Stäng

Jesu död

HISTORIA. Det var under den judiska Pesach-högtiden som Jesus från Nasaret red in i Jerusalem. Inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse, samt till de tal han höll. Den judiska påsken, pesach har sitt ursprung i det osyrade brödets högtid då man åt osyrat bröd i skördeperiodens början och herdarnas våroffer då varje familj åt av ett lamm. Dessa fester har kommit att knytas till berättelser om uttåget ur Egypten, cirka 1200-1300 f.Kr., den natt då enligt judisk tradition påsklammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk.

År 33 e.Kr greps en drygt 30-årig judisk man vid namn Jesus av romerska soldater. Han ställdes inför rätta och dömdes som upprorsman och avrättades senare genom korsfästning utanför Jerusalems stadsmurar. Ingen hade då kunnat ana att händelsen skulle bidra till att forma en ny världsreligion.

Utifrån ett källkritiskt perspektiv är den etablerade uppfattningen bland nutida forskare att den historiske Jesus sannolikt existerade. Men vi vet egentligen inte mycket om Jesus barndoms och ungdomstid. De källor vi använder är främst evangelierna som växte fram ur lärjungarnas predikningar.

Vid tiden för Jesu födelse, troligen år 4 f.Kr, befann sig judarnas land Palestina under romersk ockupation. Det var det året då den judiska kungen Herodes dog, och landet delades upp mellan hans tre söner.

Enligt Matteusevangeliet var Jesus far timmermannen Josef, som tillhörde kung Davids ätt. David var den store judiske kungen som hade fredat Israel från utländskt beroende tusen år tidigare. Nu väntade många judar på en Messias, en Guds son, som skulle kasta ut romarna från Palestina. Och många trodde att Jesus var den Messias som de väntat på.

Palestina var ett oroligt land redan på Jesu tid.

Jesus verkade främst i landskapet Galiléen där han samlade tolv lärjungar kring sig som symboliserade Israels tolv stammar. De skulle bli ledare för det återuppståndna ”Guds folk”.

Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike. Det fanns judar som trodde att han var den Messias som man väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna.

Efter tre års predikande i Galiléen, där huvudbudskapet var att människorna måste göra bot och att Guds rike var nära, beslöt sig Jesus för att fortsätta till Jerusalem.

Jerusalem var en orolig stad. Det hade varit många upplopp i staden och romarna var mycket nervösa. Även det judiska rådet som samarbetade med romarna var oroliga. De ansåg att upproren hotade deras ställning. Därför höll man ett öga på vad Jesus gjorde. Men Jesus var försiktig. Han provocerade aldrig genom att predika på gatorna.

När påskveckan började drog Jesus, tillsammans med många andra pilgrimer, in till Jerusalem. Jesus red in i staden på en åsna, allt för att fullfölja profeten Zacharias ord: ”Din konung kommer ridande på en åsninnas fåle”. Nu började Jesus protestera offentligt mot missförhållandena i staden. Han sparkade bland annat omkull penningväxlarnas bord inne i det judiska templet. Det retade många judar som tjänade stora pengar på verksamheten.

Det judiska rådet ville att romarna skulle arrestera Jesus i hemlighet. Med hjälp av förrädaren Judas lyckades man få fast Jesus. Redan vid den sista måltiden tillsammans med lärjungarna stod det klar att Judas var en förrädare.

På torsdagskvällen i påskveckan gick Jesus till Getsemane trädgård där han fängslades. Det judiska rådet ville döma Jesus till döden, men den romerske ståthållaren (landhövdingen) Pontius Pilatus tvekade då han troligtvis ansåg att Jesus inte hade begått något brott mot det romerska styret. Och eftersom det var tradition för den romerske ståthållaren att frigöra en fånge vid påsk så erbjöd Pilatus folket att göra ett val mellan Jesus från Nasaret och en upprorsman vid namn Barabbas. Den närvarande publiken valde dock att Barabbas skulle friges och Jesus korsfästas.

Jesus dömdes därmed till döden varefter han piskades och förnedrades innan hans svåra Golgatavandring inleddes.

Soldater spikade fast honom på ett kors och bara hans närmaste vänner blev vittnen till hans långsamma död på korset. Jesus kropp fördes sedan till en privat gravkammare och därifrån försvann han på ett mystiskt sätt. De troende ansåg att han hade uppstått från de döda.

Korsfästning var en avrättningsmetod som användes av romarna under antiken. Syftet var att förnedra och plåga den dömde inför allas åsyn och därigenom också avskräcka andra från att begå brott. Den dömde hängdes eller spikades upp naken på ett kors, vid vilket handlederna fästes. Eftersom armarna var så utsträckta fick den dömde en sådan väldig press över lungorna att han till slut kvävde sig själv till döds.

Att fira påsk har kristna gjort sedan c:a 100 år efter Kristus. Det var då man gick från att fira israeliternas uttåg ur Egypten, 1300 – 1200 år tidigare, till att fira Jesus död och uppståndelse.

Källa: I huvudsak SO-rummet men även Wikipedia, med flera.

Idag är det Långfredag, som i kristen tradition firas till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.

Bilderna från Lindström. Humor är skillnaden mellan kristendom och islam. Minns ni vilket liv de blev av Muhammdekarikatyrerna? Mussarna satte världen i brand för några streckgubbars skull…Läs om streckgubben HÄR.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 reaktioner på “Jesu död

 1. All religion är av ondo. Har inget till övers för det. De flesta krig är religiösa motsättningar.

 2. Så sött att SO-rummet är så restriktiva med att skriva vad som hände med Jesus men de har inga problem att fastställa den muslimska sagan om Mohammed som fakta trots att historisk forskning fastställt att Mekka inte ens existerade på 570-talet – och det är bara början på problemen med Mohammed-historien.

  Åter till Jesus, det var inte det judiska rådet utan prästerna i Jerusalem som grep Jesus. Därefter höll prästerna en hemlig rättegång mot Jesus där inte ens majoriteten av de som skulle deltagit om det varit en ordinarie rättegång var kallade. Vilket några rådsmedlemmar som tagit sig dit ändå också högljutt påpekade under rättegången.
  Eftersom prästerna själva inte kunde utdöma dödsstraff var de tvungna att överlämna Jesus till romarna för att få dödsstraffet verkställt. Här kommer då den intressanta ”dansen med makthavarna” in. Romarna ville inte befatta sig med ett internt judiskt problem så de skickade Jesus till Herodes eftersom Jesus var från Galileen. Herodes fann inga problem med Jesus, som han såg som en idiot då Jesus inte svarade på tilltal utan skickade tillbaka honom till romarna. Pilatus fick då försöka komma på ett åtal som kunde hålla mot Jesus vilket blev uppror och att Jesus, enligt prästerna, utropat sig till kung över judarna som Jesus inte direkt förnekade. Att utropa sig själv till kung i romarriket var förenat med dödsstraff. Pilatus visste att om han inte dömde Jesus till döden skulle det bli upplopp vilket han till varje pris ville undvika.

  Alltså dömdes Jesus till döden och avrättades i enlighet med romersk rättvisa. Eftersom Jesus inte var romersk medborgare utan sågs som en upprorsman var det korsfästelse som gällde. Romarna hade en praktisk inställning till brott och straff som oftast var öga för öga modellen – mordbrännare brändes till döds, slavar som lagt en hand på en fri man pressades till döds i olivpressen, o.s.v. Jesus brott var även uppsatt på ett plakat på korset, INRI den latinska förkortningen av: Jesus från Nasaret, Judarnas konung.

  Sedan har vi ett direkt fel i texten ovan då inte bara Jesus familj och nära vänner var närvarande, även andra, speciellt de romerska vakterna var närvarande. Primärt för att se till att ingen försökte plocka ner de dödsdömda innan straffet verkställts då avrättning på kors kan ta lång tid.

  Efter återuppståndelsen träffade en hel del människor Jesus, inte bara hans närmaste krets, lärjungarna utan även andra som inte trodde att Jesus var Messias innan han dog. Däribland han egen bror, Jakob. Vid ett tillfälle såg mer än femhundra människor på samma gång Jesus och hörde honom predika innan han återvände till Himlen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: