Ephrem Yohannes, som mördade Elin Krantz nekas att avtjäna sitt straff i Etiopien

VÅLDSVÅGEN. Också Högsta förvaltningsdomstolen har avslagit den etiopiske medborgaren Ephrem Yohannes begäran att få avtjäna sitt 16-åriga staff i hemlandet, rapporterar Dagens juridik. ”Jag begär en omedelbar förflyttning”, skrev Ephrem Yohannes i sin ansökan, där han också menade att han blivit utsatt för kränkande behandling och att hans mänskliga rättigheter kränkts på fängelset.

 Ephrem Yohannes är en gammal bekant som varit med på bloggen flera gånger.

I domen från Högsta förvaltningsdomstolen skriver rätten att  Ephrem Yohannes inte har någon nationell rätt att få avtjäna straffet i hemlandet. 

”Bestämmelsen ger regeringen en diskretionär rätt att avgöra om verkställigheten av en frihetsberövande påföljd ska anförtros myndighet i annan stat. Ephrem Yohannes har således inte någon på nationell rätt grundad rättighet att få verkställigheten av fängelsestraffet överförd till Etiopien. Regeringens beslut innefattar därmed inte en prövning av hans civila rättigheter i den mening som avses i artikel 6.” står det i domen.

Ephrem Yohannes dömdes till 16 års fängelse för mordet och ska utvisas ur Sverige på livstid efter avtjänat straff. Under sin tid i fängelset har Ephrem Yohannes rapporterats för misskötsamhet bakom murarna vid ett flertal tillfällen. Han har också varnats för upprepade våldsincidenter och bråk med medfångar. Han har också vid flera tillfällen ansökt om att få avtjäna resten av straffet i hemlandet Etiopien, vilket han nekats av regeringen.

-För Pettersson är detta obegripligt. Fängelserna är fulla med invandrare, det kostar massor med pengar att ha grova brottslingar inlåsta, Yohannes är dömd till utvisning. Varför skickas inte han och andra hem?

***

TIDIGARE 2019-03-04. Elin Krantz mördare, Ephrem Yohannes, vill avtjäna sitt straff i Etiopien, regeringen avslår

BROTTSLIGHET. 27-åriga Elin Krantz mördades i Länsmansgården i Göteborg för snart nio år sedan. Nu vill gärningsmannen Ephrem Yohannes avtjäna resten av sitt 16-åriga straff i hemlandet Etiopien då han hävdar att hans mänskliga rättigheter kränks i Sverige.

Men regeringen ger nobben, enligt Metro. ”Regeringen finner att omständigheterna i ärendet inte är sådana att det föreligger synnerliga skäl för att förordna att verkställigheten av påföljden ska anförtros åt myndigheten i Etiopien”, står det i beslutet som Metro hänvisar till.

-Pettersson undrar över hur regeringen tänker. Sverige och Etiopien har inte någon överenskommelse om att ”verkställighet av fängelsestraff kan överföras mellan staterna”. Om ”synnerliga skäl föreligger” finns dock en möjlighet till överföring, men hänvisning till lagen om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom, enligt beslutet.

Svenska fängelser är fulla och mycket dyrare än i Etiopien och herr Yohannes vill hem, varför inte bara ordna det. Givetvis av humanitära skäl.

Det var inga problem för regeringen att arbeta åt andra hållet med att försöka få Fikru Maru och de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson frisläppta ur etiopiskt fängelse.

***

TIDIGARE 2011-08-01. Morddom klar, Ephrem Tadele Yohannes är skyldig

Hovrätten för västra Sverige fastställde på måndagen tingsrättens dom mot en 23-årig man som dömts till 16 års fängelse för mord på en 27-årig kvinna. Mordet skedde sedan kvinnan gått av spårvagnen på Hisingen i Göteborg i september förra året. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas.

Både tingsrätt och hovrätt anser att påföljden borde vara 18 års fängelse. Men eftersom mannen ska utvisas och har två minderåriga barn sänks straffet med två år.

 Läs TT HÄR. De glömde dock namnet som vanligt.

Det var 23-åringen som våldtog och mördade den unga kvinnan som han följde efter från spårvagnen en natt i Göteborg i höstas. Det kom Göteborgs tingsrätt fram till i mitten av april. Men innan man beslöt något om domen skulle mannen sinnesundersökas, ett besked som kom i mitten av maj. Han var enligt expertisen inte psykiskt sjuk vid mordtillfället. I eftermiddag får han därför sin dom. Mannen, som varit häktad sedan oktober förra året, nekar.

Göteborg TT

− Pettersson undrar som vanligt varför TT glömmer att nämna namnet på mördaren Ephrem Tadele Yohannes, född 1987-12-19. Bäst jag nämner att det är personen till vänster på bilden som är mördaren och våldtäktsmannen om nu någon från PK är osäker.

HÄR stor lite om Expressens rapportering om fallet.

Göteborgs tingsrätt dömde: Ephrem Tadele Yohannes, född 1987-12-19 och mantalsskriven i Göteborg, för mord till fängelse i 16 år. Den tilltalade utvisas ur riket och förbjuds att återvända hit. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst 1 år. Han ska utge skadestånd med 602.414 kronor till flera av Elins anhöriga.

Ephrem invandrade 2009-09-25 från Virginia USA, efter ha ingått äktenskap med en etiopisk kvinna, född 1984. Han har två småbarn. Enligt utdrag från belastningsregistret ej tidigare straffad i Sverige. Däremot är han dömd i USA för rattfylleri, smitningsolycka med personskador, falska uppgifter mm 2007 till sammanlagt 13 månader 11 dagars fängelse. Han avtjänade dock inte hela strafftiden.

─ Pettersson hoppas att Ephrem Tadele Yohannes som är etiopisk medborgare får avtjäna sitt straff, givetvis av humanitära skäl, i hemlandet och att han stannar där sedan.

Domen: Ladda ner domen här: B 14240-10

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ephrem Yohannes, som mördade Elin Krantz nekas att avtjäna sitt straff i Etiopien

 1. Han kan inte bli kränkt för han han har inga rättigheter. Kasta gärna bort nyckeln till hans cell så han blir inlåst resten av livet.
  Jag tänkte också på skadeståndet han ska betala. Straffarbete 10 kr/tim minus mat och hyra.

 2. Vad är det för fel på Regeringen är de fullständigt galna.
  Här finns chansen att bli av med ett rötägg och en stor besparing dessutom och de gör inget annat än säger nej.
  De är väl Morgan förstås, det är så jobbigt att förhandla med negrarna, som ryssen sa, i Etiopien tänker han nog.

 3. Den mannen har gjort sitt oavsett vart han befinner sig.
  Han skall aldrig ut i bland människor mer.
  Han förtjänar verkligen ett straff som tyvärr Sverige avskaffat.
  Det är sånt här som gör invandringen till ett hot mot vår gemensamma
  ekonomi.
  Det lär sitta betydlig mer invandrare i svenska fängelser än svenskar.
  Till priset av 5-10.000 / dygn.
  Kunde vi gjort nyttigare saker för, om klokare människor styrt detta
  numera vanskötta land.

 4. “han hävdar att hans mänskliga rättigheter kränks”

  Han har förverkat sina “mänskliga rättigheter”.

 5. Sådana väller in i landet trots epidemin. Jag känner folk som jobbar på tågen och kollar biljetter och ibland araber som ska till migrationsverket. Dessa har varit i Sverige i ett par dagar. Denna regering som låter detta ske måste bort .

 6. Varför han inte skickas hem? Antagligen för att de skulle släppt ut honom veckan efter.

  • Kina har effektiva fångläger, liksom NordKorea och ryska Sibirien. Dessa också mycket billigare i drift än svenska s.k. fängelser.

   • Vi kan sätta upp liknande vid foten av fjällen på de norrländska myrarna.

Kommentera