Fyra får skapliga straff för knarksmuggling och vapenbrott

BROTTSLIGHET. Lunds Tingsrätt, mål: B 2027-20, dömde igår fyra personer till långa fängelsestraff för synnerligen grov brottslighet gällande bland annat smuggling och transport av 43 kg kokain och hantering av en stor mängd militära sprängmedel och automatvapen.

Bild: Europol
 • Carl-Johan Olof Larsson, 40, döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 14 års fängelse.
 • Mirza Nezirevic, 31, döms för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till 8 års fängelse.
 • Konrad Wojtowicz, 38, medborgare i Polen, döms för synnerligen grov narkotikasmuggling till 8 års fängelse och utvisas.
 • Jonas Tönnberg, 41, döms för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott vad gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor till 9 års fängelse.
 • Staten betalar försvarsadvokaterna med sammanlagt drygt en miljon.

Det var i april 2020 som en nederländsk lastbil anlände till Sverige via Öresundsbron och fortsatte till ett industriområde i Staffanstorp. Den 38-årige polske lastbilschauffören överlämnade där ett parti med nästan 43 kg kokain till en 40-årig man. Polisen grep strax därefter den 40-årige mannen. Samma kväll hittade polisen i 40-åringens bostad i Staffanstorp en stor mängd vapen och ammunition. I garaget förvarade mannen en stulen bil som var fylld med en stor mängd farliga sprängmedel. Den 40-åriga mannen har erkänt sin inblandning när det gäller narkotikan och fynden i hans bostad.

De personer som har organiserat smugglingen av kokainpartiet från Nederländerna har använt sig av EncroChat-telefoner. Genom analys av meddelanden och telefontrafik har polisen kunnat identifiera en 31-årig man som en av de inblandade i organisationen av narkotikatransporten.

– Genom meddelandena och analys av mannens mobiltelefon har tingsrätten funnit styrkt att mannen varit inblandad i både smugglingen och den vidare transporten av narkotikapartiet, säger rådman Susanna Pålsson Helander.

I samband med att 40-åringen greps av polis lämnades en stor mängd militära sprängmedel och automatvapen i tre klädcontainrar i Staffanstorp. Ett av insamlingsföretagen upptäckte föremålen redan dagen efter att 40-åringen greps. Genom analys av fingeravtryck och DNA-spår tillsammans med meddelanden som skickats på EncroChat-telefoner har 40-åringen men även en 41-årig man kunnat knytas till hanteringen av de synnerligen farliga sprängämnena och vapnen.

-Pettersson säger bra arbetat när Europol, med hjälp av fransk polis, knäckte de superkrypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använde sig av för att kommunicera. Efter att polisen hackat krypteringsverktyget Encrochat kunde polisen i flera länder i realtid följa kriminellas diskussioner om brottsplanering och så småningom leda till straff. Synd att det inte gick att hålla hemligt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Fyra får skapliga straff för knarksmuggling och vapenbrott

 1. Förstår liksom inte grejen med att fylla tre klädcontainers med vapen och liknande prylar?
  Hur tänkte de där?

 2. Märkligt att advokatkostnaderna är billigare när det är fler? Kan det bero på att dessa människor inte är invasiva? I förra fallet jag läste om var de tre och advokaterna kostade då uppemot 2miljoner. Här är de fyra men kostnaderna är ”bara” på ca 1miljon. (Det blir ”bara” 250tusen/person, såna fantasisummor får inte min advokat.) Hur kommer det sig att det skiljer så mycket? Kanske staten borde fundera på att inte betala advokater åt kriminella som inte är ”svenskar”. Jag tror det skulle bli en rejäl peng kvar i plånboken ”skattepengar” då.

 3. Ser att svenskarna får längre straff än Steffes bataljon, även om en utvisas men han blir nog kvar, måste jobba för vinst längre fram.

 4. Kling o Klang behöver hjälp av Tomas Å för att snärja Svenska pensionärer, det säger allt om deras styrka och värdegrund.

  • Är kanske lite mer kunniga och kan då ägna sig åt grövre brott som gör större skada är Hets mot folkgrupp

Kommentera