Vad har hänt med Sverige?

INSÄNDARE. Vi har under ett par decenniers tid kunnat se hur många av miljonprogrammets bostadsområden, som byggdes under 60-/70-talen, runt om i landet, gått från att vara normalt fungerande bostadsområden, till att bli, i många fall, s k utanförskapsområde, med gängkriminalitet, droghandel, skjutningar och en allmän nedåtspiral. (Se bara hur militariserad svensk polis har blivit för att kunna möta denna utvecklingen.)

Polisen Oxelösund c:a 1980. Patrullerade Lennart Lindgren och Åke Jansson vid Järntorget. Foto: Okänd

Har själv växt upp i ett sådant område, och många med mig, under 70-/80-talen, men vi känner inte igen oss i som det ser ut idag. Vi är många som upplevt ett annat s k miljonprogram, säg innan 1990. Kanske lite småtråkigt, men ändå tryggt. Mestadels infödda svenskar, arbetare, lägre tjänstemän, en del pensionärer, många barnfamiljer, arbetskraftsinvandrare.

Jag är en av många som redan på nittiotalet började se en utveckling av dessa områden, som gick åt fel håll. Undrar ofta varför det har blivit så här. Jag skulle gärna se att våra makthavare, tillsatte en, kalla det gärna, haverikommission, för att ta reda på varför vi står där vi står. Polisen, som myndighet, har uppgiften att säkerställa trygg- och säkerheten för den egna befolkningen inom landets gränser.

Dit är vi alla hänvisade, att ta kontakt, vid pågående brottslighet och allmän ordningsstörning. Även brottsförebyggande verksamhet skall bedrivas. Under det senaste året har vi kunnat höra flera högre polischefer tala klartext om klankriminalitet, våldsbejakande extremism, skjutningar kopplat till droghandel. Gott så, precis som det skall vara i en rättsstat, men detta skulle ha sagts för, säg, tjugo år sedan.

Varför har då inte detta blivit sagt tidigare? Vi är många som sett, och varnat för denna samhällsutveckling, som hotar och äter sig in i samhällskroppen, och på allvar hotar vår demokrati och rättssamhälle. Kan det handla om fördomar, godtycke och en osund kåranda, från delar av poliskåren, längre tillbaka i tiden, och på hur man har sett på dessa bostadsområden, och dom som bor däri? Hårda ord, kanske, men varför ser det ut som det gör?

Om man trots allt varnat för utvecklingen, har den informationen fastnat på vägen, bland politiker och mediakåren? Lika illa i så fall. Det ligger i allas intresse, att få leva i och kunna röra sig fritt, och känna trygghet ute vårt gemensamma samhälle. Vi kan inte ha en fortsatt utveckling, som vi delvis ser idag, att bor du i ett visst område, och tillhör ett visst skickt i samhället, då har du vissa fördelar/friheter, bor du i fel område, får du huka bakom persiennerna bäst du kan. Avslutningsvis, jag är fullständigt övertygad om att enskilda poliser gör sitt yttersta, under dom förutsättningar som ges, för att vi alla skall känna oss trygga. Ingen tvekan.

Sen är det nog inte fel att ställa sig frågande inom myndigheten, om man jobbar efter rätt metoder. Nu låter jag säkert som en köksbordskriminolog, men kan man ta hjälp/lära av andra länders polismyndigheter med liknande samhällsutveckling? Hur kunna ta bort samverkanshinder med andra myndigheter, såsom Skatteverket, Tullen, Försäkringskassan? Har man rätt (kriminal)underrättelser? Är rätt personer chefer inom myndigheten? Är lagstiftningen i takt med dagens brottsutveckling? Du som sliter som polis på fältet är värd all beundran, uppmuntran och beröm. Jag hade inte klarat den uppgiften. Du är duktig och har säkert rätt inställning och ambition. Stort lycka till.

Jonas Bohman, Ystad.

Dagens polis, Nationella insatsstyrkan. Foto: Polisen

16 thoughts on “Vad har hänt med Sverige?

 1. Det är ju inte dessa personers fel som kommer hit utan de idioter som låter det ske
  De är godhetsnarkomaner och de får alla lida för
  En liten klick vänsterblivna kommunister, nazister eller fascister samma tankar samma skit som tagit sig rätten genom att ljuga om lura lättmanövrerade individer rösta på dem med orealistiskt dravel som de som röstat på dem inte orkar eller har förmåga att analysera
  Nu har vi resultatet, men det är så dags

 2. Koppla bort det rasistiska dravlet.
  Tänker man sunt. Så borde en invandrare bli lika mycket värd som en svensk. Den dagen han har anammat o börjat leva efter svensk kultur. Och lärt sig svenska språket ordentligt. Vill man inte det åk hem.
  Utan våra styrande har förlöjligat svensk kultur och även sagt att vi inte har någon kultur. Vi borde sparka största delen av media folk o styrande åt helvete.

  • Gillar när man får ogilla. Jag har en fråga svara gärna.
   Är vi svenskar lika mycket värd i Syrien. Som en syrier fundera o svara ärligt. Är det rasism att inte vara lika mycket värd där. Eller gäller det bara Sverige.

 3. ALLAS LIKA VÄRDE.
  På åttiotalet Fornhöjden Södertälje. Jag kom gående med barnvagn. Där kom Södertäljes kändare romer med bil på gångväg. Jag ville inte flytta mig och när dom var bredvid mig så hörde jag på finska från bilen. Ska vi köra kniven i honom.
  Jag svarade på finska försök jag sparkar ner en efter en innan ni hinner kliva ur. Den försvann i femtio knyck på gångvägen.
  Enligt våra styrande är dom lika mycket värda som jag. Travhästar i Finland o lever på Soc i Sverige. Vi har gett makt åt mest konstiga folkslag. Förnedrat dom som drar in skattepengarna i Sverige. Ge makten åt svenskarna igen.
  Romerna slog på finsk tv en kväll där var dom förbannade människorna på finsk tv o skröt om hur mycket dom drog in på travhästar i Finland. Sen semester i Sverige på socialbidrag. Det går våra styrande på.

  • Du har många kloka synpunkter!

   Vi har aldrig haft reell demokrati i Sverige. Alltid har det varit en förtryckande överklass. När överklassen känner sig säker, är de ofta folkföraktande.

   Den totala arrogansen mot det hårt arbetande, ärliga och generösa svenska folket, det är överklassens förakt. De struntar i folket. Själva har de inte slitit ont.

   Adeln och prästerna levde på skatter men betalade inte själv skatt. Aschbergtyper inrättar stiftelser för att undgå skatt.

   Massinvandringen har genomförts ovanför folkets huvuden. Överklassen ingår i ett internationellt nätverk.

   Sverige är ruttet nu!

 4. Vi har öppnat gränserna för massinvandring från medeltida kulturer. Detta kommer att förstöra vårt fina land om vi inte gör nåt åt det

 5. Nu är stora skrytvalsen igång hos regimen inför valet 2022,
  om hur tillväxten kommer att öka I i Sverige Undrar ifall
  dom har någon beräkning över alla dom tusentals småföretag
  som gått i konkurs? Tror inte det för småföretag har alltid
  för sossarna varit något som man råkat att få under skon,
  något man bör skrapa av!

 6. Kort sagt …. Tar man in skit-folk som ljugit sig in, hatar ursprungs-befolkningen och inte kan sköta sig och inte ta seden dit dom kommer utan försöker ta över, blåsa landet på massa pengar och åka på semester och tidvis bo i landet dom flydde ifrån. Dessa ska ut ur landet fort som fan.Detta bryr sig inte regeringen om utan låter folk som jobbat hela sitt liv svälta .2022 SD

 7. Tja,vad gör de inte allt,för att bli ett stolt mångkulturellt land….
  Just nu översköljes vi ju dagligen i press o. TV,om förträffligheten inom bl.a. denna levnadstyps kriminalitet i USA.

 8. Så går det då erfarenhet ersätts med partiideologi och önsketänkande.

  Vi måste visa världen hur bra Sverige är genom att ge bidrag till underutvecklade nationer via SIDA.

  Vi måste vara ledande inom humanism genom att låta i stort sett vem som helst erhålla asyl fastän det är tvivelaktiga skäl.

  Vi måste inpränta i den dumma valboskapen att multikultur är bra och ge bidrag till så många att vi säkrar valsegern för att kunna åtnjuta maktens sötma närmast köttgrytorna ännu en period.

  Vi är de enda rättänkande partiet Socialakrobaterna!

 9. Ett Land som inre förmår eller ens försöker att sätta gränser
  för figurer som är ute för att tjäna snabba pengar får helt enkelt
  ett sådant samhälle. Makthavare som snackar en förbannat
  massa skit,. skryter och skrävlar om hur duktiga dom är, trots
  att alla kan se att det är precis tvärtom, sådana makthavare
  bäddar för just ett sådant samhällsutveckling. Bedrövligt!

Kommentera