Stäng

Lugnet har kommit till Vårberg

BROTTSLIGHET. Den franska polisen knäckte ett chattprogram och tipsade svensk polis om innehållet så i ett svep kunde ett kriminellt gängs toppskikt gripas. Våldsbrotten i Stockholmsförorten Vårberg har sedan dess kraftigt minskat, rapporterar Aftonbladet.

Linda Snecker är rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

30 personer åtalades förra veckan för flera allvarliga brott. Människorov av en känd artist, mordplaner, sprängdåd, vapenbrott och så stora mängder narkotika var några av åtalspunkterna och en stor del av bevisningen bygger på de misstänktas egna chattar i det krypterade programmet Encrochat.

 Informationen vi fick via Encrochat är något unikt och i en omfattning som polisen inte sett tidigare. Vi har tack vare informationen från de krypterade chattarna haft möjlighet att kunna frihetsberöva individer som vi tidigare haft stora svårigheter att komma åt av olika anledningar, säger Björn Volkmann vid polisens avdelning för grova brott vid polisområde Stockholm Syd.

Han berättar om en annan effekt på att så många i ärendet är häktade.

– Tack vare att vi har kunnat frihetsberöva flertalet individer ur framför allt nätverk i Vårby och Botkyrka så har vi kunnat se en positiv påverkan på lokalsamhället. Boende och även vissa näringsidkare i de aktuella områdena har påtalat för poliser som arbetar lokalt att de märkt en markant positiv skillnad efter att polisen genomförde dessa gripanden, säger Björn Volkmann.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 3712–21 (B 14383-20)

Huvudförhandlingen startar den 6 april och kommer äga rum i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen är planerad att på gå fram till midsommar.

De åtalade lystrar till förnamnen Sikandar, Mohammad, Steven, Igor, Benjamin, Melanic, Ilija, Ali, Haval, Tutankamon, Alexandar, Chamseddine, Chihab, Chouaib, Mikael, Yasin, Rebecka, Bernard, Ljiljana, Oussama, Nadya, Luis, Norbert, Tymon, Cameron, Idris, Suleman och Marwan. Detta är de 28 häktade, två personer är inte häktade. När förnamnet låter svenskt så tyder efternamnet på något annat.

-Pettersson säger att detta borde var en tankeställare för alla de flummare som pratar om att social arbete är enda lösningen på problemen och förringat polisiära insatser mot gängen samtidigt som de hävdar att brottsligheten inte beror på invandringen.

Mitt förslag på att bromsa brottsligheten är som alltid stoppa invandringen från dysfunktionella länder, ändra lagen så att medborgarskap går att dra in, utvisa så många som möjligt och lås in resten. Sveriges rättsväsende klarar svenska kriminella men inte Mellanösterns och Afrikas…

Aftonbladet skärmdump.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Lugnet har kommit till Vårberg

  1. Lugnet är kanske en vecka eller fjorton dagar. Rekryteringen pågår. I princip omöjlig att stoppa.

  2. Det var alltså fransk polis (in samarbete med holländsk) som dekrypterade Encrochat – inte den svenska polisen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: