3000 år gammal stad hittad i Egypten

HISTORIA. En stad som legat dold under sanden i århundranden har upptäckts i Egypten. Enligt egyptologer kan fyndet vara det största sedan upptäckten av Tutankhamuns gravkammare 1922.”Staden beräknas vara omkring 3 000 år gammal och ha grundats under Amenhotep III:s styre, men även ha varit aktiv under faraonerna Tutankhamun och Ay”, skriver Bloomberg.

The discovered city known as “The Rise of Aten” Source: Adviser of Zahi Hawass

Staden, känd som ”The Aten’s Rise”, dateras till Amenhotep IIIs regeringstid som började omkring 1390 f.Kr. och senare användes av efterträdare inklusive Tutankhamun, enligt ett uttalande på torsdag från det egyptiska teamet som gjorde fyndet.

”Upptäckten av denna förlorade stad är den näst viktigaste arkeologiska upptäckten sedan Tutankhamuns grav” , säger Betsy Bryan , professor i egyptisk konst och arkeologi vid Johns Hopkins University i Baltimore, i uttalandet.

Det ger ”en sällsynt inblick i de gamla egyptiernas liv då imperiet var som rikast”, sa Bryan.

Meddelandet kommer mindre än en vecka efter att Egypten arrangerade en storslagen parad för att flytta 22 kungliga mumier till ett nytt museum i Kairo som firar landets antika arv. Processionen, som innehöll lastbilar utsmyckade med faraoniska mönster, koreograferades noggrant för att stärka intresset för Egyptens viktiga turistindustri, som har drabbats av pandemin.

-Pettersson undrar vad muslimerna tycker om att Egyptens ursprungsbefolkning åstadkommit detta, mussarna som ville riva pyramiderna för att de byggts av otrogna…

Kungliga forntida mumier har transporterats genom Egyptens huvudstad Kairo till sitt nya hem, National Museum of Egyptian Civilization. Folkmassor bevittnade de 18 kungarnas och fyra drottningarnas skådespel genom Kairo med den efterlängtade ”Pharoahs Golden Parade”. Egypten hoppas att evenemanget kan hjälpa till att återuppliva sin lidande turistindustri.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “3000 år gammal stad hittad i Egypten

 1. Jag har undrat många gånger vilka de människor var som kunde göra vad vi idag ser på museer, otroligt skickligt gjorda utan den tekniska utrustning vi har idag.
  Vart tog de vägen från Egypten eller Grekland eller de i Sydamerika, min teori var att de driftigaste tog sig norrut på grund av den ökande värmen, klimatändringar utan mänsklig påverkan.

  Grekerna gillade inte då jag sa ”att de bästa lämnade ert land p.g.a. värmen och oordningen och sökte sig upp i Europa och de bästa ända till Skandinavien.”
  När de protesterade var mitt svar”ja men se er omkring vad era förfäder kunde göra kan ni inte idag ens kopiera, och jag svensk lär er nu saker ni inte kunde förr.”

  Eller har vi haft besök av främlingar från främmande planeter mer avancerade än vad vi var 2-3 tusen år före vår tideräkning?

  • Gjorda utan teknisk kunskap? Vem har lärt dig det grebom5?
   Kan rekommendera 2 böcker som en svensk ingenjör har skrivit.
   Teknik från forntiden samt Forntida teknik, finns var för sig eller i en gemensam utgåva. Ögon öppnare.

   • Nja! Han skrev inte ”utan teknisk kunskap”.
    Grebom5 skrev; ”utan den tekniska utrustning vi har idag”.

    De hade goda tekniska kunskaper förr också.

    MVH / T.

   • Hur utnyttjar man teknisk utrustning utan teknisk kunskap Tomas
    Ja grebom5 Här florerar dumheten ibland utan gränser, speciellt bland vissa som är oinformerade

 2. Intressant och spännande.

  Att ”klimatförändringarna” existerade redan långt innan vår tid. Det förstår vi när man gräver fram staden ”The Aten’s Rise”.

  Bara ett påpekande till de som tror att det är nått som uppstått och som har börjat, under de senaste decennierna.

  Den mänskliga historien har mycket att lära och berätta för oss.

  Tyvärr, så har väl allt för många av ”2000-talets skildrare”, av vår nutida värld. Sorgligt nog, blivit mer av enfaldiga ”historieberättare”. Då spridda genom en utpräglad ”flockmentalitet” med en ”styrd agenda”, i dagens olika medier.

  Som hellre tror, genom känslor. På bekostnad av, i allt för stor utsträckning, utelämna relevant vetenskap och fakta.

 3. Visst påminner bilden av den framgrävda staden även
  om hur många arabiska städer ser ut idag?

 4. Problemet med Egypten är att det är infekterat av islam och förtrycker de kristna samt den koptiska kyrkan.

Kommentera