Ska presstödet tas bort helt? Medier som sprider desinformation kan nekas stöd


MEDIER. Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har nu beslutat om nya föreskrifter för mediestöd. I de nya föreskrifterna tydliggörs att nyhetsmedier som uppmanar till brott, sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap inte ska anses ha ett redaktionellt innehåll av hög kvalitet, enligt ett pressmeddelande.

Steget Efter

I arbetet med de nya föreskrifterna skickade MPRT först ut ett förslag för remiss där man uttryckte att mediestödet ska gå till medier som präglas av ”ansvarstagande nyhetsförmedling”: ”Med redaktionellt innehåll av hög kvalitet avses att mediet regelmässigt präglas av ansvarstagande nyhetsförmedling. Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”, stod det i förslaget.

Förslaget möttes av kritik, bland annat från remissinstansen Tidningsutgivarna (TU) som menade att det är orimligt att ett myndighetsbeslut som inte kan överklagas ska kunna fastslå vad som är vilseledande eller felaktig information.

-Pettersson säger att MPRT arbetar på uppdrag av regeringen, samma regering som kritiserar Polen och Ungern för att inskränka pressfriheten. Ovanstående är för att kunna neka alternativmedia stöd och tysta kritiska röster.

Hur har regeringen och MPRT tänkt göra med SVT och SR som inte får mediestöd men lever på skattepengar? Ska public service få fortsätta sin aktivism?

Absolut att media behöver förbättras, men att regeringen som består av ljugande politiker genom en av sina myndigheter ska bestämma vad som är vilseledande desinformation är bra magstarkt.

Lyssna gärna på Isabelle från Riks som intervjuar Henrik Jönsson​ om läget i svensk politik, det är skyhögt över kvalitén på Public Service, till en bråkdel av kostnaden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Ska presstödet tas bort helt? Medier som sprider desinformation kan nekas stöd

 • Rädd

  Tja, förbjud tidningar, bloggar radio och teve, sociala medier. Ja, det skulle inte bli sämre eller bättre i min vardag, dock lite mindre roligt.

  Gilla

 • Egon.

  Då ryker SVTs pengar.

  Gilla

 • Maya

  När jag växte upp så var Sverige ett land som var tryggt och fritt att leva och bo i.Det fanns samhörighet och traditioner och ett ljust framtidshopp.Man kunde flytta hemifrån och få både arbete och bostad utan några större problem.Folk umgicks under enkla former och hade trevligt.Normer och moral var något som fanns naturligt.I dag saknas allt detta.Sverige idag börjar alltmer likna det forna DDR och man ser i dag på många att dom inte mår bra och att glädjen saknas.Minns Nyårsrevyerna som fanns förr då man kunde skoja om stort som smått som hade hänt under det gångna året.I dag är det omöjligt då det alltid finns någon som blir ”kränkt ”.Jag saknar det som var det ”gamla Sverige ”….

  Gillad av 1 person

  • Lisa.

   Du är inte ensam.

   Gilla

   • Argus

    @Tafta: Ironi på Internet är en svår konst som du inte behärskar alls eller så är du ett troll från Sveavägen.

    De ”nya” ”moderna” sätt som invandrare från MENA fört med sig har varit omodernt i västvärlden i hundratals år. Inte nog med att det varit omodernt länge det är dessutom straffbart med fängelse i straffskalan. Jag tänker då mest på det ”moderna” påfundet ”överraskningssex” som inte ”uppskattas” lika mycket av alla inblandade.

    Grunden till dagens teknik lades under rymdkapplöpningen, främst då på den amerikanska sidan. Den integrerade kretsen blev nödvändig på grund av bristen på utrymme. Det är nästan uteslutande vita människor och då främst män som stått för den tekniska utvecklingen.

    Att många tappat livslusten beror på sådana som dig och all den skit som ni släpat in. Kryp tillbaka dit där du kom ifrån och ta din ”moderna” utveckling med dig. Du kan gott stoppa upp den där solen inte skiner. Där hör den hemma.

    Gilla

 • Kent

  Stefan Löfven anklagar Ungerns och Polens regeringar för att styra media han är i så fall bara avundsjuk. Han planerar säkert bara att överglänsa dem.
  När Socialdemokraternas maktinnehav blir mer och mer osäkert kan vi förvänta oss mer desperata åtgärder där demokrati är helt betydelselöst.

  Gilla

 • Tony

  SVT/SR får säkert fortsätta, dom är ju maktens hantlangare,
  intervjuar visserligen ibland makthavarna, men ställer inte
  några följdfrågor , trotts öppet mål, utan makthavarna kommer
  undan alldeles för lätt. Det är bedrövligt när skattefinansierade
  medieföretag stryker makten medhårs istället för att granska.

  Men det är ju så regimen vill ha det, prercis som i Kina och
  Nordkorea, ingen kritik mot makthavare, sätt hänglås på
  munnen på dom kritiska, och ge dom lismande medlöparna
  kraftigt mediestöd så att dom vet var dom ska hålla sig!

  Gilla

 • Nesseman

  Desinformation är all information som inte förankrats hos våra korrupta politiker. Luktar lite Kina faktiskt.

  Gilla

  • Mange

   Man kan inte jämföra Sverige som är en riktig demokrati och en av världens absolut äldsta demokrati med Kina. Man kan inte det.
   Demokratin tog svensken från en sjabbig statarlänga till en riktig bostad, från slaveri till hederligt och väl betalt arbete. Jag gråter när jag tänker på socialdemokraternas slit för vårt väl och ve.

   Gilla

  • G Nordström

   Värre än så Kina är inte så illa som MSM försöker framhålla det.

   Gilla

 • Viktoria

  I ett sunt land skulle alla uppstickare som utmanar etablissemanget få störst stöd. De har inga inarbetade kontakter/kanaler och de sitter inte i en lya på söder och ljuger så näbben vissnar. Tänk vad Pettersson skulle kunna göra med en miljon per år.

  Naturligtvis är det bara en önskedröm av en som vill få Sverige på fötter igen. Glöm mitt inlägg. SÄPO kan spåra mig.

  Gilla

  • Teodor

   Pettersson, Alfsson och Jönsson borde göra något ihop och få statligt stöd. Det är folk som inte det minsta kröker rygg.

   Varför inte Paj.se?

   MVH En som tröttnat på att få sanningen nerkörd i halsen.

   Gilla

   • Sanny

    TV-kanal, de borde starta upp en tv-kanal som man får in med en chromecast. Det kan inte myndigheterna stoppa.

    Gilla

   • G Nordström

    SWEBBTV är nu oberoende av youtube och kan prata om allt utan risk för nedstängning

    Gilla

 • kurt

  Utmärkt ide att medier som sprider desinformation inget ska ha. Då blir ju alla de gamla medierna utan nåt stöd.

  Gilla

 • janne

  Detta skulle ju innebära att snart sagt varenda tidning skulle få
  lägga ner inkl SR SVT,något som inte bär sig är ju bara att lägga
  och inte hållas vid liv av respirator det håller inte i längden.

  Gilla

 • Kungen

  Dom första som blir nekade måste ju vara aftonbladet och liknande SKITBLASKOR

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Detta är Socialdemokraternas och då Stefan Löfven våra dröm…
  Att förstöra demokratin, att styra allt som sägs och skrivs, för att få fortsätta förvandla Sverige till ett kriminellt skithål.

  NU FÅR DET FAN VARA NOG…
  BORT MED SVERIGE FIENDEN OCH LANDSFÖRRÄDARNA !

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: