Stäng

Stoppet i Suez kan lösas, kanske…

UTRIKES. Ett första fartyg som blockerats av fraktfartyget Ever Given i är nu på väg att passera genom Suezkanalen. Det uppger källor och ett vittne för Reuters. Det indikerar att stoppet i genomfartsleden snart kan vara löst, men Pettersson tvivlar på att något fartyg har tagit sig förbi.

Fartyget Ever Given vid ett annat tillfälle. Ever Given är på 200.000 ton, 400 meter långt, 59 meter brett och har c:a 20.000 containrar ombord. Bild av Kees Torn. Längd x bredd motsvarar ungefär fyra fotbollsplaners yta.

Andra källor uppger att det kan ta flera veckor att få loss fraktfartyget Ever Given och fortsätter fartyget att blockera Suezkanalen kan bolag behöva ändra sina rutter och frakta varor runt Afrika i stället – en omväg som tar en dryg vecka. Det säger Chris Evans, internationell logistikspecialist på Collier.

– De nästkommande 24 timmarna blir avgörande för långtidseffekten, säger Evans och uppger att fartygen i stället kan behöva runda Godahoppsudden.

Just nu grävs tonvis av sand loss under fartygets för och akter, som vilar på kanalens båda strandkanter. Fler än 200 fartyg väntar nu i kö, för att kunna passera i kanalen.

Blockeringen av Suezkanalen försenar varor för 400 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor – varje timme. Det uppger Lloyds List, som skriver om fraktnyheter, enligt CNBC.
Suezkanalen är en av de viktigaste farlederna i världen. Omkring 12 procent av den globala handeln passerar genom kanalen, där mellan 5 och 10 procent av handeln gäller olja och naturgas.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 reaktioner på “Stoppet i Suez kan lösas, kanske…

  1. Anledningen ? Den kanske heter pengar och vem/vilka som ligger bakom kan kanske komma fram vad det lider . Mvh Sjöström

  2. Det finns en äldre parallell kanal som öppnats där lite mindre fartyg kan ta sig igenom

    1. Stoppet är tydligen i den södra delen där det bara finns en kanal, det är längre norrut det är två parallella kanaler. Så det är bom stopp helt enkelt. Wion news berättar mer:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: