmodifiering av HMS Uppland. I dag är hon två meter längre och utrustad med den senaste tekniken.
– Man kan jämföra det med en mobiltelefon. Det är samma skal som tidigare, men med den senaste telefonmodellens teknik, säger fartygschefen och örlogskapten Tobias, som inte vill att vi skriver hans efternamn. Ubåten har precis levererats och ligger vid kaj på varvsområdet intill Örlogshamnen i Karlskrona, där de sista arbetena görs innan den ska tas i tjänst hos Första ubåtsflottiljen.

I februari lämnar Tobias över HMS Uppland till sin efterträdare och går i land efter flera år som befälhavare på ubåten. Vi ska återkomma till hans erfarenheter från livet under ytan, men först en kort bakgrund till nyheten från december 2020: att två ubåtar i Gotlandsklassen levererats under året till Marinen efter stora modifikationer.

TYSK UBÅT GJORDE SVERIGE TILL EN UBÅTSNATION
Den svenska flottan sjösatte sin första ubåt redan 1904, i en tid när man reste med häst och vagn på land. När ljuset i kasernen kom från fotogenlampor och värmen från kaminer och kakelugnar. Under andra världskriget byggde Sverige upp ett ansenligt ubåtsvapen och ubåtarna byggdes inom rikets gränser. Under krigets sista dagar kom plötsligt en tysk ubåt av typ 21, den tidens allra modernaste, in på svenskt vatten. Besättningen överlämnade sig efter att de sänkt sin farkost. Flottan bärgade och plockade ner den tyska båten bit för bit. Sverige var i ett slag en ubåtsnation med teknologi i absolut framkant. Och det är vi än i dag.

Gotlandsklassen blev internationellt känd efter övningar med amerikanska flottan i början av 2000-talet. Där visade klassen sin fulla potential. Den är helt enkelt väldigt svår att upptäcka. En av hemligheterna bakom det är de extremt tystgående stirlingmotorerna.

Läs mer…

Bloggen har tidigare skrivit om – Svensk ubåt, skräck för USA:s flotta –

Den har kallats ett av de största hoten mot den amerikanska marinen. Det hela började år 2000 med en övning i Medelhavet där Sverige deltog med en ubåt av ungefär samma typ som Gotland.

– Ubåten hördes inte, syntes inte och kunde inte fångas in av de andra styrkorna. Men själv såg hon och hörde allt. Det var smygtekniken som kom till sin rätt, säger Kjell Göthe, informationschef på Kockums, som har byggt Gotlandsubåtarna.

Den svenska ubåten HMS Gotland framför hangarfartyget USS Ronald Reagan i San Diego, USA

Detta väckte USA:s intresse. Kunde Sverige bygga så svårfångade ubåtar skulle ju även mer illasinnade länder kunna göra det. Så USA skickade en förfrågan till den svenska regeringen om att hyra en Gotlandsubåt med svensk besättning. Sommaren 2005 var Gotland på plats i San Diego för att öva med den amerikanska marinen.

Gotland gjorde bra ifrån sig på övningarna. Ett och ett halvt år efter att de började har den amerikanska marinen fortfarande svårigheter med Gotland. Kontraktet förlängdes ytterligare ett år. USA ville öva mer.

HMS Gotland deltog i krigsspelet mot USA:s flotta med dess massiva styrka av anti-ubåtskryssare, helikoptrar, ubåtsjaktplan och speciellt atomubåtar.

Svenskarna gav tydligen den amerikanska marinen rejält på pälsen. Gotland sänkte virtuellt amerikanska attackubåtar, jagare, fregatter, kryssare och och tog sig även in i den ‘röda zonen’ nära hangarfartygen.

Det går många historier om hur bra den svenska ubåten egentligen är. Den sägs ha sänkt amerikanska fartyg, bland annat hangarfartyg, i olika övningar. Exakt vad som hänt vill ingen berätta.

Att USA var angelägna om att lära sig fånga Gotland råder det inga tvivel om. De stod för hela kalaset. Totalt betalade de 200  miljoner kronor för de två år som Gotland var i USA. Det täckte alla kostnader för övningen – från diesel och underhåll till skolgång för den svenska personalens barn.

Nåväl, det var några år sedan och nu har HMS Gotland genomgått en komplett uppgradering och Gotland har blivit en nästan ny ubåt.

– Vi har gjort en av världens bästa ubåtar ännu bättre. Vi har skurit henne i två delar, bytt ut ett antal tunga system, satt ihop henne igen och nu har hon sakta förts ner tillbaka till sitt rätta element, säger Gunnar Wieslander, vd för Saab Kockums.

Sverige har tre ubåtar i Gotlandsklassen och en i Södermanlandsklassen i tjänst. Två nya, projekt A26 är beställda. De har redan fått namn och ska döpas till HMS Blekinge och HMS Skåne. Enligt tradition får den första namnge Blekinge-klassen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Havets tysta väktare hör och ser mer

 1. Dessa ubåtar är till för att ta ut den politiska eliten ur landet på den yttersta dagen. Nån annan nytta gör dom inte då allt annat är nedlagt och nedrustat.

 2. Saknar betydelse så länge det inte existerar en politruk med stake att ge ordern Håll Gränsen!

 3. Ja du Stenbock Folk har och gör en massa saker utan att tänka, varför
  Konsekvensanalys existerar inte hos många.

 4. Hur länge kan den ligga kvar på botten,utan att behöva gå upp och hämta luft ? I så fall ett lämpligt ställe att överleva en tid,efter näste Atomkrig !!
  Nja, ändå nått som han sade,som såg Åmål !
  Såg en film kring en privatperson som på sin tomt,grävt ner sig 30 meter under jorden,och byggt en bunker modell mindre. Denna var fylld med konserver och andra nödvändigheter om ”smällen” skulle komma.
  På frågan hur han tänkt sig efteråt,då det där uppe,var täckt med radioaktivt stoff och förbrända ruiner,hade han inget svar !

Kommentera