Idag fick de ljugande afghanerna löfte om amnesti

INVANDRING. Regeringen presenterade i dag förslaget till nya migrationslagar, som ska ersätta den nuvarande, tillfälliga lagstiftningen. Propositionen är försenad men nu läggs den remiss som ska gå till Lagrådet för granskning fram. Man meddelade bland annat en övergång till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

Steget efter

Kraven för att få permanent uppehållstillstånd ska bland annat vara grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap.– Det tycker vi är ett rimligt krav att ställa, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och fortsätter: – Men det kommer inte att kunna implementeras förrän vi byggt upp ett system för provtagning. Och det ska sökas med prövningen för medborgarskap.

Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister (MP) säger att man också är överens om en humanitär grund. Det ska ge möjlighet till förlängt tillfälligt uppehållstillstånd. Bland annat gäller det barn med särskilt ömmande omständigheter och vuxna med särskilt ömmande omständigheter och särskild anknytning.

Den innebär en nödventil för vissa som anses sakna skyddsskäl och fått avslag på sin asylansökan. – Det är viktigt att det finns en ventil för att undvika orimliga konsekvenser i enskilda fall, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

Materialet regeringen presenterade var tillrättalagt i punkter, så det färdiga förslaget på ändringar i utlänningslagen visades ej. Säkert medvetet, för där döljer sig säkert saker som skulle göra en del förbannade.

Uppehållstillstånd som huvudregel ska vara tidsbegränsade. Permanent tillstånd att vistas i riket ska beviljas först efter tre år och är förenat med krav på bland annat försörjning och genomgånget kunskapstest i svenska, krav som även ställs på anhöriga som invandrar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte oväntat kritisk. – Det här är inte en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi kommer att gå till val på att riva upp det här så fort som möjligt, säger Åkesson och skriver på twitter ”Socialdemokraterna har satt sig i en väldigt svår sits och är tvungna att försöka blidka både den breda väljaropinionen och miljöpartiets högljudda krav på fortsatt slapp och i alla hänseenden extrem migrationspolitik”

Den nya utlänningslagen innebär att de som beviljats flyktingstatus får uppehållstillstånd i tre år, medan alternativt skyddsbehövande får tillstånd för 13 månader. De tillstånden kan därefter förlängas med två år i taget.

Efter minst tre år kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd om vissa krav uppfylls. Till exempel egen försörjning, samt grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap. Även en vandelsprövning ska göras.

Det är ett rimligt krav att ställa, säger Migrationsminister Morgan Johansson (S). Även för medborgarskap kommer sådana krav att ställas.

Den nya utlänningslagen ska träda i kraft i juli, men inte kraven för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. – Det kommer att ta ett tag innan det är på plats, säger Johansson.

Johansson räknar med att den nya utlänningslagen får tillräckligt stöd i riksdagen, även om förslagen kritiserats både från höger och från vänster. – Vårt förslag ligger i mitten. Det är väl avvägt, långsiktigt hållbart och kommer enligt min bedömning gå igenom riksdagen, säger Morgan Johansson (S).

-Pettersson konstaterar att förslaget inte löser några problem och bara ett parti, SD, är riktigt missnöjda. Särskilt ömmande skäl är gjort för att de ljugande afghanska männen utan asylskäl ska få stanna och kraven på grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap skjuts på framtiden. ”Det kommer att ta ett tag innan det är på plats” säger Morgan Johansson (S). Inget om stängda gränser eller större återvandring.

För övrigt tyckte S att krav på språk och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bara för några dagar sedan var rasism-nazism.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Idag fick de ljugande afghanerna löfte om amnesti

 1. orimliga konsekvenser i enskilda fall – antar att det innebär att den som protesterar får stanna.
  Och Morgans snabbhet är ju känd, så i slutet av nästa årtionde kanske ett utkast finns planerat

 2. Varför är det så viktigt med afganerna? Ska inte alla asylsökare behandlas lika?

  • Stefan vår landsfader ställer ju inte grupp mot grupp har han ju sagt. men å andra sidan måste det vara lättare hålla reda på när han talar sanning mot alla lögner han vräker ur sig

 3. Morgan sa ungefär så här vad gäller de som varit här några år och riskerar att ej få förlängt uppehållstillstånd ”om någon varit här i flera år har arbete och bostad sköter sig, kommer nu att ha lättare att få uppehållstillstånd men endast tillfälliga sådana.”
  Däremot kommer asylsökande att få tillfälliga på tre år för att därefter söka permanent om de klarar försörjningskraven?

  Alltså en som har arbete och sköter sig kan få tidsbegränsat efter säg tre år medans asylsökande kan få permanent efter tre år, men säg mig den asylsökare som klarar ett arbete i Sverige efter tre år. Det blir säkert ej många.
  Men då kommer någon undantagsregel in i bilden och blir ömmande skäl så vi får dras med latoxarna till dödagar.

  • Och detta godkändes av Liberalernas ledare Sabuni i Aktuellt i SVT nu i kväll och hennes parti kommer att rösta ja till S/MP-förslaget. Så nu har hon kastat masken och man ser vad hon går för!

Kommentera