EU: Från inre marknad till tragisk fars

av Drieu Godefridi • 13 april, 2021

 • Fem hundra år framåt, när historiker ser tillbaka på COVID-eran, så kommer de säga att USA:s ”Operation Warp Speed” under president Donald J. Trump var en triumf inom forskning och logistik.
 • Många liberala har kort minne, men EU har inte alltid varit den stora fjärrmaskin som det har blivit.
 • Principen om staternas jämlikhet och principen med medborgarnas jämlikhet kan inte förlikas i EU:s nuvarande miljö av institutioner, menade Tysklands författningsdomstol.
 • EU-institutionerna är så klart uppklädda med ett blomstrande språk – såsom ”gör EU mer demokratiskt” – som ska få folk att tro på att EU-institutionerna … är alltmer demokratiska och bara väntar på att bli fullkomligt demokratiska.
 • Denna evolution bestod först och främst av att omstörta de europeiska institutionerna för att få dem att uppnå, utöver deras ekonomiska mål, uppdrag som var främmande för dem, såsom ”gemensam utrikespolitik” som aldrig var mer än tomma ord. Hur kan man ha en gemensam utrikespolitik för Storbritannien, Österrike och Portugal?
 • EU:s elit är svaga, fega och försagda, för de representerar inte någon, i ordets sanna demokratiska bemärkelse – de är inte demokratiskt valda, de är inte transparenta och de är inte ansvariga för någon. I slutändan är de leksaker som tillhör regeringar som aldrig håller med varandra – men som har legitimiteten av att vara demokratiska på riktigt: valda, transparanta och ansvariga. Det finns inte heller någon mekanism som gör att medborgare kan avvälja någon, om de skulle önska att göra det.
EU:s vaccinhantering är en metonym för EU:s tragiska fars i händerna på ideologer som är lika trögtänkta som ineffektiva. På bilden: EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens, efter ett möte om ett lagförslag om ett gemensamt vaccinationscertifikat för Covid-19 inom EU, i Bryssel den 17 mars 2021. (Foto av John Thys/Pool/AFP via Getty Images)

Vad gäller EU är åsikterna delade mellan de som anser det vara värdelöst och dyrt, och de som tror på att det är Europas framtid och en modell för den mänskliga rasen.

Vad är verkligheten?

Innan EU blev som det är idag var konstruktionen av en europeisk union till en början en enorm framgång.

Många liberala har ett kort minne, men EU har inte alltid varit den stora fjärrmaskin som det har blivit. I de mer blygsamt omnämnda ”Europeiska samhällenas” era – till exempel samarbete mellan flera länders ekonomier, eller inom deras kol-, stål- och kärnkraftsindustrier – har Europa uppnått fyra rörelsefriheter: för människor, kapital, tjänster och varor. Trots dess många brister (inget mänskligt är perfekt) har denna gemensamma – eller inre – marknad bidragit enormt till européernas frihet och välstånd.

Läs vidare

9 thoughts on “EU: Från inre marknad till tragisk fars

 1. De ursprungliga EG och EFTA hade kunnat vara kvar eller att åtminstone EU inte hade tillåtits att bli denna koloss på lerfötter.

  Och ledamöterna sedan vi hade en Ylva, god för ingenting, som sossarna ville bli av med då kom hon med förslaget ”men då vill jag till EU.”
  Vad gjorde den tidigare kommunisten för oss, ingenting här hemma och lika lite gör hon för oss nu.

  Nej en reducering av EU till 75% borde genomföras på stört.
  EU skall icke lägga sig i medlemsländernas inre angelägenheter, vi bör ha bevakade gränsövergångar, bort med Schengen avtalet.

  Länder inom EU som ställer till sin ekonomi kastas ut ur unionen, se bara på Grekland har deras ekonomi blivit bättre?

 2. Jaha, hur skall våra lilleput nationer stå emot Kinas påtryckningar och hot, om vi inte ses som en.

 3. Hade vi inte varit med i EU och haft ett FÖRSTÅNDIG ANSVARSFULLT SVERIGE VÄNLIGT parti som styrde Sverige, så hade alla (som vill) varit vaccinerade.

  EU är och kommer alltid vara en lekstuga och ett EU för tjuvar och kriminella rövare.
  ( De stjäl DINA pengar.)

  GÅ UR EU…och skapa ett normalt skandinaviskt samarbete, mot islamiseringen och FÖR FÖRSTÅND!
  ( Ja, allt som Socialdemokraterna inte vill eller har förmågan att förstå.)

Kommentera