Nigers första demokratiska maktskifte har genomförts


UTRIKES. Mohamed Bazoum, 61, har under långfredagen svurits in som Nigers president, rapporterar BBC. Det är första gången sedan landets självständighet 1960 som en ledare under demokratiska former lämnar över makten till en annan. Vid installationen sa Bazoum att två av hans viktigaste frågor kommer att bli utbildning och säkerhet.

Sedan presidentvalet i februari har de politiska spänningarna ökat. Så sent som som i onsdags uppges landets säkerhetsstyrkor ha stoppat en militärkupp i huvudstaden Niamey. På flera håll i landet ökar dessutom antalet attacker från militanta islamister.

Niger är tre gånger så stort som Sverige med runt 23 miljoner invånare och består till stor del av öken och halvöken. Flertalet invånare bor i södern. Efter självständigheten 1960 har Niger under långa perioder styrts av militära kuppregimer. Ökenfolket tuaregerna har tidvis fört en väpnad kamp för ökade sociala och politiska rättigheter. Sedan 2010-talet har islamistiska extremister skapat de största problemen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


One response to “Nigers första demokratiska maktskifte har genomförts

  • grebom5

    Det visar att de nu närmar sig sin medeltid och förhoppningsfullt som vårat eget lilla geni myntat ”det kommer att löna sig längre fram.”

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: